Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego CIHYMUR moj piecyk choc 15kw to jest sporo przewymiarowany bo trzeba bylo wybrac jakies max 10kw na moje 117m2 do ogrzania po odliczeniu kotlowni i garażu. Teraz przy takich jeszcze jesiennych temp potrafi sie odstawic i wtedy bardzo wypala groch zaciagajac powietrze przez dmuchawe.

Opublikowano

No właśnie w tym może być problem...a przerwę to tylko w interwale można ustawic w automacie się nie da..

Opublikowano

W automacie będzie wypalał 12kg, a na manualu 4kg . Ja tylko chcę dobrze , a jest o co walczyć.

The end.

Opublikowano
Godzinę temu, CIHYMUR napisał:

W automacie będzie wypalał 12kg, a na manualu 4kg . Ja tylko chcę dobrze , a jest o co walczyć.

The end.

Piszesz to na podstawie swojego doświadczenia z tym sterownikiem przy spalaniu w automacie i interwale?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lechumb napisał:

Kolego CIHYMUR moj piecyk choc 15kw to jest sporo przewymiarowany bo trzeba bylo wybrac jakies max 10kw na moje 117m2 do ogrzania po odliczeniu kotlowni i garażu. Teraz przy takich jeszcze jesiennych temp potrafi sie odstawic i wtedy bardzo wypala groch zaciagajac powietrze przez dmuchawe.

Jeżeli kopiec Ci opada w czuwaniu, to trzeba poprawić parametry czuwania lub założyć RCK - rozwiąże ten problem.

ps. przepraszam za post pod postem, chciałem cytat wielokrotny, a jakoś dziwnie wyszło...

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Tak 

Opublikowano (edytowane)

No, no... 8 kg różnicy, to tylko pogratulować!

Musze też przejść na interwał, skoro daje takie oszczędności haha.gif

Edytowane przez Jockey
Opublikowano (edytowane)

Jockey , ja już kiedyś pisałem , że palnik to jest takie coś że nie zna granic i spali tyle ile mu podasz szkoda że palacze nie chcą spalać mniej bo mi osobiście różnica 8 kg nie pozwoliła by zasnąć .Ja w tym sezonie chcę zejść poniżej 10 na automacie .

forum 4.JPG

forum5.JPG

Edytowane przez Klaudiusz3
Opublikowano

Nie raz robiłem testy pracy w interwale A Automacie Różnic A zawsze koło 8% na korzyść Automatu i różnica rządu 8kg między 12 a 4 nie jestem w stanie uwierzyć i nie uwierzę 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Klaudiusz, jak zejdziesz przy 280m poniżej 10kg/dobę w sezonie, to będziesz mistrzem. champion.gif i postawię Ci piwo.

Nie przypominam sobie, aby ktokolwiek pochwalił się tutaj takim wynikiem.

Opublikowano

Ja sam sobie postawię skrzynkę jak taki wynik zobaczę ,oczywiście bez przekłamań i ingerencji potencjału podajnika bo znam takich z tego forum co tak robili nie wiem czy nadal są mistrzami małego spalania ale ja nie mam zamiaru sam siebie oszukiwać .Sam jestem ciekaw co się wykręci w sezonie .

Opublikowano

Nie no był jakiś co przy 250m zszedł podobno do 14kg ale jakoś nie wierzę w to

Chcąc spalić 10kg dobowo musiał by generować moc na poziomie koło 3KW przy powyżej 200m raczej nie realne 

Opublikowano (edytowane)

Kamil mi średnia z 6 miesięcy spalania w tamtym roku wyszła na APRQ  12,4 kg/dobę 

Nie z wyświetlacza tylko realnie z zakupionego eko groszku .

Bez cwu.

Edytowane przez Klaudiusz3
Gość Visitor1230
Opublikowano

Mozna zawsze jakies oszczednosci poczynic. Moim zdaniem wynik jednak nie do zrealizowania. No chyba ze dom pasywny, jednopoziomowy, 18 stopni w domu itd.

Opublikowano

hehehe  a ja sobie cel postawilem zeby mi bylo cieplutko ale nie za cieplo i max 20kg na dobe  i bedzie git a mam 200m do ogrzania

Opublikowano

Zanim przeszedłem na ten sterownik i kocioł, który mam, puszczałem w komin 7t węgla w sezonie. Teraz przez cały rok, łącznie z sezonem letnim, spalam 3900 kg. Największe zużycie w sezonie miałem jednego dnia w lutym 33kg/dobę. Średnia z lutego wyszła na poziomie 21,5 kg/24h.

O 10 kg nawet nie marzę, bo to w moim przypadku nie realne. Ja już nie potrafię wydusić nic więcej z tego kotła i sterownika. Moja chata potrzebuje tyle energii i już się z tym pogodziłem.

Opublikowano

Ja mam nadzieję że pomoże mi to osiągnąć automatyka, sterownik mieszacz i elektroniczne głowice które powoli zakupuję ,a co będzie to sam nie wiem a wiadomo że wszystko zależy od zimy no i opału bo z tym też jest jedna wielka niewiadoma .

Gość Visitor1230
Opublikowano

Elektroniczne glowice moim zdaniem to nietrafiony pomysl. Co to da? Dla ustawionej temp w pomieszczeniach trzeba dac ciepla tyle i tyle. Elektroniczne glowice typu wlacz - wylacz nic nie zmienia w tej kwestii. Beda zaburzac tylko staly przeplyw. Zwykle termostaty dzialaja plynniej.  Zakladajac ze nie bedziemy mieszkac w lodowce, oszczednosc bedzie polegala tylko i wylacznie na plynnej regulacji mieszacza. Dostarczeniu tylko tyle energii zeby wyrownac straty. Tu sie klaniaja sie precyzyjne ustawienia.  Czy tez dosterowanie ( korekta ) zadanej na obieg przez pogodowke. Sa sterowniki pokojowe ktore potraia dzialac juz przy zmianach 0,1 stopnia. U mnie dla przykladu zmiana temperatury w domu o 0,2 stopnie koryguje temp za zaworem zadana przez pogodowke o 2 stopnie w kazda strone. O pomyslach typu obnizenia nocne itd. to juz nawet nie wspominam. Czyli nie stosowac

Opublikowano

Ja się nie chwale żadnym wynikiem. Tylko uświadamiam że tak można . 

Raz spaliłem 19kg/24h. To dla mnie dużo za dużo.  

Mój Palnik ma przesyp od 10~`13,5kg na godzinę.Albo i więcej.  W zależności od granulacji.

Powiem tak z przekąsem '' Jak Jezus zamieniał wodę w wino to nawet jak widzieli to nie wierzyli.

:-)   :-)  :-)

Opublikowano

Ale ten wynik 19kg/24h, to na interwale osiągnąłeś?

To w automacie by pewnie 57/dobę wyszło...

Opublikowano

dla mnie to 1sezon z podajnikiem bedzie...od zawsze rozpalalem w piecu od gory i do wygasniecia i tak w kolko...juz od samego sposobu palenia spalalem duzo mniej opalu.

od podajnika cudow nie wymagam ...niech mi srednia zimowa wyjdzie okolo 20 kg/24h na 200m+cww to bede zadowolony :))

Opublikowano

Jeśli chodzi o głowice elektroniczne to mój cel jest taki aby  wysterować temperaturę w pokojach południowych bo akurat 4 pokoje mam w tym kierunku ,czyli mieszacz otwiera się względem temperatury zewnętrznej grzejąc cały dom ,ale własnie zawsze przegrzewał te 4 pokoje dlatego też zastosowałem 4 głowice elektroniczne .Cały czas staram się utrzymywać stałe przepływy bo są one ważne dlatego też zastosowałem sprzęgło które na prawdę normuje przepływy w pionach .Testowałem też obniżanie nocne ale w moim domu nie do końca jest to ekonomiczne rozwiązanie dlatego też stawiam na mieszacz z siłownikiem i głowice co będzie czas pokaże .