Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, glibo napisał(a):

jak usunąć wartość "spalanie całkowite"? . ustawienia fabryczne i później trzeba wszystkie ustawienia wprowadzać od nowa?

Jak wejdziesz w "Ustawienia fabryczne" jest tam "Kasowanie licznika spalonego paliwa".

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Szukam, ale nie znalazłem jakie są stosowane wtyczki czujników temperatury w sterowniku Timel SKZP-02? (okrągłe) Z wyglądu są zbliżone do GX12x2 tylko rowek pozycjonujący jest w innym miejscu.

Opublikowano (edytowane)

Tak już widzę są to wtyczki mikrofonu DS1110-01-2B6. 

Po przejściu za sterownika Tekli jestem bardzo zadowolony wkońcu kocioł działa prawidłowo nie jest uasmolony przy niskich mocach i mniej pali min. 30% a nie mam jeszcze wszystkich czujników. 

Edytowane przez Barbuletis
Opublikowano (edytowane)
W dniu 9.10.2023 o 08:34, Stanley85 napisał(a):

Pompy są trzy. Dla obiegu grzejnikowego, podłogówki oraz pompa kotłowa. Wszystko zrobione w oparciu o sprzęgło. Wodynie grzeje. Dynamika modulacji nie wpływa znacząco na te wahania. Ochrona powrotu jest wyłączona bo tak jak napisałeś, temperatury pilnuje ATV 55. Pompa kotłowa ma swoją drogą większą wydajność niż 2 pozostałe razem więc temperatura powrotu jest z reguły 1 - 1.5 stopnia niższa niż zasilania. Mimo to, piec reaguje moim zdaniem trochę szalenie. Przy okazji - do ogrzania mam 110 m2 , ocieplone 7/10. Aktualne dobowe zużycie węgla to 16 kg - czy nie jest to przypadkiem trochę za dużo?

Ps. Rury są oczywiście zaizolowane.

image.thumb.png.85eebbd53b3b9a68711c8c5f6c85c67b.png

image.png.1939ed62af692c16242f6aadde8c5fcc.png

Tutaj ostatnie 12h:

image.png.379e8406483884a169a752ccfc44130a.png

W tych kotłach tego producenta te palniki są wszystkie przewymiarowane więc zmniejsz moc kotła i powinno się w miarę uspokoić. PS gdyby nie SKZP to te palniki sa nie do ogarnięcia.

Edytowane przez BDG
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.10.2023 o 05:33, BDG napisał(a):

Przy okazji - do ogrzania mam 110 m2 , ocieplone 7/10. Aktualne dobowe zużycie węgla to 16 kg - czy nie jest to przypadkiem trochę za dużo?

Też grzeje 110m i spalanie dobowe (październik) w okolicach 8 do 10kg modulację mam od 30% na niższej mocy palił mi więcej. Temp. na grzejniki 30 stopni. W domu średnio 24 stopnie. 20231023_164940.thumb.jpg.719448af53bb02ed16a75e8cc2e3d773.jpg

Edytowane przez Barbuletis
Opublikowano

Unie na CWU idzie 2-2,5 kg na dobę

Opublikowano

Wartość dobowa co pokazujesz to jedynie samo podtrzymanie. Na instalację masz niewielki rozbiór co widać po stopniu otwarcia zaworu 1%.

Tylko się cieszyć.

Opublikowano

CWU widać też nie grzeje.

Opublikowano
Godzinę temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Wartość dobowa co pokazujesz to jedynie samo podtrzymanie. Na instalację masz niewielki rozbiór co widać po stopniu otwarcia zaworu 1%.

Tylko się cieszyć.

Dokładnie tak. Żadne to realne spalanie jak nie ma odbioru. U mnie na 100 m2, podłogówka + 5 grzejników z zasilaniem ustawionym na 60 stopni grzejniki i 35 podłoga, po 3 dniach spalanie 9.7 kg / dobę. W domu panuje temperatura krótko spodenkowa 😉 Tylko na noc obniżam temperaturę do 19 stopni.

Opublikowano
4 godziny temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Tylko się cieszyć.

Ciepło jest to i odbiór słaby

3 godziny temu, Sławek007 napisał(a):

CWU widać też nie grzeje.

Po czym wnioskujesz .że zadana 38 a przebiło do prawie 50 ??

Opublikowano

Ponieważ przy normalnym trybie życia potrzeba spalić min. 2-3 kg węgla aby dogrzać ciepłą wodę dla typowej rodziny Ok 4 osobowej. Wiec zostałoby Ok 1-1,5 kg węgla na dobę do ogrzania domu przy takiej kiszeniu jakby Ciebie to będzie maksymalnie można z tego wyciągnąć 4-5kWh dla całego domu na 24godziny
Wiec to zużycie bardziej mi pasuje na potrzeby CWU niż dogrzewanie domu.
Albo jedni z dwóch.

Opublikowano

To uważasz, że ile uzyskujesz energii z 1kg tego dobrego grochu przy takim kiszeniu? 10 kWh?
Może się mało się myjcie macie małe zużycie CWU

• Lubię to 1
Opublikowano

Wielce możliwe, że jest tak jak piszesz
To jaką wg Ciebie uzyskujesz sprawność na 20% mocy palnika?
To czysta matematyka. Do podgrzania 1l wody o jeden stopień potrzeba zużyć 1,16Wh energii

Opublikowano

Nie wiem w czym masz problem. Mam scampa 13 zablokowanego na 8.5kw .sw200 w środku i tak jest. Na nic mi twoje wyliczenia. Też umiem liczyć i taka jest rzeczywistość. Przyjdą przymrozki będą korekty w sterowniku i ma śmigać. 

Opublikowano

Ty masz problem.
Zapytałeś dlaczego, to Ci odpowiedziałem, a Ty zacząłeś pisać głupie teksty.

Poza tym nadal twierdzę, że nie palisz z wysoką sprawnością. Ty twierdzisz inaczej. Uważasz, że palisz z wysoką sprawnością na mocy 1,7kW na palniku sv200 (15kW)?