Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jest 4d który jest ustawiony na polowie. Instalacja była ciut przerabiana według porad kolegów z forum. 4d został ale jest zbędny. Na wiosnę i tak będzie sprzęgło.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Pytanie: Co chcesz teraz osiągnąć? Jeśli wyprostować krzywą to zmniejsz dynamikę lub możesz zrobić eksperyment jak znasz krzywą grzania swojego domu: otwierasz wszystkie głowice, a  4D ustawiasz na temp. CO adekwatną do warunków zewnętrznych, aby utrzymało Ci Twewn. i zobaczysz co będzie... Uważam, że będą duże piki w momencie pobrania CWU, a reszta powinna być w miarę stabilna..

Ja nie jestem fanem prostych kresek; ma być stabilnie, komfortowo wewnątrz i z jak najniższymi stratami

Edytowane przez LukaszT1125
Opublikowano

Panowie jest klient na skzp 02 i nick (lukasz42) pyta czy skzp 02 obsłuży kocioł zeliwny Buderus. Wypowiedz zostawiam doświadczonym użytkownika Skzp02

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)

Koledzy mają SKZp na żeliwniakach i daja radę. Opinie trzeba sobie wyrobić samemu najlepiej czytając wątek. Dla poczatkujacych palaczy jest minimalnie problematyczny przy pierwszym uruchomieniu i strojeniu, ale potem już jest bajka. Wybrać popiół, wsypać nowy opał, wymiennik omieść zmiotką z pyłu i cieszyć się "wolnym czasem". Przesiadłem się z techa i ten spełnił moje oczekiwania. W tej chwili zagladam do kotłowni raz na tydzień lub jak pokaże się alarm niskiego stanu opału

Pozdrawiam

Opublikowano

MMA. Zeliwnego klimosza 49kw I sterownik daje rade. Jestem zadowolony i rzadko bywam w kotłowni.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Właśnie o to chodzi że mnie również aż tak na prostych kreacjach nie zależy bo przy głowicach nie da rady inaczej. 4d musi tak zostać bo zasilanie na podłogę mam za zaworem i to podłoga jest głównym ogrzewaniem w domu. Bardziej chodziło mi może na zjechaniu z opałem i może aby trochę siwo się zrobiło bo coś teraz ciemno.

Opublikowano (edytowane)

To zostaje nadmuch: zawęź modulację  i krok po kroku dobierz nadmuch dla kolejnych stopni modulacji 10,20, itd. Jasny żółty płomień; czerwony za mało tlenu; biały - za dużo... Możesz też spróbować obniżyć moc palnika w sofcie - mi to bardzo pomogło w precyzyjnej pracy kotła i czystości. Do pracy i powodzenia.

P.S. Bardziej niż sprzęgła potrzebujesz chyba przepięcia 3D przed 4D i będzie o niebo lepiej... ale może się mylę...

Będzie stabilniej, mniejsza deltaT - będą oszczędnosci :)

Opublikowano

Właśnie przed już miałem i to wcale nie działało dobrze. Pisałem jakiś rok temu w innym temacie o mojej instalacji i dzięki poradom Sambora i innych kolegów z forum zostało to przerobione. Następnie został zmieniony ster na skzp-02 i teraz coś z tego wychodzi ale zawsze może być lepiej. Czyli ogólnie nie widać po wykresach chyba tragedii??

Opublikowano (edytowane)

Wkleiłem wykres pracy mojej instalacji i widać, że "buja" modulacją jak mam okna rozszczelnione - u Ciebie głowice; jak są pozamykane jest o niebo stabilniej; mam u siebie głowice, ale wszystkie pootwierane i steruję pogodówką - jest idealnie.

Mamy podobnie, u mnie minimalnie więcej m2 i ciut niższe zużycie, a domy mamy podobnie docieplone; zostaje popracować nad precyzyjniejszym procesem spalania u Ciebie i będzie dobrze; W kotle mam siwo, a "obsługa" zajmuje mi max 15min.

Nie znaczy to że u mnie jest idealnie; ale efekty mnie zadowalają w 100%. A wszystko to dzięki Wam, bo sterownik mam od ok. 6 mies i od Was się uczyłem :)

Opublikowano

No tak ale ja mam tylko 3 grzejniki w pokojach gdzie nie ma podlogownki i jedna drabinka więc dlatego siłownik jest na podlodze i na temp w domu nie narzekam. Tam gdzie czujnik jest 22st a w reszcie pomieszczeń jest 23st. Będę kombinował może cosik ugram.

Opublikowano
2 godziny temu, lukasz42 napisał:

Witam Panowie , sory ze wskakuje w temat . Jestem zainteresowany zakuoem skzp 02 obecnie posiadam sterownik ie42 jakies radyz opinie ?? Dzieki

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Mam U-26 przerobiony na podajnik i SKZP 02 spokojnie go ogarnia.

Opublikowano
Właśnie przed już miałem i to wcale nie działało dobrze. Pisałem jakiś rok temu w innym temacie o mojej instalacji i dzięki poradom Sambora i innych kolegów z forum zostało to przerobione. Następnie został zmieniony ster na skzp-02 i teraz coś z tego wychodzi ale zawsze może być lepiej. Czyli ogólnie nie widać po wykresach chyba tragedii??

Mamy taki sam metraż ja mam chatę nieocieplona i nie mam tak wysokiego spalania proponuje powietrze min.dac na 6% a max tak jak jest bo na wyższej mocy jest ok a na małej się zapada kopczyk

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam. Czy jest taka możliwość gdy ustawie priorytet cwu aby nie podnosiło zadanej temp. kotła? Bo mi podnosi o 6 stopni na tą chwilę do puki nie nabije temp. na bojler.

Opublikowano
16 minut temu, Mirekkss napisał:

Witam. Czy jest taka możliwość gdy ustawie priorytet cwu aby nie podnosiło zadanej temp. kotła? Bo mi podnosi o 6 stopni na tą chwilę do puki nie nabije temp. na bojler.

Tu masz.

Opublikowano

W priorytecie CWU pompy stają a mieszacz zostaje w pozycji jakiej był podczas wyłączenia pomp choć włączona funkcja zamknij kiedy pompa wyłączona. TomekBrz coś tu chyba nie tak.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, LukaszT1125 napisał:

A i jeszcze jedno, dawkę dałbym na 2-3 sek.. Masz duży przesyp i to dość sporo, sprowadza się do możliwości kopcenia nierozpalonego groszku po kolejnym podaniu.... 

Jeszcze jestem zmieniłem dawkę z 6 na 4 sek i czekamy zdjęcie do wglądu co się dzieje .dzisiaj to posłałem bo wczoraj szybko trzeba było się pakować.

Edytowane przez marekd
Opublikowano
Mamy taki sam metraż ja mam chatę nieocieplona i nie mam tak wysokiego spalania proponuje powietrze min.dac na 6% a max tak jak jest bo na wyższej mocy jest ok a na małej się zapada kopczyk

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Dałem na 6% ale dmuchawa nawet nie chciała ruszyć. Model dmuchawy WPA 120hl 80w. Co do dmuchawy to mam pewne podejrzenia że chyba pada w niej kondensator bo wcześniej przypominam sobie że już niżej startowała. A palimy tym samym?? Bo u mnie idzie retopal.

Opublikowano

Koledzy wyjaśnij nie mi jedną sprawę bo to nadal jest dla mnie nie jasne. Podając moc kotła wpisujecie moc z etykiety kotła czy to jest moc palnika. U mnie w komfort eko 15kw z retorta na kotle pisze jeszcze od 12kw do 50kw a nigdzie nie znalazłem info jakiej mocy jest dokładnie ten palnik. I na infolinii też mówią okretnie. Może ktoś takie info posiada?

Opublikowano

Wpisz moc kotła.

Opublikowano

No tak ale np kamilMiernik ma kocioł 19kw a wpisana ma moc palnika 24kw i to troszeczkę mi namieszało. Na tabliczce znamionowej jest napisane że moc grzewcza od 4,5 do 15kw a obok naklejka od 12-50kw i weź tu człowieku bądź mądry.

Opublikowano

lechumb

Właśnie ja miałem taki problem jak zrobiłem pierwszy rozruch pieca, kocioł ma 8 KW ale po wpisaniu prawdziwej mocy kotła brakowało paliwa.

Po analizie okazało się,że palnik ma moc od 15 KW, jak wpisałem 19 KW to problem zniknął.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam, trochę nie na temat, ale niech będzie to forma ostrzeżenia.

Kupiłem na próbę ten groszek https://eko-groszek.org/13-eko-groszek i się srogo przewiozłem.

Za tą cenę oczekiwałem dobrego towaru a dostałem dziadostwo gorsze niż z lokalnego składu(na składzie po 890/t).

Sterownik jakoś to spalił, ale kamienie sklejały się w małe spieki -a popiół miał być "jak z papierosa"... zostały mi jeszcze 3 worki tego i kończę z nim znajomość.

Sami oceńcie, ale radzę omijać z daleka bo nie dość że drogie to i badziewne.

20190120_142951.jpg

20190120_142505.jpg

20190120_142455.jpg

Opublikowano

Ale syf. Ja bym reklamował.