Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

mi chodzi jak jest ustawione na OKnie Czuwanie czas pomiedzy podawaniami 3 minuty i  czakalem 10 minut i nie podal w czuwaniu.

Nie jest przestapiona max.dozwolona? W takim przypadku jest možliwe,že tylko spi z brakiem dmuchania i podawania...

1 godzinę temu, marekd napisał:

mi chodzi jak jest ustawione na OKnie Czuwanie czas pomiedzy podawaniami 3 minuty i  czakalem 10 minut i nie podal w czuwaniu.

3 mi minuty przerwy? To papierami  palisz ?

Przywróć  ustawienia  fabryczne. 

Zamiast resetować do ustawień fabrycznych to najpierw sprawdź ustawienia tak jak napisał @bercus.
Może piec Ci przebił maksymalną temperaturę jaką ustawiłeś dla pieca i wtedy nie będzie podawał i dmuchał.

W dniu 23.04.2020 o 09:23, Mage napisał:

Hej,

kolejne propozycje do softu po wgraniu najnowszej wersji;

1 - jak nie ma żadnego odbioru to zastosować inny czas przekroczenia (albo w ogóle nie dopuszczać do przekroczenia). U mnie często jest tak, że jak działa CO to przekroczenie rzędu 30 min się sprawdza ale teraz jak CO się wyłącza a CWU nie potrzebuje wody to piec nie potrzebnie ciągnie węgiel i przegrzewa wodę a z kolei np. 3 minuty i załączone CO na regulatorze zewnętrznym to trochę za mało i czasem zbędnie odstawia piec (pomijam optymalność instalacji i sensowność sterowania CO przez on-off bo jak widać są instalacje które nie są sensowne do końca tak jak np. moja)

2 - zmienna dynamika i/lub maksymalna modulacja - zwłaszcza na sezon wiosna-lato-jesień tzn dla grzania CO jedna nastawa, dla grzania CWU inna oraz dla grzania kompletu jeszcze inna. Np. grzejąc CWU nie potrzebuję by piec pędził jak głupi i wywalał w komin ciepło bo nie mam takiego odbioru na zbiorniku ale jak włączy się CO to mam prawie 600 m2 domu i jak ta cała woda zaczyna spływać to warto byłoby by kocioł od razu wskakiwał na wysokie obroty. Tak samo jak wszystkie odbiory się uruchomią to również warto byłoby by jeszcze szybciej zareagował nim mu się powrót wychłodzi (piec daje radę z CO+CWU w tym samym czasie - ma 50 kW). Ma to szczególnie duże znaczenie przy słabszym groszku który potrzebuje trochę "pchnięcia" na starcie z czuwania zanim utrzyma zadaną temperaturę, jak za wolno się będzie bujał to pompy się odstawią bo temperatura za bardzo spadnie (tak wiem, brak pompy kotłowej i mieszacza sterowanego itd) a jak za szybko się bujnie np przy CWU to wskoczy w pracę interwałową bo rozbuja się na maxa, przekroczy o 5C zadaną, odstawi się a później powtórka jeśli zbiornik nadal nie będzie dogrzany

Ad1. A ja u siebie akurat celowo wrzucam piec w tryb czuwania. Nawet podniosłem minimalną modulację, żeby w 20 min nabił temperaturę na piecu. Ponieważ nie ma żadnego odbioru piec się powoli wychładza i włącza po jakiś 2-3h.

Ad2. Z tym się zgodzę. Sterownik mógłby wyprzedzić moment włączenia odbiornika ciepła i zacząć zwiększać modulację wcześniej. U mnie włączenie CWU oznacza znaczący spadek temperatury o 5-7 stopni zanim piec zacznie sensownie grzać. A dalszy spadek powstrzymuje termostatyczny zawór 3d, który ma temperaturę otwarcia 55C. Ale to powoduje że nic nie idzie na CWU, do momentu kiedy piec podniesie temperaturę powrotu do tej wartości.

Odnośnie tego ad2 . Tak mniej więcej działa wzmocnienie modulacji . Ster wykrywa spadkową na powrocie i podbija o ustawiona liczbe modulacje . Wystarczy że lekko coś drgnie w  dół to ster ostro reaguje . Co prawda słabo jest to konfigurowalne , ale dziala .IMG_20200206_174352.thumb.jpg.322662fd3e84487d72ec7cbebea856a9.jpg

8010 NIC Z TEGO NIE PODAJE W CZUWANIU DALEM 3 MINUTY I CZAKALEM 10 MINUT I NIC ZADANA 50STNA PIECU 50,8 PIEC W CZUWANIU I NIE PODAJE 

O CO CHODZI PALENISKO SIE ZAPADA 

A jaki masz tryb , gdzie to ustawiasz , dasz foto .

I jaka jest ta maximalna pieca,50?,by wchodzil szybko w czuwanie.....? Jesli tak masz,zamiast tego užyj czasowu regulacju przestapienia.

Juž Jolo mial z takimi experymenty problemow.

Edytowane przez bercus

TRYB AUTO PIECA USTAWIENIA SA W CZUWANIU    Z CZEGO ZDJECIA DAC ?

Edytowane przez marekd

Wejdź w Kocioł->opcje->temp. max. Jeśli kocioł przekracza temp. która tam jest zadeklarowana, nie będzie podawał ani dmuchał do czasu spadku temp. do zadanej. Pisał Ci o tym @bercus kilkanaście postów wcześniej.

Edytowane przez Oldek
zamiana zadana na max

Możliwe że znalazłeś błąd w sofcie . Zdjęcia już nie trzeba, skumalem o co ci chodzi :) z tym podaniem .

U mnia 3.31A czuwa bezproblemowo.

Edit: Sorki, 2 31A

Edytowane przez bercus

@FAFAŁ Zgadza się, tylko to jest już reakcja na spadającą temperaturę powrotu. Ale przecież w trybie czasowym CWU sterownik wie, że za chwilę odpali pompę i pojawi się odbiór ciepła. Więc mógłby zacząć wcześniej podnosić modulację . U ciebie fajnie to wygląda, u mnie niestety temperatura na piecu za każdym razem zalicza straszny dół. Może to wynika z tego, że CWU mam ustawioną na 50C, histerezę CWU na 10, a na piecu jest 60. I to jest przypadek standardowy. Jak wykąpie się moje dziecko, to sterownik pokazuje temperaturę w zbiorniku 9C (połowa jego wysokości, a ma 200L).

@mkwapisz

Wcale nie fajnie hihi z początku myślałem że mu coś odbija ( błędna interpretacja z mojej strony ) . Jockey mnie naprowadził na prawidlowy tok myslenie . Mi akurat ta opcja nie służy aczkolwiek jest i można z niej skorzystać . Tu też masz rację , jeśli ster wie że ma odpalić pompę powiedzmy o 15 to nie szkodziło by w niczym gdyby o 14:55 zaczął bujać kocioł .

3 godziny temu, shaft7 napisał:

Czyżby było już coś nowszego niż 2.36 ?

Dojdzie zapalarka. Czekam właśnie na nowy tył SV200 z zapalarką do ekogroszku. Dodatkowo mam dostać na wymianę zmodernizowany Skzp02.