Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

I jeszcze jedno. Zmieniłem w ustawieniach stera moc palnika na 12 kw i zwiekszylem min modulację. 

@Szymek00 zmień  temp kotła na 55 i ustaw s domu temp 21.

55 to za mało 60 jak ma zawór 4d bo temperatura powrotu będzie lepsza, a pompa CO chodzi cały czasz czy się wyłańcza jak dogrzeje pomieczczenie. Dynamika na ile ustawiona?

Edytowane przez Darekkovert25kw

Strasznie nierówno ta zielona linia jak masz ustawione w mieszaczu czas stabilizacji i funkcje pozycionuj 

To nie zpowodowane jakims czasom stabilizacji,itp.Czujnik temp.w pobližu drzwi wstepnych i temperatura na nim szybko sa zmienia.Ustawiles zbyt dužy zakres temperatury  CO do tej pogody.Ustaw + -  28/42,by zbytno nie wchadzaly grzejniki do temperatur odpowiadnych mrozam.Tylko sa CO trzymalo w granicach pogody,ktora panuje za oknem.I temp.zadana okolo 35,beztak bedzie ja sterownik po czase ignorowac.Nie obnižaj temp.kotla,zawsze ponad 60,ja mam 70.Tak niech robia 3d wentylerzy.I jesli w pomieszeniu,gdzie czujnik nie odpowiedny grzejnik,wszystko marne i trzeba umiejstnic lub czujnik,lub panel w inne pomieszenie.

Edytowane przez bercus

Jeżeli czas stabilizacji mieszacza będzie za mały to może szybko się odtworzyć i temperatura pójdzie duża na CO i później musi się zamknąć i spada temperatura CO i dlatego sa takie skoki temperatury 

Jakby czujnik wykrył ze temperatura spadła to by ta zielona linia powinna iść do góry a nie na dół i za chwilę znowu się normuje

Czasz stabilizacji daj na 45s lub 60s a jaka pompe masz na układ CO

To tu masz dobrze. A korzystasz z pogodówki na mieszacz? Bo u mnie ostatnio czujnik pogodowy zaczął wariować i dziwnie ta linia wyglądała masz zdjęcie z wykresem z 12 godzin

To wyłącz pogodowe dynamika nic nie mam wspólnego ale bardziej wypłaszcza modulację bynajmniej u mnie tak jest. Panel sam powinien dobrać temperaturę wody na grzejniki żeby osiągnąć żądaną temp.

Nie oto chodzi to jest co innego. Bo mi chodzi o to że można ustawić korektę jak jest zimno to podnosi się temperatura żądaną na mieszacz

Nie masz wlaczona pogodowke.Na wykresie JASNO widac,že grzejesz dla temperatury pomieszenia.Czas stabilizacji robi malutkie szybkie zebki na linii CO,widocne tylko na wykresie z 2 godzin.Ciebie szybuje z temp.CO sterowanie dla czujnika pokojowego,lub panelu.

Edytowane przez bercus

Jesli chcesz pogodowku,w tym przypadku w menu CO potrzebne wylaczyc na stop komfortowa-ekonomiczna-tryb czasowy.Potym jest pogodowka ON.Kiedy jakikolwiek z tych trybow wlaczony,CO grzeje dla czujniku pokojowego swoim algorytmom i jemu trzeba nastawic obmedzony zakres temp.CO.

Pogodówki, mieszacze, a na początek zdjęcia palnika, i popiołu pokaż. 

On tu ma problem z temperatura CO i przez to kocioł złe pracuje i dla tego jest taka niestabilna modulacja

@Szymek00 masz włączony chyba regulator zewnętrzny ja mam wyłączony i  panel wszystko sam załatwia sprawę jaka temperatura ma iść na dom i u mnie wygląda to tak

IMG_20210314_162003.jpg