Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co tak szarpie wodę z kotla ? Jakies zatrzymania pomp , coś dziala w systemie uruchom się na chwilę ? Tu widac kocioł nawet złapał modulacje ale zaraz mu coś przeszkodzilo .
https://ibb.co/DpkSNj0 
I jeśli mozesz wstawiaj fotki w forum bo to imgbb takie lipne .

Pompa CO chodzi na stałe. Zadana temp. na grzejniki to 35 stopni, rzadko kiedy zawór otwiera się bardziej żeby dogrzać dom (czujnik temp. pokojowej). CWU Jedynie nie jest na stałe. Zbiornik 120 litrów histereza 3 stopnie.
Opublikowano

Taka praca kotła wg mnie wynika z braku pompy kotłowej. U mnie też tak to wyglądało dopóki nie "zasymulowałem" kotłowej puszczając na stałe pompę cwu.

Opublikowano

Spróbuj puścić co na stale , niski bieg i zobaczysz czy się wyrowna . Ogolnie te pobory (szarpania) psuja cała prace . 

Opublikowano

Cztery lata temu kupiłem skzp-02 bez czujnika spalin. Jak go dokupiłem to temp. pokazywała ok.200stopni. Ustawiłem wtedy max.temp. na 170. Na początku co chwila odcinał dmuchawę. Nic nie grzebiąc po pkoło dobie tak rozłożył modulację żepraktycznie przestał przekraczać temp.zadaną. 

Myślałem że to przypadek. U mojego ojca zrobiłem to samo. Reakcja jego sterownika była podobna. 

Dlatego śmię twierdzić że coś jest na rzeczy. 

Może nowe softy mają inaczej. Ja pozostałem na bodaj 2,17 lub coś koło tego. Nie mam problemów z paleniem więc nie aktualizuje 😁

Wszystko działa, do kotła chodzę raz na tydzień dosypać, popiół ładny przy węglu niewiadomo skąd więc nic nie grzebię 😉

Co do problemów ze zbyt wysoką temperaturą spalin to jak mie pomaga nastawa wiatru, pozostaje deflektor lub szamot. Ci do deflektora to przypominam wątek "psiej miski " z przed 2 czy 3 lat. 

Życzę obniżek cen węgla i jak najmniej chłodnych dni.

Opublikowano

A jak wychodzi ci potencjał ? 

Ogolnie wolalbym miec przesyp oraz kalorie jak najbardziej realne i w razie czego zejść z mocą kotla . To też mozna skorygowac wiatrem . Jak będziesz mocniej dmuchal to nie przesypie tak predko . Tylko za dużo powietrza to też źle tak samo jak za mało .

Opublikowano

Potencjał mam ustawiony taki jak wyszedł z liczenia - 15.5 kg/h. Wprowadzona korekta teraz -10% (tj. 27.6 MJ/KG).
minimalny czas podawania: 2 sek.
Maksymalnie: 3.3 sek.

Jak zwiększe wiatr to znowu spaliny urosną (wczoraj go zbijalismy). Piec ma ogólnie 16 kw - teraz ustawiłem mu 14.

Opublikowano

Jeszcze nie kupiłem czujnika i teraz wiem że to zbędna rzecz.

Tylko chciałem zasięgnąć waszych opinii czy warto go montować.

U mnie przy pełnej modulacji położę rękę na czopuch i dość długo mogę trzymać zanim zacznie parzyć

Opublikowano

Ja traktowałem czujnik czysto informacyjnie - ot miałem wykres temperatury spalin. Natomiast z mechanizmu ograniczającego temperaturę nie korzystałem, bo wg mnie nie dawał żadnych korzyści.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, Pomocyklimosz napisał:

Jak zwiększe wiatr to znowu spaliny urosną (wczoraj go zbijalismy). Piec ma ogólnie 16 kw - teraz ustawiłem mu 14.

Nie trzeba iść górnym powietrzem zawsze . można dać mu dołem więcej . Tylko to jest sporo sprawdzania co się dzieje na palniku . I tak jak teraz masz w miare zlapany zakres powietrza jest konieczne ustawienie odpowiedniego kopca . Kopca który u ciebie z racji tej murarki nie jest tak prawidłowy jak powinien , bo jest zablokowany bokami . Dochodzi też szarpanie woda co wplywa negatywnie na rozpoznanie wizualne zmian . Tak czy siak tu już masz zabawe z którą zostajesz sam i samemu wprowadzasz zmiany , czekasz kilka godzin i znów lecisz ustawiac . 

Opublikowano

Któraś pompa się załącza i tak szarpie .

Serio nie wiem bo to zależy od wielu czynnikow . Możesz np dac mu maksymalna modulacje na 20% potrzymac go tak kilka godzin i ustawic powietrze . Jednak ja wiem że u mnie to nigdy nie dzialalo . Jak ustawilem na zasadzie blokowania modulacji powietrze i później szczesliwy puszczałem go w pelen zakres mocy to tego powietrza było za mało . Musisz go obserwować i korygować i tu dobrze było by gdyby nie było tych skokow temperatury . 

Opublikowano
16 minut temu, Stempos1980 napisał:

Jeszcze nie kupiłem czujnika i teraz wiem że to zbędna rzecz.

A na dodatek należy pamiętać aby wyjąc go z czopucha jak na tzw awaryjnym (jeśli jest) spalamy drewno. A czy warto, napiszę że tak, graficznie ta temp. spalin lepiej wygląda niż duże ERR informujące że go brak.

Opublikowano

Już pisałem wcześniej o puszczeniu cwu, żeby zrobić taką "protezę" pompy kotłowej.

Ja długo kombinowałem już nie tyle żeby uzyskać tę (nielubianą przez niektórych) prostą kreskę mocy kotła ale żeby kocioł modulował w jakimś rozsądnym zakresie a nie przechodził od 0 do 100 i z powrotem. Udało mi się to dopiero poprzez stałe puszczenie pompy cwu - wiadomo, że temperatura w zasobniku wtedy będzie wysoka.

Natomiast można w ten sposób wypróbować mniej więcej jak zadziała pompa kotłowa bez jej faktycznego montażu. U mnie kocioł pracował dużo lepiej (modulował cały czas w małym zakresie, co spowodowało zmniejszenie liczby spieków i nieco niższe spalanie). Aczkolwiek pompy kotłowej ostatecznie nie zdążyłem założyć.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Pomocyklimosz napisał:

60 stopni wody użytkowej się zrobi to za dużo..

Albo pilnujesz jeśli są dzieci by im się nic nie stało . Albo mowisz ostrożnie bo goraca woda , dorosli to ogarna . Ja miałem farta i na remoncie dorwalem mieszacz . Co by nie było na baniaku to większa temperatura nie wyleci jaka ustawilem .

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

A ja tam lubię prostą kreskę, zawsze z rana sobie na nią popatrzę, nie wciągam 🙂 Ale jest tak jak napisał @marcin, po włączeniu pompy cwu na stałe kocioł zaczął pracować stabilnie. Ale był problem, CWU było 65-70^C. Więc hydraulik na wyjściu z bojlera cwu dodał zawór termostatyczny i pompę kotłową na 4D i jest OK. I wszystkim dedykuję takie rozwiązanie, 3D termostatyczne na CWU i 4D na CO.

Opublikowano (edytowane)

Tak chyba że był nagly spadek z wysokiej mocy to wtedy podnies gore . Też lubię swoje kreski . Ta odstawka to efekt zakrec grzejnik jak wietrzysz pokój .

IMG_20211209_191307414_HDR.jpg

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano
28 minut temu, Pomocyklimosz napisał:
30 minut temu, Stempos1980 napisał:
To cwu też puść na stałe

60 stopni wody użytkowej się zrobi to za dużo..

U mnie pompa od cwu chodzi na stałe bo też nie mam pompy na powrocie.

Do puki pompa od cwu nie chodziła to kocioł mocno glupiał a po włączeniu mam na powrocie temperaturę 53-56 stopni i stabilnie chodzi modulacja

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Włączony tryb instalatora.

• Lubię to 1