Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

, autor tematu dalej nie rozumie co to jest HG i jak funkcjonuje w czasie gdy ktoś to załaduje do pełna i odpali i  nie jest realne wstawienie nowej inst pod hg  za 200zł, bo to proszenie sie o kłopoty, ale ....      myślę ze pomysł z miejscowym ogrzewaniem podłogowym jest tu bardziej trafiony

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 12.07.2020 o 07:12, mikkei napisał(a):

autor tematu dalej nie rozumie

Rozwiń  

To normalne dla wielu nowych "odkrywców" na tym i pewnie nie tylko na tym forum.

Może wreszcie któryś odkryje że kocioł DS, nawet na drewno, to nie to samo co kocioł HG z pełną automatyką i sterowaniem.

Edytowane przez sambor
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

No tak tylko powiedz mi co az tak złego jest w tym miejscu w MPM 30kW z buforem 3000?

( Przy zapotrzebowaniu 18kW)

Czemu to ma nie być lepsze niż większość modulowanych kotłow z mini buforem.

Zobacz sobie np kocioł Herza w cenie nowego Fiata. Dziękuję. Gdyby nie lambda to porazka po całości. Inni też nie lepsi.

Jak masz drogie drewno to tak ok. Można o czymś mówić. Ale tak to raczej niekoniecznie.

Edytowane przez DzonyZerg
Opublikowano
  W dniu 12.07.2020 o 09:28, DzonyZerg napisał(a):

No tak tylko powiedz mi co az tak złego jest w tym miejscu w MPM 30kW z buforem 3000?

Rozwiń  

Nie jest nic złego, ale to nie jest kocioł HG, tylko DS.

A w kotle HD sonda lambda to podstawa prawidłowego działania , nie takiego aby się paliło ale takiego aby z każdego kawałka drewna wyciągnąć max kalorii ciepła.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
  W dniu 12.07.2020 o 09:01, sambor napisał(a):

Może wreszcie któryś odkryje że kocioł DS, nawet na drewno, to nie to samo co kocioł HG z pełną automatyką i sterowaniem.

Rozwiń  

A może tak powiesz czy ty masz kocioł HG z pełną automatyka i sterowaniem czy ta twoja wiedza to w 100% zasłyszane z internetu?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tak jest. DS to nie HG. Tylko powoli robi się sztuka dla sztuki. Nie tylko te forum się też papiery pokazują że w DS można palić sprawniej niż nawet w rasowym HG. Przytoczę tutaj mojego ulubieńca. najnowszy kocioł w słabszej wersji ma tragiczne 88,5%.

Co do lambdy to chyba tylko Vigas ma dobrą technologie. Mam mieszane uczucia.

Cała reszta to dla lambdy sprawność jest na granicy ecodesign a syfic też potrafi. 

I tutaj spadek w sprawności wersji lambda to 3-6%.

Temat będę zgłębiał bo tutaj gdzie wróciłem to będę miał duże spalanie przez długi czas.

W HG obserwujemy płomień więc myślę że sterowanie w zakresie sprawności który przytoczyłem nie jest wielkim problemem. Nie mniej jednak, temat znam tylko z kopcenia Ś.P. Atmosem bez bufora który umarł w młodym wieku. A mógł kopcić... :)

@mikkei

Jak ktoś ma pewną wiedze to nie musi się dużo dowiadywać.

Mój ojciec jest po budowie maszyn nie tak jak ja. Zobaczy kocioł i Ci powie gdzie może strzelić a gdzie strzeli bankowo.

To jest fizyka i chemia a nie magia tajemna.

Opublikowano

Kiedyś montowałem dwa kotły Wolfa BVG 23 kW takie jak z linku  https://www.loebbeshop.de/holzvergaserkessel-bvg-23/30, a po roku kocioł BVG 20 z sondą lambada.

Różnica niesamowita, nie tylko w cenie https://www.wolf-online-shop.de/Wolf-Holzvergaser-BVG20-Lambda-aus-Stahl-silber::40058.html

Zobaczcie na opis tego drugiego ( z sondą lambda)

ten drugi model z sondą to jest prawdziwe HG.

Sam mam DS-a a sondę lambda mam w czopuchu + regulację ręczną wg wskazań sondy- dlatego daje się bufor , gdyż taki kocioł raz się ustawi i to wszystko  

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pisałeś gdzie o tej lambdzie w czopuchu? 

Czytałem trochę i nie znalazłem dzień informacji. 

Tutaj nie wystarczy sonda i woltomierz tylko jeszcze musi być grzałka prawda? 

Do grzałki trzeba sterownik?

Opublikowano

Grzałka jest elementem sondy - u mnie jest 12V, więc leci z prostownika  + miliwoltomierz i to wszystko .

Tylko jedno - taka sonda musi być najpierw wyskalowana - ile mV odpowiada jakim % tlenu w spalinach - wtedy jest potrzebny analizator spalin do wyskalowania sondy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tak jak pisałem - skalował kolega wg analizatora spalin , każdy model sondy,  ma trochę inną charakterystykę.

Np przy 8% tlenu u mnie jest odczyt 18mV, ja staram się ustawiać na 12mV= 10-11% tlenu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Hmmm. 

Dioda wskazuje nam wskazuje w zakresie 0,3 do 3%. I dlatego trzeba "badać charakterystykę" co powyżej 3%? Serio nie umiem tego ogarnąć, chyba że diody szerokopasmowe są inne albo się naczytałem jakichś gniotow.

Nie wiem co Juzef wrzucił się tutaj jest że powyżej 6% strata kominkowa rośnie.

https://czysteogrzewanie.pl/jak-palic-w-piecu/w-pogoni-za-cieplem-co-ucieka-kominem/

Kolega Ci badał charakterystykę na warsztacie przy użyciu zwykłego analizatora?

Opublikowano

Analizator  spalin- taki do kotłów, badanie chyba przez napuszczanie do pojemnika kolejnych porcji dwutlenku węgla, dokładnie nie pamiętam, nie było mnie przy tym a sporo lat upłynęło.

Opublikowano

Nie wiem jak działa taki analizator na stacji jednak samochód też nie ma stałego poziomu resztkowego O2. Regulowac obroty silnika a analizator daje mi odczyt. Wkładam wtedy diodę do rury wydechowej i mierze sygnał. 

Jakoś tak strzelić w te 10-11%, odczytać i dziękuję. 

Pewno się mylę:)

Wyczytałem że szerokopasmowa mierzy do 10%. Więc trochę ponad i dziękuję. Czy 11, 12 czy 13% to już mniej niż 2% na opale.

Tylko za taka trzeba 300pln zapłacić. 

Chociaż to i tak nie jest dużo. Zgodzę się że zyskowność tego będzie olbrzymia. 

Dziwię się że do ekogroszku nie regulują sterownika z takim czymś. 

Ciekawe jestem czy sa takie usługi. Czytałem w DTR Viadrusa że powinno się tak kościół kalibrować pod dane paliwo. 

Z tego co mi się zdaje to masz też pellet. Da się to regulować przy pomocy tej sondy?

Przy groszku i pellecie to już myślę jest bardzo ważne.

Opublikowano
  W dniu 12.07.2020 o 14:20, DzonyZerg napisał(a):

,,,Zgodzę się że zyskowność tego będzie olbrzymia

Dziwię się że do ekogroszku nie regulują sterownika z takim czymś. 

Ciekawe jestem czy sa takie usługi. Czytałem w DTR Viadrusa że powinno się tak kościół kalibrować pod dane paliwo. ,,,

Rozwiń  

A ja widzę to z innej strony, zapewne poprawi to jakość powietrza oraz zmniejszy emisję gazów cieplarnianych.

Uczę się z Wami, spraw dotyczących kotłów Holzvergaserkessel
Poniżej taki temat dla "blondynki" (nie obrażając prowadzącej) dotyczący kotła ATMOS  DC.

Poniżej wideoklip dotyczący także kotła ATMOS DC, gdzie podczas regulacji kotła z jednoczesnym odczytem parametrów gazów spalinowych, analizator wskazał 6,2 % O2 i 454 ppm CO. )

ps.
Mamy już kasy fiskalne Online.
Więc niebawem Wielki Brat będzie widział Online parametry naszych gazów spalinowych, które wypuszczamy do atmosfery kominem spalinowym.  

• Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 12.07.2020 o 10:52, DzonyZerg napisał(a):

Nie mniej jednak, temat znam tylko z kopcenia Ś.P. Atmosem bez bufora który umarł w młodym wieku. A mógł kopcić... :)

Rozwiń  

• Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 12.07.2020 o 14:20, DzonyZerg napisał(a):

Z tego co mi się zdaje to masz też pellet. Da się to regulować przy pomocy tej sondy?

Rozwiń  

Przy pellecie jak najbardziej, mam 1 sondę, którą przekładam albo do jednego albo do drugiego kotła, kocioł na pellet to sprawdzam przy zmianie paliwa i co 3-4 miesiące zimowe - na razie ( od 10lat) automatyka trzyma nastawy.

Opublikowano

Dla mnie to ciekawe bo chce wziąć kot z dodatkowym pelletem.

Z taką sonda raczej dużo prościej spalić sprawnie jakis przyzwoity pellet po 650pln a nie palić po tysiąc za tonę. Piano tym jeszcze tańszym też da się skutecznie i komfortowo. 

Wtedy pellet ma już podoba rację bytu a groszek odpada.

W innym wypadku nie wiele czy ten wynalazek jest warty inwestycji nawet z dotacjami i ulgami. 

Nie jesteś w stanie sprawdzić jaka masz diode? Na boku mają pewno oznaczenia chyba że jakiś konkretny no jasne choć tego raczej nie ma. To nie takie proste.

Opublikowano
  W dniu 12.07.2020 o 18:43, DzonyZerg napisał(a):

z taką sonda raczej dużo prościej spalić sprawnie jakis przyzwoity pellet po 650pln a nie palić po tysiąc za tonę.

Rozwiń  

Na pewno nie prościej - sonda nie zapobiegnie np sklejeniu popiołu na palniku ,  a na dodatek u mnie jest tylko wskaźnikiem jakości spalania a nie bierze udziału w automatyce kotła.

Musiałbyś mieć cały sterownik z sondą , a to już kosztuje i to sporo - popatrz na kotły pelletowe z górnej półki .

Opublikowano
  W dniu 12.07.2020 o 19:56, DzonyZerg napisał(a):

Taki osprzęt kosztuje ponad 2000pln po ulgach.

Rozwiń  

Za tyle i na dodatek prawidłowo działający, to ja wezmę z 10szt na początek.

To co jest na rynku najwyżej steruje niezbyt udolnie wentylatorem nadmuchu- wg mnie nie warto, lepszy jest już bufor, a cena bardzo podobna.

Opublikowano (edytowane)

Tutaj jest sterowanie wentylatorem i trojkanalowym dopływem powietrza - obsługuje wilgotniejsze paliwo. Sprawność 89,5%. 2800 netto.

Bufor to ona sprawa. Muszę go nich napisać bo mam ochotę temat już wznowic. 

Stan na luty - kocioł ma wyższą sprawność tylko nie Plum nie potrafi z tą firmą dopracować technologii. Vigas jako Solarbayer ma +2% sprawności z Lambda a oni -2. Technicznie to Vigas ma gorsza od nich technologie a jest w zasadzie chyba najlepszy w Europie. Ktoś tam z nimi się równa ale to 12tys€+.

Tak sobie liczę to ten osprzęt to koszt 100 pln rocznie... Gdybym wziął damo drewno to 30... Bo dopłaty jeszcze ujma

Edytowane przez DzonyZerg
Opublikowano

Jeżeli jednak podejmiesz próbę z taką popularną sondą uniwersalną z grzałką, nawet w takim bardzo podstawowym zakresie, dobrze by było mieć zaprzyjaźnionych ludzi zajmujących się wymianą sond w autach, bo żeby spełniła dobrze swoją rolę , musisz mieć możliwość selekcji, nie każda tak z marszu się nada, a próby za własne pieniądze mogą być bolesne :).

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

A Ty jesteś w stanie podrzucić jakieś gotowe rozwiązanie? Numer diody i charakterystykę w funkcji zawartości tlenu resztkowego?

Czemu nie każda się nada? 

Na dziś jest pytanie co zrobić z 5 kablami w szerokopasmowej?:) Czytnik za 500 pln?