Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin

Tutaj piszemy tylko o współpracy SKZP 02 z analizatorem Brager BCA 02.

Główną dyskusję o SKZP 02 znajdziesz klikając tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

U mnie przy zadanej kotła 65C i przebiciu do 68C dmuchawa włącza się czasami na 100% i dmucha aż kocioł osiągnie 70C i się odstawi. Powietrze poprawiłem, miałem skala 5-29 a palnik powietrze 1-50. Zobaczę co się zmieni. 

ps. węgiel Bartex Silver z zeszłego sezonu jeszcze ze 2 zasobniki później Karlik

Edytowane przez altoro
Opublikowano

Nie zauważyłem tego chwilowego podbicia obrotów u siebie. Kocioł nie się nie odstawia więc nie zauważyłem problemu z pompą kotłową.

Opublikowano

Mam to samo co altoro , dmuchawa głupieje podbija ja na 100% co chwila , czekam na poprawkę softu

Opublikowano

A szczelne kotły macie? Bo tu wystarczy mały przedmuch pod którymkolwiek sznurem uszczelniającym i będzie czarno jak w piekle.

Opublikowano

Sznury wyglądają że są OK, ale czy nie puszczają powietrza tego nie wiem, bo niby jak bym miał to sprawdzić,

Opublikowano

U mnie na niskich mocach tez jest trochę ciemniej, ale nie ma tragedii. Już wcześniej jak ręcznie na poprzednim sofcie ustawiałem sterownik w oparciu o wskazania analizatora zauważyłem lekkie zaciemnienie w kotle. 

Opublikowano (edytowane)

Wiem że to soft testowy i jeszcze dużo pracy czeka twórców. Trzeba testować i pomagać w dopracowaniu.Dla porównania mam dwie fotki przed i po obydwie fotki na tych samych teoretycznie nastawach.

przed

1604738277662.jpg

po

1604738277660.jpg

Edytowane przez altoro
Opublikowano

U mnie tez czarno przy pracy z analizatorem , może to wina palnika bo mam pancerpola duo ale zeby coś potwierdzić to trzeba wyeliminować te wariacje dmuchawy bo może przez to jest zle

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kijasr napisał:

Według mnie tam gdzie biało masz to spalanie mniej efektywne z nadmiarem tlenu

Może tak być, ale czarny kocioł to sadza a sadza to nie spalony węgiel, wiec gdzie tu ekonomia?

ps. a najlepsze jest to że miałem identyczne ustawienia sterownika jak na poprzednim sofcie.

Edytowane przez altoro
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 3
Opublikowano
5 minut temu, altoro napisał:

Może tak być, ale czarny kocioł to sadza a sadza to nie spalony węgiel, wiec gdzie tu ekonomia?

ps. a najlepsze jest to że miałem identyczne ustawienia sterownika jak na poprzednim sofcie.

Pisałeś że ci się odstawiał kocioł, wtedy przykopca.

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, altoro napisał:

Można też powiedzieć że ten biały to energia wypuszczona przez komin. Tu trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy białym a czarnym.

• Lubię to 1
Opublikowano

Przy białym temp. spalin nie przekraczała 70-80C więc nie sądzę żebym energię w komin wypuszczał.

Opublikowano

Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie, opisałem tylko moje obserwacje po 12 godz. 

Opublikowano

Porównajcie Panowie zużycie węgla przed i po - sprawa będzie jasna. Te straty kominowe to dla mnie mit, jeśli spaliny maja 70C, a dmuchawa ledwie się kręci.

Opublikowano

Panowie pokażcie wykresy z analizatorem i bez, też będzie można coś więcej zaobserwować

Opublikowano

Najczęściej jasny kolor na niższych mocach, to efekt sporego nadmiaru tlenu. To jest tak jak na oko ustawiamy.

W laboratorium często kotły nie są jasne w środku, są wręcz ciemne jak opalane węglami 28MJ,kolor nie jest wyznacznikiem dobrego spalania.

Ogólnie wygląda to tak

Węgle 23-26MJ jaśniej w kotle

Węgle 27-30 ciemno..

Okresy przejściowe ja zawsze sugeruję palenie 24-26

A jak koło zera i mniej to dopiero mocniejsze paliwa.

Opublikowano (edytowane)

Wyglada tak,že jest možliwe ustawienie(reakcja dla) ilosci tlenu. W tym przypadku jest odwisle od užytkownika,jaki kolor wymienika siebie ustawi???

I lekki nadmiar tlenu zaszkodzi mniej,niž produkowac CO i HxCx

Decydujac do zakupu,byloby u mnia može wygodne,mam zawsze zamieszana frakcja wegla,grubo/jemny i szybuje z potencjalom podajnika na jednym zasobniku chwilowo dužo i chwilowo mniej wegla.Wiatr i potencjal na srednio dobrany,na retorcie zmiany kopczyka w czasie.Može taki "automat"dopilnial by powietrze do tego bladu.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Dzięki pod wieczór instaluje.

Opublikowano

Wie ktoś może czy Tech cos robi w temacie analizatora... Czy jak zwykle ma to w d...