Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od pół roku jestem posiadaczem ów sterownika z zadowoleniem.

Ma takie małe pytanko. Nie odnośnie samego sterownika. A komina.

Mam pięć 20 kw. A komina stary w nim rura 120. Jakie mogą być obiawy takiego małego komina

Zawołaj kominiarza i niech zrobi test ile jest wyciągu. Objawy mogą być tragiczne dla zdrowia, a nawet i życia. Wiec każde inne są tak mniej ważne. Ja tez to robiłem i komin rozwiercali.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

To zaležy,jaka moc realnie užywasz i jak dlugi ten komin jest.Niektore užytkowniki ucyskač wylot w komin z klape,dužo mniej,niž 120 i sa žywi  :-)

A jesli masz ciagu na wiekszych mocach,wiec dla czego nie.

Edytowane przez bercus

Według mnie w kotle na ekogroszek z powodzeniem wystarczy 120,dla zasypowego kotła tzw.śmieciucha było by niebezpieczeństwo,tutaj praktycznie dymu nie widać w kominie przez cały rok,.Dla kotła gazowego,olejowego też z powodzeniem wystarcza 120mm.

3 godziny temu, corak napisał:

Witam

Od pół roku jestem posiadaczem ów sterownika z zadowoleniem.

Ma takie małe pytanko. Nie odnośnie samego sterownika. A komina.

Mam pięć 20 kw. A komina stary w nim rura 120. Jakie mogą być obiawy takiego małego komina

Dzieje Ci się coś złego w kotle w domu w kotlowni jak masz obawy zamontuj czujnik czadu w kotłowni mam nadzieje ze wentylacje masz , kratka wentylacyjna tylko dla kotłowni No i komin dla niej. Ja mam wkład 140 mm i jest wszystko ok , jak zawolasz kominiarza to powie na 100% ze wszystko jest złe bo czuje pieniądze nosem. Musisz raz na sezon przeczyścić komin i jechać z paleniem .Sadze czarne masz w kominie i piecu jak nie to ok proces spalania jest prawidłowy.

Problemu z czadem czy coś nie mam. w zasadzie jak piec pracuje prawie na pełnych obrotach , przytworze drzwiczki na dole to powietrze zasysa, a temperatura spalin o dziwo się podnosi.

Bardziej chodzi o spalanie efektywne, bo sporo mi spala, a wszędzie gdzie czytałem  to wychodzi, ze mam sporo za mały komin.

W kotle pyłek raczej szary, komin czysty.  

Ze względu na to, że mam chłodny powrót próbowałem oszukać sterownik. Czujnik powrotu zamontowałem na zasilaniu. Niestety nie daje się oszukać skutecznie. Nie pozostaje nic innego jak CWU na stałe i pare kg więcej bo inaczej piec skacze jak w dwustanie

13 minut temu, corak napisał:

Problemu z czadem czy coś nie mam. w zasadzie jak piec pracuje prawie na pełnych obrotach , przytworze drzwiczki na dole to powietrze zasysa, a temperatura spalin o dziwo się podnosi.

Bardziej chodzi o spalanie efektywne, bo sporo mi spala, a wszędzie gdzie czytałem  to wychodzi, ze mam sporo za mały komin.

W kotle pyłek raczej szary, komin czysty.  

Ile spała? Duzo trębacz informacji co do efektywności spalania .

3 minuty temu, aikon91 napisał:

Ze względu na to, że mam chłodny powrót próbowałem oszukać sterownik. Czujnik powrotu zamontowałem na zasilaniu. Niestety nie daje się oszukać skutecznie. Nie pozostaje nic innego jak CWU na stałe i pare kg więcej bo inaczej piec skacze jak w dwustanie

Pompę kotlowa załóż i już masz ochronę powrotu rura cu 28 mm starczy.

36 minut temu, aikon91 napisał:

Pompę kotlowa załóż i już masz ochronę powrotu rura cu 28 mm starczy.

42 minuty temu, aikon91 napisał:

do pompy będzie potrzebny zawór n-drożny?

Nie trzeba trzeba spiąć znasz powrotem poprzez pompę zawory filtr i zawór zwrotny.

11 godzin temu, aikon91 napisał:

- spróbuj ustawić mniejszą moc maksymalną ze 20 % mniej (nie wiem jaką teraz masz) ale wtedy kocioł będzie dłużej dochodził do zadanej i mniej się odstawiał,

- co do ochrony powrotu - jak Ci to koniecznie potrzebne -  to najprostsza ( i najtańsza) wersja, po prostu za pompą ładującą CO dajesz bajpas czyli trójnik i rurka do powrotu a po drodze na tej rurce montujesz zwykły zawór kulowy (odcinający). Zawór popuszczasz z 10% (metodą kolejnych prób) aż powrót będzie miał satysfakcjonującą Cię temperaturę. Jak na kotle trzymasz stałą zadaną to wyregulujesz ten zawór raz i załatwione.

@marekd

Teraz jak jest na plusie do 30kg

Z cwu 

Różności prubowac. Zawór 4d pompka na najniższych obrotach. Temperatura zad. 55 na grzejniki ok 40

Powrót ok 43 się Wacha.

Słaby ciąg kominowy może powoduje duże spalanie.

Screenshot_2019-02-26-11-07-25.png

Screenshot_2019-02-26-11-07-32.png

Edytowane przez corak
Dodanie wykresu

4 godziny temu, czp01 napisał:

- co do ochrony powrotu - jak Ci to koniecznie potrzebne -  to najprostsza ( i najtańsza) wersja, po prostu za pompą ładującą CO dajesz bajpas czyli trójnik i rurka do powrotu a po drodze na tej rurce montujesz zwykły zawór kulowy (odcinający). Zawór popuszczasz z 10% (metodą kolejnych prób) aż powrót będzie miał satysfakcjonującą Cię temperaturę. Jak na kotle trzymasz stałą zadaną to wyregulujesz ten zawór raz i załatwione.

Potwierdzam  -  najprostsze , najtańsze  , skuteczne  i prawie bezobsługowe rozwiązanie .

Taki Trabant na tle Mercedesów  - ale u mnie jedzie już czwarty sezon i nie zamierzam go zmieniać.

U mnie jest pogodówka i pilot G a więc temperatura kotła nie jest stała a pomimo tego delta jest na prawie stałym poziomie.

Edytowane przez Jasa
interpunkcja

6 godzin temu, konopka napisał:

Wystarczy wykonać bypass,na nim pompę,zawory odcinające i filtr

Dokładnie jest tak jak mówi @konopka .

U mnie po latach problemów ze wszystkim,masakrycznym spalaniem,zadymieniem itd.powoli sam i dzięki forum dochodzę do ładu z tym co spieprzyli fachowcy.

Wychłodzony powrót załatwiłem może w godzinę: przełożyłem pompkę cyrkulacyjną ,która w sumie nie spełniała swej roli nigdy :) i odtąd mam mniejsze spalanie,piec w miarę się ustabilizował(choć nie widać tego po wykresach) i ogóle jest dużo lepiej,mimo wielu błędów w samej kotłowni,kominie itd.Ale w tym sezonie już tak zostanie.

Ochrona powrotu to podstawa dobrego palenia .Amen ;)

tak było

powr1.jpg

w trakcie przeróbki

powr2.jpg

przykładowy zapis wykresu(strona Wojszyma)-delta nie przekracza 3st.

delta.jpg

już połączone,pompka jeszcze bez obudowy...

powr4.jpg

Edytowane przez freedi

7 godzin temu, corak napisał:

@marekd

Teraz jak jest na plusie do 30kg

Z cwu 

Różności prubowac. Zawór 4d pompka na najniższych obrotach. Temperatura zad. 55 na grzejniki ok 40

Powrót ok 43 się Wacha.

Słaby ciąg kominowy może powoduje duże spalanie.

Patrząc na wykresy wydaje mi się,że trzeba popracować z ustawieniami

Edytowane przez konopka

10 godzin temu, czp01 napisał:

- spróbuj ustawić mniejszą moc maksymalną ze 20 % mniej (nie wiem jaką teraz masz) ale wtedy kocioł będzie dłużej dochodził do zadanej i mniej się odstawiał,

Pracuje na 15kw. Chcę wyłączyć CWU i żeby łądnie modulował i nie przerzucał mi węgla. Wystarczy ograniczyć % moc ? Czy lepiej ustawic niższą moc kotła?

W związku z kończącym się sezonem grzewczym, chciałbym podziękować za wszystkie rozwiązane problemy związane ze sterem SKZP,  wszystkim "Wariatom" .

Edytowane przez Deafnezz

28 minut temu, aikon91 napisał:

Pracuje na 15kw. Chcę wyłączyć CWU i żeby łądnie modulował i nie przerzucał mi węgla. Wystarczy ograniczyć % moc ? Czy lepiej ustawic niższą moc kotła?

Jeśli przerzuca Ci niespalony węgiel, to masz niewłaściwy stosunek powietrza (zbyt mało) do podawanej dawki węgla.

Już pisałem Ci o tym.

Edytowane przez Jockey

Gdy CWu włączone wszystko ok nic nie przerzuca ale jeśli wyłącze to sa duże wahania kotła mocno pracuje ( na tych samych ustawieniach) i węgiel się skleja w bryłki i niedopalony spada