johny156 Opublikowano 23 Lutego 2020 #876 Opublikowano 23 Lutego 2020 Nowato.Przyznam,że ja też jak usłyszałem cenę za montaż pieca myslałem o samoróbce.Na szczęscie moja lepsza połowa/małżonka powiedziała tak:nie rób z siebie ,,dziada".Jak stać cię na piec to musisz miec tez na serwisowy montaż ,zebys nie miał pózniej problemów z gwarancją.Teraz wiem ,że moja kobieta miała rację.Po pewnych perturbacjach teraz mam pewność ,że moge spokojnie liczyć na mojego serwisanta ze Świdnicy i wsparcie Wentora.Stara prawda ile dasz tyle masz a szkłem d.. nie podetrzesz Cytuj
kocyl Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor #877 Opublikowano 24 Lutego 2020 14 godzin temu, nowato napisał: Witam Jestem użytkownikiem kotła Lidia Compact, tej pierwszej wersji, najstarszej oraz instalatorem m.in. kotłów Lidia. Mam na swoim koncie zainstalowane Lidki compakty jak i Proplusy. Ciężko mi było przebrnąć przez cały ten wątek, ale jakoś podzielony na parę dni, i się udało. Opowiem Państwu jak jest u mnie. Moi klienci, którym zainstalowałem kotły, raczej jestem pewien, że nie znają numeru telefonu do Wentora, nie znają też procedury zgłoszeniowej. Skąd wiem? Kilka dni temu zadzwonił do mnie klient, że coś nie tak. Pojechałem, zobaczyłem, skonsultowałem z serwisem, poczekałem do następnego dnia, odebrałem podzespół od kuriera, zainstalowałem u klienta i tyle. Nie wiem, czy w innych firmach macie taką obsługę serwisową. Ja mam. I moi klienci przez to też. Kilka razy odebrałem telefon od kogoś z bardzo daleka (jestem z Cichanowa ), żebym sprzedał mu Lidkę. Przeważni chodzi o kasę. I te namowy, że on ma swojego instalatora, że kumaty, że da radę, że nie będzie problemu z gwarancją itd. A potem wychodzą takie kwiatki. Moje kotły mam zainstalowane w okolicy do 150 km, no może poza wyjątkami, gdzie rodzinie i przyjaciołom zamontowałem. Ale to tym bardziej moja odpowiedzialność dotycząca instalacji i wsparcia w użytkowaniu. Ale normalnie to staram się nie tracić kontaktu po zainstalowaniu urządzenia. Ot taka krótka odpowiedź instalatora Wentora. Tu moja Lidka na youtubie : a tu mojego klienta: https://youtu.be/Sg3hUBiBP3c Bez reklam proszę. I tak buduje się markę i pozyskuje nowych klientów. W każdym urządzeniu możne się coś zepsuć, nawet w tych z najwyższej półki. Najważniejsza jest jednak jest szybka i rzeczowa reakcja serwisu. Nie ma lepszej reklamy jak polecenie przez zadowolonego klienta. Cytuj
albodek Opublikowano 5 Marca 2020 #878 Opublikowano 5 Marca 2020 Dzień dobry , żeby nie zakładać nowego tematu ,chciałem zapytać użytkowników piecu feroli biopelet pro 12 kw czy warto go kupić . Czy są z nim jakieś problemy. Czy lepiej zainteresować się np. Lidią compact 15 kw? Cytuj
joint32 Opublikowano 5 Marca 2020 #879 Opublikowano 5 Marca 2020 Witam. Mam ten kociołek od lutego tego roku i jak na razie jestem mega zadowolony. Odpala się gaśnie i robi co trzeba, jedyny mankament, że nie trawi złego pelletu. Jak zasypiesz lipę to robią się spieki i trzeba wywalać spiek z koszyka, bo powietrzem go nie wydmucha. Po pellecie Volcanica z Castoramy miałem takie coś po jednym dniu. Na szczęście miałem jeden worek. Cytuj
albodek Opublikowano 5 Marca 2020 #880 Opublikowano 5 Marca 2020 Dziękuję za odpowiedź, a jest może ktoś z lubuskiego kto ma ten kocioł? Cytuj
pospisz Opublikowano 5 Marca 2020 #881 Opublikowano 5 Marca 2020 Witam ja mam .Piec Termix plus Foresta 16 kw z podniesionym rusztem wodnym i wykonanym z profili 8 mm, oraz płaszcz wodny opuszczony do samego dna popielnika , piec posiada cztery półki poziome , przerobiony na etapie produkcyjnym pod palnik peletów zgodnie z zaleceniami serwisanta palników Skiepko . Palnik to Skiepko uniII 16 kw z samoczyszczeniem mechanicznym .sterownik pieca to Key ecologic RK-2006LPG2 połączony ze sterownikiem pokojowym Salus. osobny zbiornik z podajnikiem . Całość pracuje od 15 września i ogrzewa 96 M2 mieszkania w starej poniemieckiej kamienicy .Jak narazie to spaliłem 1.7 tony peletów. Palnik spisuje się dobrze. Pozdrawiam Albert . Coś się stało, spalanie było zadowalające i masz zamiar zmienić kocioł. Cytuj
johny156 Opublikowano 5 Marca 2020 #882 Opublikowano 5 Marca 2020 Pospisz.Zazdroszczę tobie .Wg moich wyliczeń to przy mojej Lidce zamiast 250 mkw powinienem ogrzać 350mkw tym co spaliłem w podanym przez ciebie okresie.Mój wybór ,mój błąd ? czy to różnica miedzy kamienica a domkiem? Cytuj
albodek Opublikowano 5 Marca 2020 #883 Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Jestem zadowolony, ale mam wydzieloną kotłownie w kuchni i chciałem to rozebrać i zrobić ponownie dużą kuchnie . A te piece compactowe wyglądają jak lodówka i mają wbudowany zestaw hydrauliczny. Dlatego pytam o opinię was posiadaczy tych kotłów. Do feroli mam serwisanta i mieszka 35 km ode mnie , a od Lidii compact mam serwis w Żarach 20 km ode mnie, zresztą firmę znacie. Pozdrawiam Albert Edytowane 5 Marca 2020 przez albodek Cytuj
pospisz Opublikowano 5 Marca 2020 #884 Opublikowano 5 Marca 2020 To niestety nie mój kocioł ale kolegi albodek który to planuje wymienić na ferroli biopellet pro. Cytuj
kocyl Opublikowano 6 Marca 2020 Autor #885 Opublikowano 6 Marca 2020 9 godzin temu, albodek napisał: Jestem zadowolony, ale mam wydzieloną kotłownie w kuchni i chciałem to rozebrać i zrobić ponownie dużą kuchnie . A te piece compactowe wyglądają jak lodówka i mają wbudowany zestaw hydrauliczny. Dlatego pytam o opinię was posiadaczy tych kotłów. Do feroli mam serwisanta i mieszka 35 km ode mnie , a od Lidii compact mam serwis w Żarach 20 km ode mnie, zresztą firmę znacie. Pozdrawiam Albert Polskie prawo nie dopuszcza montażu tego rodzaju kotła w kuchni. Cytuj
nowato Opublikowano 6 Marca 2020 #886 Opublikowano 6 Marca 2020 Tam, gdzie mieszkałem jeszcze do niedawna miałem zainstalowaną kozę na pelet z płaszczem Cadel. Rozważałem też postawić Lidię w kuchni ale wygrała koncepcja kozy. Lidia i red mają szczelną komorę i niebałbym się jej postawić poza kotłownią. Cytuj
Puławiak Opublikowano 6 Marca 2020 #887 Opublikowano 6 Marca 2020 17 minut temu, kocyl napisał: Polskie prawo nie dopuszcza montażu tego rodzaju kotła w kuchni. Zacytuj paragraf. To też zależy jak jest urządzenie certyfikowane czy jako kocioł czy jako ogrzewacz pomieszczeń Cytuj
kocyl Opublikowano 6 Marca 2020 Autor #888 Opublikowano 6 Marca 2020 (edytowane) Proszę zapoznać się z : ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. wg którego w pomieszczeniu niemieszkalnym (kuchnia) zainstalowany może być kocioł o mocy grzewczej do 10 kW. Lidka i ferroli biopellet pro to kotły o mocy powyżej 10kW, a nie ogrzewacze pomieszczeń. Poza tym wymagają wentyalacji nawiewnej i wywiewnej jak w każdej kotłowni co w przypadku kuchni nie jest niemożliwe ale raczej niezbyt komfortowe. Edytowane 6 Marca 2020 przez kocyl Cytuj
Puławiak Opublikowano 6 Marca 2020 #889 Opublikowano 6 Marca 2020 (edytowane) no ok. ale za to może zainstalować którys z piecyków które są ogrzewaczami. Co ciekawe to tak naprawdę jeden diabeł. Tyle ze kotły są wyizolowane i nie posiadają inne drzwiczki. Ale jak zwykle przepisy nie nadążają za rzeczywistością i produktami dostępnymi na rynku. Edytowane 6 Marca 2020 przez Puławiak Cytuj
kocyl Opublikowano 6 Marca 2020 Autor #890 Opublikowano 6 Marca 2020 (edytowane) tak, piecyk jak najbardziej. Dodam jeszcze, że sprawa się komplikuje w przypadku posiadania kuchenki gazowej w kuchni. Chodzi o wymogi wentylacyjne. Edytowane 6 Marca 2020 przez kocyl Cytuj
johny156 Opublikowano 6 Marca 2020 #891 Opublikowano 6 Marca 2020 Do Kocyl.Lidka ma wlot powierza do którego mozna podłączyć bezpośrednio Zetlę .Co do wywiewu to chyba kazda kuchnia powinna miec kratke pod sufitem.Do tego dodałbym /ja tak zrobiłem w piwnicy/czujkę dymu i osobno czujnik czadu.A np.Lidka jest tak ładna ,że moze spokojnie stanowic dodatkowe wyposażenie najładniejszej kuchni a i bałaganu nie ma wokół niej. Co do przepisów to pamietam sprawę sprzed kilkunastu lat jak znajoma ekipa zamontowała kominek z płaszczem wodnym u cwanego prawnika w salonie.Gdy doszło do płacenia pogonił ich .uzasadniając to przepisami o warunkach jakie powinna spełniac kotłownia. Cytuj
kocyl Opublikowano 6 Marca 2020 Autor #892 Opublikowano 6 Marca 2020 (edytowane) 47 minut temu, johny156 napisał: Do Kocyl.Lidka ma wlot powierza do którego mozna podłączyć bezpośrednio Zetlę .Co do wywiewu to chyba kazda kuchnia powinna miec kratke pod sufitem.Do tego dodałbym /ja tak zrobiłem w piwnicy/czujkę dymu i osobno czujnik czadu.A np.Lidka jest tak ładna ,że moze spokojnie stanowic dodatkowe wyposażenie najładniejszej kuchni a i bałaganu nie ma wokół niej. Lidka to kocioł na paliwo stałe, a w związku z tym musi spełniać wymagania rozporządzenia . Musi być zamontowana w wydzielonym pomieszczeniu spełniającym określone warunki tj. nawiew, wywiew, odpowiednia kubatura oraz zachowany odstęp od przegród itd. Poza tym średnio widzi mi się kocioł w kuchni, juz bardziej koza w salonie czy holu. Edytowane 6 Marca 2020 przez kocyl Cytuj
albodek Opublikowano 6 Marca 2020 #893 Opublikowano 6 Marca 2020 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź, mam kratkę nawiewną 625 cm 2, wentylacja wywiewną i komin z wkładem , pozwolenia z wspólnoty i kominiarskie na to co mam teraz i w kuchni jest kuchenka gazowa . komin wysokość ma 18 m i ciąg taki że musiałem montować rck żeby piec na pelecie pracował stabilnie .Będę to przerabiał, dlatego chcę się zorientować i coś dowiedzieć na temat piecy lub ogrzewaczy na pellet. Dobrze by było żeby takie ustrojstwo miało zbiornik na pellet przynajmniej na trzy worki . Znam przepisy dotyczące montażu takich urządzeń . Czyli np. jak bym kupił kostrzewę mini bio 10 kw to by było ok. Pozdrawiam Albert Edytowane 6 Marca 2020 przez albodek Cytuj
johny156 Opublikowano 6 Marca 2020 #894 Opublikowano 6 Marca 2020 Albodek.Gdybym dzisiaj miał robic ogrzewanie w kamienicy na 100% zrobiłbym to na prąd.Piece akumulacyjne ,dynamiczne w pokojach i promiennik podzcerwieni w łazience sprzezony z wyłacznikiem światła.Piece oczywiscie na drugiej taryfie.A prosty piec typu koza na wypadek dłuzszego braku prądu.Rozwiazanie tansze w montażu,bezobsługowe,czyste,ekologiczne i z opowiesci znajowego uzytkownika tanie w eksploatacji.Dzisiaj bardzo załuje ,że 15 lat temu kupujac dom wpakowałem sie w tradycyjne CO,teraz w pellet.To wszstko ciemnota i zacofanie.teraz dołozyłbym do tego fotovoltanike i miałbym po lilku latach darmowe ogrzewanie.A do tego nie miałbym moich wnuków na sumieniu. Cytuj
kocyl Opublikowano 6 Marca 2020 Autor #895 Opublikowano 6 Marca 2020 (edytowane) 5 godzin temu, albodek napisał: Dziękuję za odpowiedź, mam kratkę nawiewną 625 cm 2, wentylacja wywiewną i komin z wkładem , pozwolenia z wspólnoty i kominiarskie na to co mam teraz i w kuchni jest kuchenka gazowa . komin wysokość ma 18 m i ciąg taki że musiałem montować rck żeby piec na pelecie pracował stabilnie .Będę to przerabiał, dlatego chcę się zorientować i coś dowiedzieć na temat piecy lub ogrzewaczy na pellet. Dobrze by było żeby takie ustrojstwo miało zbiornik na pellet przynajmniej na trzy worki . Znam przepisy dotyczące montażu takich urządzeń . Czyli np. jak bym kupił kostrzewę mini bio 10 kw to by było ok. Pozdrawiam Albert Masz gaz i nadal chcesz się pchać w pellet? Chyba że to gaz z butli to ok. Kocioł w kuchni to średni pomysł a piecyki w większości mają małe zasobniki, poza tym dość mocno emitują ciepło przez szybę. No chyba że to naprawdę duża kuchnia .... Edytowane 6 Marca 2020 przez kocyl Cytuj
nowato Opublikowano 6 Marca 2020 #896 Opublikowano 6 Marca 2020 W kamienicy zrobiłbym pompę ciepła powietrze-powietrze, czyli klimatyzator + w łazience grzejnik elektryczny. Co prawda to nie kamienica, ale chodzi i hula że aż miło: Cytuj
kocyl Opublikowano 6 Marca 2020 Autor #897 Opublikowano 6 Marca 2020 2 godziny temu, johny156 napisał: Albodek.Gdybym dzisiaj miał robic ogrzewanie w kamienicy na 100% zrobiłbym to na prąd.Piece akumulacyjne ,dynamiczne w pokojach i promiennik podzcerwieni w łazience sprzezony z wyłacznikiem światła.Piece oczywiscie na drugiej taryfie.A prosty piec typu koza na wypadek dłuzszego braku prądu.Rozwiazanie tansze w montażu,bezobsługowe,czyste,ekologiczne i z opowiesci znajowego uzytkownika tanie w eksploatacji.Dzisiaj bardzo załuje ,że 15 lat temu kupujac dom wpakowałem sie w tradycyjne CO,teraz w pellet.To wszstko ciemnota i zacofanie.teraz dołozyłbym do tego fotovoltanike i miałbym po lilku latach darmowe ogrzewanie.A do tego nie miałbym moich wnuków na sumieniu. Z tym prądem to w te tanie użytkowanie to bym tak nie bardzo wierzył. Druga taryfa to taki kaganiec. W nocy co prawda taniej ale w dzień drogo, trzeba się pilnowac. No chyba że FV to ok ale wtedy nie piece akumulacyjne a PC. Cytuj
kocyl Opublikowano 6 Marca 2020 Autor #898 Opublikowano 6 Marca 2020 9 minut temu, nowato napisał: W kamienicy zrobiłbym pompę ciepła powietrze-powietrze, czyli klimatyzator + w łazience grzejnik elektryczny. Co prawda to nie kamienica, ale chodzi i hula że aż miło: I w lecie chłodzi :) W niewielkich mieszkaniach to dobre rozwiązanie. Szkoda tylko że trzeba jeszcze c.w.u. osobno grzać. Cytuj
Puławiak Opublikowano 6 Marca 2020 #899 Opublikowano 6 Marca 2020 W okresie 2006 2010 było montowanych w nowych domach sporo kotłów elektrycznych a później ludzie wywalali te elektryki i zamieniali je na pelleciaka bo nie wyrabiali finansowo. Rekordzista u którego montowalem roczny rachunek za prąd zapłacił ponad 15 tyś zł. Cytuj
albodek Opublikowano 6 Marca 2020 #900 Opublikowano 6 Marca 2020 Kuchnia ma powierzchnię 17.6 M2 , ogrzewanie na prąd odpada, cena + przyłącze . Gaz to gz 41.5 mają w kamienicy na podobnym metrażu i drożej o 1000 zł sezon. Poza tym ściany zewnętrzne elewacja zabytkowa, nie ma możliwości docieplenia. Panowie proszę o opinie użytkowników feroli biopelet pro 12 kw lub termomodena 13 kw. Pozdrawiam Albert Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.