Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

W temacie dyskutujemy wyłącznie o polecanych aktualnie ekogroszkach (zalety, wady, jakość, cena). Wszelkie ogólne dyskusje proszę prowadzić np: Ogólnie o cenach opału itp... i podobne tematy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zbierałem się od dłuższego czasu do napisania kilku zdań o Ekosunie z Atexu ale weryfikowałem kilka zagwozdek. Po pierwsze w mojej prawie 6 letniej historii z ekogroszkami paląc nim mam najwyższe dobowe spalanie. Od Karlika kupionego w momencie kryzysu spala o 7 kg więcej na dobę co daje 200 kg miesięcznie straty. Mam to dokładnie sprawdzone, jak również inne kwestie dlaczego spalanie jest tak duże. Co ciekawe tegoroczny Ekosun jest suchy jak pieprz. Wsypuję go do zasobnika w maseczce tak się kurzy. To jest chyba jakaś papierówka, fakt że jest drobny ale no szok. Widać to najlepiej jak nie ma mocy ten groch w momencie spadku temperatury na kotle i jaki jest problem z dobiciem do zadanej temperatury. Kompletnie nieopłacalne stało się ogrzewanie takim szajsem co jest workach i marzy mi się przejście na gaz bo ogrzewam małą powierzchnię.

Opublikowano

Troszkę i się nudziło, a co jakiś czas zerkałem do nowego rozporządzenia odnoście węgla, zebrałem w jedno miejsce w komputerze. Uznałem, że podzielę się na forum.

Z rozporządzenia wyłuskałem tylko te sortymenty co da się spalać w kotłach z podajnikiem groszki i miały.

Patrząc na te parametry obecnie nowy groszek może mieć dużo gorsze parametry niż poprzedni ekogroszek (kaloryczność, siarka, wilgoć czy zdolność spiekania się). W obecnej chwili miał musi mieć wyższe parametry niż groszek: kaloryczność, wilgotność, siarka całkowita czy spiekalność.

Poza tym zauważyłem, że ja od kilku lat kupuje takie groszki, które spełnią normę do 30.06.2031 roku

Ar  - popiół
Str - siarka całkowita
Qir = wartość opałowa
Wtr = wilgotność całkowita
RI  = zdolność spiekania

do 30 listopada 2024
WĘGIEL GROSZEK 5-40mm
Ar  = 14%
Str = 1,7%
Qir = 22MJ/kg
Wtr = 20%
RI  = 90

WĘGIEL GROSZEK PREMIUM 5-31,5mm
Ar  = 7%
Str = 0,8%
Qir = 25MJ/kg
Wtr = 11%
RI  = 25

WĘGIEL MIAŁ 3-31,5mm
Ar  = 12%
Str = 1,2%
Qir = 24MJ/kg
Wtr = 15%
RI  = 25

1.12.2024-30.06.2025
WĘGIEL GROSZEK 5-40mm
Ar  = 12%
Str = 1,5%
Qir = 23MJ/kg
Wtr = 18%
RI  = 90

1.07.2025-30.06.2027
WĘGIEL GROSZEK 5-40
Ar  = 11%
Str = 1,4%
Qir = 23MJ/kg
Wtr = brak w rozporządzeniu
RI  = 90

Dodatkowo do 30.06.2029
WĘGIEL MIAŁ 3-31,5mm
Ar  = 12%
Str = 1,2%
Qir = 24MJ/kg
Wtr = 15%
RI  = 25

Dodatkowo do 30.06.2031
WĘGIEL GROSZEK 5-40mm

Ar  = 10%
Str = 1,2%
Qir = 24MJ/kg
Wtr = 15%
RI  = 60

Opublikowano

Jak chcesz workowany to została tylko Karolinka w cenie 1650 (1400+250 transport). Pieklorz i Karlik znikł z oferty.

W tej cenie lub taniej kupisz coś co generuje mniej popiołu z podobną mocą.

Z Kolumbii masz Pułkownika z Kazachstanu z Atexu Ekosun czy Panterę z Sobianka czy inne groszki KGM, Energo.

Czy mieszanki polsko-kazachstańskie: Energo, Sobianek Lew, czy kolumbijsko-kazachstańskie.

Najtańszy paczkowany pod dom w tej chwili to Energo standard 1230 z przesyłka, ale ma 23-24MJ, a w listopadzie przed wejściem nowych przepisów miał 22-24MJ.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Albo jak ktoś ma kocioł przewymiarowany wtedy zamiast np 25kW da moc 20kW. 

Gorzej jak ktoś ma np. 10-12kW dobrane na styk, to przy większych mrozach byłby problem. Przy obecnej temp. nie.

Tak na marginesie Pieklorz i Karlik chyba zniknęły z PGG, bo stały się zwykłymi groszkami,  a nie węglami groszek standard 

Nie spełniły wymagań co do zawartości popiołu powyżej 7%, a Karlik także co do zawartości wilgoci powyżej 11%.

Ten mój wcześniejszy wpis powinien być jeszcze uzupełniony o nowy typ węgla:

WĘGIEL GROSZEK STADARD DLA URZĄDZEŃ GRZEWCZYCH
KLASY 3, 4 i 5 LUB SPEŁNIAJĄCYCH WYMOGI EKOPROJEKTU - 5-31,5mm

Ar  = 7%
Str = 0,8%
Qir = 25MJ/kg
Wtr = 11%
RI  = 25

Edytowane przez Sławek007
Opublikowano

Wbiłem z ciekawości na pgg i widzę, że wrzucili coś "nowego". 

Cytat

Błękitny Plus to paliwo bezdymne, innowacyjne, wyprodukowane w 100 % z polskiego węgla kamiennego. Dzięki unikalnej technologii odgazowania termicznego usunięto z niego znaczną część substancji smogotwórczych i toksycznych zapewniając wysoką wartość opałową, niską zawartość wilgoci i popiołu oraz stałe, powtarzalne parametry spalania.

Tak, z komina leci para wodna, za cene 2000zł/t xD
https://www.pgg.pl/strefa-klienta/aktualnosci/1825/Nowość-w-sklepie-PGG-S-A-Bezdymne-paliwo-5-25-mm-Błękitny-Plus

Opublikowano

Ale nie workowany.

Albo inaczej, workowany u wybranych KDW.

Nie ma już mozliwości zakupu całej palety 1tony.

Opublikowano

Mam kupionego pieklorza z pgg co prawda luz, niestety nie spełnia moich oczekiwań wcześniej paliłem karlikiem-miał mało spieków , popiołu i osiągał tempraturę zadaną . Nie wiem czy ja tak tylko trafiłem ale pieklorz dużo popiołu , czasami nawet zgaśnie na piecu, piec cały zasyfiony w środku.... Ktoś ma podobne doświadczenia z pieklorzem ???