Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

już miałem pisać / polecać ekogroszek Jowisz z pw atexu bo cena spadła do 1699 ale doczytałem opis i ku przestrodze piszę aby osoby co dawniej palili Jowiszem nie dali się nabrać i doczytali opis bo obecnie jest to mieszanka czesko-polski w stosunku 1:1 i mogę się założyć, że popiołu jest sporo więcej niż "~4%" 

Opublikowano

Popiołu i siary zdecydowanie więcej, a kalorii zdecydowanie mniej.

Opublikowano

Dużo osób chwali pułkownika z węgielsklep.pl
Obecnie to 1900 z transportem. Możliwa płatność za pobraniem. Kaloryczność jak Karlika z PGG, tylko mniejsza spiekalność i mniej popiołu. Węgiel kolumbijski.
Ja tym nie paliłem. Przed kryzysem węglowym był polecany na forach. Obecnie też chwalą.

Opublikowano

Co powiecie na ekogroszek Twój Dom z hithaus.pl?

Obecnie po 1699 zł, warto rozważyć zakup?

Opublikowano (edytowane)

czeski w tym samym miejscu droższy , ale to musi być lipa

Edytowane przez der
Opublikowano
23 godziny temu, mirjas napisał(a):

Co powiecie na ekogroszek Twój Dom z hithaus.pl?

Obecnie po 1699 zł, warto rozważyć zakup?

Dla mnie wyznacznikiem opłacalności nie jest cena opału, a koszt 1kWh. I bardzo często lepiej dołożyć te "parę groszy" i kupić droższy węgiel, który tak naprawdę wychodzi korzystniej.
Opierając się na parametrach podawanych przez sprzedawców można łatwo wyliczyć jaka będzie "stawka" za ogrzewanie danym węglem. I dla przykładu:
Pułkownik - 0,25zł/kWh
Karlik - 0,27zł/kWh
Tauron różowy - 0,30zł/kWh

Gdyby ktoś chciał sobie przeliczyć, to wzór jest prosty:
cena_za_kWh=(cena_opału + koszt_transportu) / (kaloryczność * waga_opału_w_kg / 3,6)
Dla przykładu, ekosobieski 800kg:
uśredniona kaloryczność 26MJ/kg * 800kg /3,6 = 5777,77kWh
cena opału 1663zł + 163zł za transport = 1826zł
 1826/5777,77=~0,32zł/kWh

Oczywiście są to koszta teoretyczne, ponieważ nie uwzględniają strat poniesionych na sprawności kotła itp., ale gwoli ścisłości straty te nie mają istotnego związku z kalorycznością czy opłacalnością opału.

Opublikowano

Węgiel to nie wódka, nigdy nie ma takiej mocy, jak na worku.

• Haha 1
Opublikowano

Ok, obniż kaloryczność o dwa "oczka" dla każdego z porównywanych węgli - stosunek opłacalności pozostanie bez zmian.

Opublikowano

Spalilem 3 tony popularnego, 2 tony premium+ oraz na próbę 100kg extra power+ i powiedziałem sobie: "nigdy więcej tego śmierdziucho-ulepa".

Opublikowano

Spaliłem już około 150kg kolumbijskiego pułkownika, więc mogę nieco o nim powiedzieć 

Zaczynając od wnoszenia worków - każdy mokry. I mówię tu o stronie zewnętrznej. A po ich otwarciu nie rozczarowałem się - w środku też jest mokro. 😆

Screenshot_20230403-013222.thumb.png.980a637d09e1e7af687bf87f2a2fb05f.png

Załadunek tak mokrego opału do zasobnika z pewnością przyciągnie kłopoty. I nie chodzi tylko o korozję zasobnika itd. - komin też przesiąknie od nader wilgotnych spalin.

Frakcja węgla jest drobna. Powiedziałbym nawet, że właściwa. Dodatkowym plusem jest bardzo mała ilość nadziarna, a minusem dość spora ilość miału - każdy groszek wygląda jak "obtoczony w panierce".

Po wysuszeniu groszek przybiera kolor grafitowy matowy.

DSC_8635.thumb.JPG.729cc63a92197c9605773f00442a8b6f.JPG

W kwestii spalania jest bezproblemowy. Pali się czysto, a zapach spalin (których pewna część wlatuje do mojej kotłowni po otwarciu dolnych drzwiczek) jest dość przyjemny jak na spaliny z węgla. Jedne z najłagodniejszych.

Z racji sporej ilości miału palnik czasem potrafi aż zionąć iskrami.

Po spaleniu prawie całego zasobnika zważyłem popiół i po przeliczeniu wyszło mi 7.21%. To trochę sporo, ale wśród wszystkich typów/produktów, które spalałem ten pułkownik nie zawyża średniej. 😉

DSC_8647.thumb.JPG.6735446b51b321ee6d84cbfcd22f485d.JPG

Opublikowano (edytowane)

Zwykłe gdańskie błoto z rządowego importu. Ma to realnie choć 20 Mj/kg?

Edytowane przez HarryH
Opublikowano

Zasyp wystarczył na mniej wiecej tyle co karlik, więc obstawiam, że kaloryczność bardzo podobna.

Opublikowano (edytowane)

Gdyby nie wilgoć, to ten eko kolumbijski jest lepszy od karlika.

Paliłem wiele lat kolumbijskim i oprócz tego, że był bardzo nierówny, nie był gorszy od karlika który objętościowo popiołu ma bardzo dużo.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Ma ktoś szklaną kulę i wie jaka będzie cena na PGG w czerwcu?

Obecnie bez problemu można kupić nawet Pieklorza

Opublikowano

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chodzi o różowy tauron, to ten dość mocno dymi i czuć siarką. Poza tym najsłabiej się kalkuluje.

Takie są moje odczucia.

Edytowane przez Dozy
Opublikowano

Ja potrzebuje kupić 2 tony na następny sezon poczekam jeszcze troche to może kupie pieklorza lub sie skusze na pułkownia.Taurona nigdy nie miałem zawsze był Bartex silver a ostatni sezon pieklorz

Opublikowano

Bartex Silver teraz w sklepie firmowym 1919. I tanieje. W cenie transport. Nie wiem, czy nie opyla się go bardziej kupić, niż polski węgiel (chyba, że jakoś poszła w dół).

Opublikowano

Palilem silwerem,byl ok,dużo lepszy niż karlik,a ten obecny jak oceniasz?

Opublikowano

Jest napewno dużo drobniejszy i wiecej tego pyłu(miału) niż ten co był kiedyś.Zobacze jak bedzie jutro ile popiołu i sadzy będę miał wstawie zdjęcie a Silvera mam jeszcze ponad tone sprzed 3 lat  😛 (zapas awaryjny)i nie wiadomo jak z kalorycznością