Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To wyobraź sobie że widziałem prawdziwe peleciaki które wyglądały podobnie jak Lazar i Stalmark Ekosilver. Niestety mamy majstrów takich, że zainstaluje (i to jeszcze niepoprawnie) i kliencie radź sobie sam. Zresztą zobacz sobie na ogłoszenia kotłów na ekogroszek na OLX, tam też piszą że pellet spokojnie można w nich spalać.

Opublikowano

Dlatego też tak uważam i musimy o tym dyskutować pokazując różnice w eksploatacji. To akurat producent który zaczął robić nawet kominki a zaczynał od... 

Opublikowano
6 godzin temu, eliks napisał:

No witaj na forum. Widzę że w tej chwili stosunek użytkowników Duńczyków do handlarzy, serwisantów i tymi którzy chcą być handlarzami i serwisantami wyrobów NBE jest 1:1. 

Na pewno będzie ciekawy i rzeczowy wątek.

Co Cię boli Eliks? 

Bo nie rozumiem tych osobistych wycieczek, ciągle coś Ci się nie podoba. Mamy nie odpowiadać na posty? udawać zadowolonych użytkowników? założyć firmowe forum?  

Jesteśmy  tutaj żeby odpowiadać rzeczowo na pytania.  Nie zawsze jest okazja siedzieć przy kompie( większość czasu jesteśmy w terenie i nie mamy z Tobą szans Eliks) a  pytania zostają bez odpowiedzi i dlatego dołączył uberserwisant. 

Opublikowano

Nic mnie nie boli. Zadałem kilka pytań ciekawych jak się okazuje, bo inne osoby tez to ciekawi. I dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Opublikowano (edytowane)

Panowie - spokój ma być  - żadnych przepychanek - kotły są dwa dla różnych użytkowników. Jest NBE z z rozbudowanym sterem ale też bardziej skomplikowany i jest Laguna z prostym sterowaniem dla ....................................... ( przeciętnego użytkownika). Co do pogodówki w każdej chwili można ją wyłączyć i może bez problemowo działać, tak jak może działać bez netu itd. Niedawno zamontowałem BS w prostej instalacji  tylko z zaworem termostatycznym jako zabezpieczeniem powrotu i termostatem pokojowym i działa sobie bez żadnych problemów nawet grzało dom przy obecnych temperaturach zewnętrznych. A Handlarze Serwisanci nawet Duńskich NBE też muszą coś robić i z czegoś żyć. Na domiar złego dodam wam że z Krzyżykiem ( Importer NBE (BS i RTB)  gadam przez tel 3 razy dziennie a to podobno konkurencja . Więc jako konkurencja proszę o miłą fajną ciekawą dyskusję na argumenty. Z góry dziękuję. A to że nie zawsze mamy wam czas odpisać to wynika tylko z dużej ilości zleceń które realizujemy i nie zawsze mamy czas na siedzenie przed kompem. 

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano (edytowane)

Poważnie się zrobiło, Panowie... Proponuję w końcu pisać na temat, bo wątku jest kilka stron, a konkretów niewiele... Wiemy, że sterownik jest bardzo nowatorski, tylko mnie interesuje, jakie tam są tryby/algorytmy spalania, w jaki sposób dobiera się moce, z jakimi ma pracować palnik, w jaki sposób koryguje się nadmuch, jeśli jest opcja bez sondy lambda. Mogę tylko domniemać, że nie działa to tak, jak np. w Plumie. Jeśli faktycznie zabraknie neta, a kocioł chodzi pogodowo, bez ingerencji użytkownika  jak się wtedy zachowa? Zacznie bazować na czujniku pokojowym, czy zewnętrznym czujniku temperatury? Może ktoś mi to wyjaśnić?

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Też mnie to właśnie interesuje, nie z chęci konkurencyjności, ale czystej ciekawości.

Opublikowano

Jeśli kocioł jest podłączony do neta i ma krzywą grzewczą ustawioną pogodowo to przy braku połączenia kocioł przyjmuje wartość 0 stopni na dworzu i operuje mieszaczem tak by uzyskać t. na kotle oraz przepływ zasilania CO wg krzywej dla 0*C. Jeśli jest pilot pokojowy lub czujnik pogodowy na kablu wtedy taki odczyt steruje pompami i kotłem i utrzymuje zadaną temp w domu.

Co do algorytmu to dajcie mi chwilę, odpowiem jutro.  Padam po dzisiejszym dniu  i nie chcę napisać jakiegoś babola bo mnie przeczołgacie  przez 10 stron :)

Opublikowano
W dniu 31.07.2019 o 22:04, Kroitzman napisał:

Co do algorytmu to dajcie mi chwilę, odpowiem jutro.  Padam po dzisiejszym dniu  i nie chcę napisać jakiegoś babola bo mnie przeczołgacie  przez 10 stron :)

@Kroitzman, CDN ?? :)

Opublikowano

Dawaj ciąg dalszy bo mam kilka nowych pytań :-)

Opublikowano

Proszę o obejrzenie filmu od 1.30 do końca i wsluchanie się w wyjaśnienie w sposób doboru temperatury kotła i co się stanie po zmianie temperatury zadanej cwu na 40 stopni (zwrócenie uwagi na wyliczona nowa zadaną) a wszystko wam się rozjaśni. Sterownik podobnie postępuje w momencie utrzymania temperatury strefy czyli pokojowej lub utrzymania krzywej grzewczej pogodowej. Dzięki ciągłym zmianom w zależności od aktualnej sytuacji optymalizuje w sposób idealny zapotrzebowanie i ilość spalanego pelletu na daną chwilę. Nie potrzebuje poziomów mocy bo sytuacja zmienia się z każdą sekundą. 

Opublikowano
38 minut temu, pospisz napisał:

... a wszystko wam się rozjaśni.

Kolego @pospisz do brzegu, do brzegu bo poplynales i sam nie wiesz dokad...

Odczytaj to: prosimy o konkrety a nie lanie wody.

42 minuty temu, pospisz napisał:

Dzięki ciągłym zmianom w zależności od aktualnej sytuacji optymalizuje w sposób idealny zapotrzebowanie i ilość spalanego pelletu na daną chwilę

Czy Wy (serwisanci) wiecie chociaz jaki to algorytm i na jakich wartosciach pracuje? Ps. Za trudne pytanie?

Opublikowano

Widocznie będę musiał płynąć dalej w bezkres swojej niewiedzy serwisanta.Za to Polska myśl techniczna stworzy sterownik który sam sobie zwiększa zadaną po zmianie temperatury CWU i pracuje z mocą mniejsza niż 100% 7 stopni poniżej zadanej kotła 48/55 i temperatury aktualnej cwu 24 i zadanej 35 i gdyby nie zmiana na 40 zaczął by dalej schodzić z mocą co widać przez ułamek sekundy na filmie. 

Opublikowano

""Najwazniejsze i najciekawsze to znalezc przyczyne. Jak nie znajdziesz przyczyny to nie rozwiazesz problemu (zagadnienia/pytania)"

To akurat cytat z wypowiedzi jednego kolegi z tego forum.

Tu nie chodzi o mysl polska czy dunska czy wloska lub amerykanska. Ten sterownik ma pewne ciekawe rozwiazania ale opisz je prosze jak dzialaja.

Opublikowano

@Benton661, nie napiszę Ci  o szczegółach jak działa algorytm bo nie mam upowaznienia od producenta.   Na pewno nie jest to PID :)

Tak jak w Polskich sterownikach kocioł dawkuje pellet/ powietrze proporcjonalnie do ustawionych wartości w sterowniku dlatego tak ważne jest zważenie pelletu ( mówimy tu o kotle bez sondy lambda )

Różnica  jest taka że  kocioł stopniuje moc krok po kroku   w zakresie 10% -100%   i robi to adekwatnie do osiąganej temperatury na kotle i zapotrzebowania na ciepło budynku lub cwu. Duńczycy dużą wagę przywiązują do  pracy całego systemu ogrzewania i pod tym kątem opracowują pracę kotła. 

Opublikowano

Czy odpal kotła jest tylko przez serwis?Jeśli tak, ile kosztuje.

Czy stokercloud jest darmowy, jeśli nie to ile kosztuje?

Ile kosztuje zapalarka dla Blackstara i czy jest taka sama jak w RTB?

Czy masz jakieś własne filmy z w/w kotłami zrobione u klientów?

Dzięki :)

Opublikowano

Uruchomienie przez autoryzowanego dystrybutora albo przez serwis firmowy. 

Uruchomienie przez nas wraz z dojazdem to 490. 

Stokercloud w czasie podstawowej gwarancji jest darmowy,  po 3 latach koszt abonamentu to 210 pln na 3 lata

Zapalarka w  BS i RTB jest taka sama , koszt to  170 pln , wymiana trwa 15 min 

Mam parę filmików , nie ma ich za dużo ale się poprawimy. :)

Opublikowano

Ale to przez Skype'a?

Opublikowano
8 godzin temu, Kroitzman napisał:

Uruchomienie przez autoryzowanego dystrybutora albo przez serwis firmowy. 

Uruchomienie przez nas wraz z dojazdem to 490. 

Stokercloud w czasie podstawowej gwarancji jest darmowy,  po 3 latach koszt abonamentu to 210 pln na 3 lata

Zapalarka w  BS i RTB jest taka sama , koszt to  170 pln , wymiana trwa 15 min 

Mam parę filmików , nie ma ich za dużo ale się poprawimy. :)

A nic nie mówiłeś, że po trzech latach trzeba płacić za stokercloud. 

Opublikowano

Ja kiedyś liczyłem, po jakim czasie zwróci się kocioł pelletowy w porównaniu z ogrzewaniem elektrycznym. Wyszło mi 38 lat. Teraz widzę, że byłem zbyt optymistyczny, nie doliczyłem 2520 PLN za oprogramowanie :-) Dobrze, że ciepłownia doprowadziła do mnie w końcu swoje macki.

Opublikowano

U mnie kWh 26 groszy, a pellet nawet teraz 1030 PLN, czyli niestety dobrze to nie wygląda. Nawet jeśli ktoś, gdzieś na czarno dorwie za 800, to i tak ponad 20 lat.

Opublikowano (edytowane)

A ja mam pytanie czy w Edilkamin Lagunie jest płatny dostęp do serwera bo są dwie techniki albo płaci się więcej za modem do sterownika i dostęp jest darmowy albo modem jest za darmo i płaci się za dostęp 

Edytowane przez pospisz