Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogniwo DS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Grzegorz326,

1. odnośnie dymienia przypomniało mi się jeszcze jedno - może masz popiół na dole komory? Raz mi się tam tak zapchało, że nie chciało się właśnie palić i dymiło mi się wszędzie dookoła... To jest kocioł dolnego spalania i jak ma być efektywnie to się musi palić na dole. 

2. Smoła w komorze spalania czy zawalony wymiennik to wina tego, że macie kocioł podpięty niezgodnie z instrukcją. Jak jest napisane? Ma być BUFOR CIEPŁA a nie ma - to jest główna przyczyna tych problemów i nic z tym nie zrobicie. 

Przechwytywanie.PNG

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem przyczyna jest prosta jak drut, kocioł bez bufora jest zdecydowanie za duży (24kW) na 160m kwadratowych nieocieplonego domu. Ja mam 200m. kwadratowych do ogrzania( też można powiedzieć, że nie ocieplony, bo jedynie suteryny (do wys 1,5m) obłożone styropianem, okna do wymiany) i kocioł 18kW jest sporo przewymiarowany, bez bufora to męka, muszę go mocno hamować w plusowe temperatury za oknem, celowo robię straty dając większą temperaturę spalin.

Z dmuchawą nie miałeś takich wycieków, bo po prostu spalałeś bardziej nieekonomicznie, więcej w komin szło. Teraz chciałbyś palić jak w dolniaku i mieć temperaturę na kotle 50 stopni, moim zdaniem nie da się, opału jest za dużo, każda próba prawidłowego spalania kończy się wzrostem temperatury i kocioł jest mocno dławiony.

Jedyny sposób, to zmniejszyć komorę spalania cegłami z szamotu o połowę, żeby się paliło żwawiej, ale jednocześnie dwa razy mniej węgla czy drewna, albo wrócić do dmuchawy.

Poza tym, te wycieki na foto są mocno podejrzane, za bardzo wodniste, to powinny być bardziej gęste gluty ze smoły, jakaś wilgoć, ale skąd ? Takie coś to u mnie się wykraplało, ale w wymienniku i spływało do wyczystki, ale w komorze załadowczej ?

W dniu 6.01.2025 o 21:16, Grzegorz326 napisał(a):

Panowie a co może być przyczyną że mi się w komorze spalania ,, poci " ? Dodam że w ciągu dnia mam ustawione 60/70°C a na noc ustawiam 50 ponieważ nie mam zaworu 4d ( po sezonie grzewczym będę go instalował ) 

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@gtoni o tej klapce jest mowa 

IMG_20250109_222131.jpg

@szpenio Niestety nie ja kupowałem ten kocioł tylko teść ( kompletnie się na tym nie zna ) więc to nie moja wina że jest przewymiarowany , palę w kotle tylko w okresie zimowym bo w letnim mam piecyk elektryczny więc latem tylko w nim przepalam, dmuchawy nie zainstaluje bo nie ma możliwości zamontowania jej , a co do tych wycieków to nie mam pojęcia skąd mogły się brać jeszcze do tego nie doszedłem .

@m1strzunio popielnik czyszczę każdego dnia wieczorem więc nie ma możliwości aby się zatkał , po okresie zimowym muszę pomyśleć o tym buforze i zawór 4D zamontować 

Opublikowano

Tak jak koledzy radzą komora zasypowa do dużego zmniejszenia  , po załadunku opału na górę zasypać trocinami albo popiołem to wyeliminuje smołę piszemy tu oczywiście przy paleniu dolnym .

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@Grzegorz326A spróbuj zmniejszyć komorę, bardzo łatwo to zrobisz, zamuruj dwie boczne ściany komory cegłami w szóstkę albo dotnij bloczki betonowe grubości 6cm, na przykład z większych gabarytów kostki brukowej. Zerknąłem na wymiary komory i drzwiczek, potrzebujesz 4 bloczki betonowe o wymiarach 27x25cm, ustawiasz po bokach po dwie sztuki na sztorc i masz komorę kotła 13kW to znaczy głębokość 27cm szer. 28cm i wys. 50cm. Trzeba tylko dokładnie dopasować docinając, aby się klinowały o sąsiednie ścianki.

Po takiej przeróbce nie będziesz musiał tak kisić węgla, bo kupka żaru będzie sporo mniejsza. Możesz najpierw dociąć bloczki ze styropianu, dopasować (nie wiadomo, czy można będzie takimi wymiarami manewrować w środku pieca aby je ustawić jeden na drugim), a potem jeśli wszystko OK, to odrysować i za jednym podejściem tarcza do betonu  - gotowe.

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Zmniejszanie komory jest jak przyklejanie plastra na urwaną nogę. Przy okazji zmniejszenia komory, zmniejsza się też ilość zasypu. Czyli częstsze wizyty w kotłowni. Najbardziej to boli przy paleniu drewnem i jak się ma węgiel gramatury "kostka".

Bez bufora to będzie męczarnia.

Opublikowano (edytowane)

Poki sie usczelni ta klape,bedzie to dzialac.Dolniak daje rade z lekkim przewymiarowaniem,poki ustawi sie malutka stala sczelinke i odpowiedne pw.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Kocioł trzeba sprawdzić wypoziomować albo lepiej pochylić lekko do tyłu wtedy smoła nie powinna wypływać drzwiczkami załadunkowymi.