walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #226 Opublikowano 17 Września 2019 15 minut temu, sambor napisał: To trochę nie tak - podaj jaki jest czas nagrzewania z tych 66 do70C, 6kW mocy to taki bojler potrzeba grzać ok 2-3h Pisałem, że grzeje tylko na grzejnik,grzanie bojlera to problem? Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Września 2019 #227 Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) 3 minuty temu, Visitor1230 napisał: To mozna nazwac kotlownia. A rury oczywiscie niezaizolowane. Nagana Rury użytkownik sobie sam izoluje - mi się nie opłaca a do tego jeśli bym miał jeszcze izolować rury to już kurde naprawdę bym nie spał. A i do tego kotłownia w izolacji już tak fajnie nie wyglada na fotkach - chociaż izolacją niedoróbki można zakryć i wygląda wtedy super. Edytowane 17 Września 2019 przez Puławiak Cytuj
sambor Opublikowano 17 Września 2019 #228 Opublikowano 17 Września 2019 W tym kotle masz albo grzanie CW albo grzanie CO- tak jak w kotłach gazowych kondensacyjnych. Grzej od 55C a nie od 66C, grzejnikom tyle wystarczy. Cytuj
pastor Opublikowano 17 Września 2019 #229 Opublikowano 17 Września 2019 Pisałem, że grzeje tylko na grzejnik,grzanie bojlera to problem?Zaczynam się gubić z tym o co ci chodzi Cytuj
Kordjano Opublikowano 17 Września 2019 #230 Opublikowano 17 Września 2019 Znaczy się że co? puszcza ci czynnik grzewczy na grzejniki zamiast na bojler ? Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #231 Opublikowano 17 Września 2019 4 minuty temu, Kordjano napisał: Grzałeś ten bojler wcześniej innym kotłem czy został założony poraz pierwszy z nowym kotłem ? Bojler byl podlaczomy do kotla na miał 5 lat. Teraz przy próbach na sam bojler rurki obie gorące że nie idzie dotknąć a tenperatura idzie do gury bardzo wolno.jestem z pod lichenia ,te rurki i kable to tak narazie.jak bedzie wszystko ok.to soe zrobi izolację. Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #232 Opublikowano 17 Września 2019 6 minut temu, Kordjano napisał: Znaczy się że co? puszcza ci czynnik grzewczy na grzejniki zamiast na bojler ? Nie !!! Ja włączyłem na sterowniku tylko na grzejniki,nie grzeje cwu bo jest dupa z tym bojlerem Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Września 2019 #233 Opublikowano 17 Września 2019 w zeszłym tygodniu robiłem kotłownię 30 km od Lichenia. Znaczy słaba wydajność samej wężownicy i może trochę zbyt duży przepływ. Albo może być jeszcze inna przyczyna - czujnik cwu umieszczony w kiepskim miejscu i odczyt ma zafałszowany - ciepła woda jest a czujnik wskazuje że jej jeszcze nie ma Cytuj
Kordjano Opublikowano 17 Września 2019 #234 Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) To znaczy że przy grzaniu samego bojlera rurki gorące rozumiem że zasilania i powrotu wężownicy . Właśnie miałem zapytać o czujnik temperatury , ale w takim razie zapytam czy również fizycznie nie masz gorącej wody jak odkręcisz kran.Jeszcze jedno pytanie jak grzałeś kotłem miałowym ten sam bojler to też tak wolno się nagrzewał ? Edytowane 17 Września 2019 przez Kordjano Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #235 Opublikowano 17 Września 2019 22 minuty temu, sambor napisał: W tym kotle masz albo grzanie CW albo grzanie CO- tak jak w kotłach gazowych kondensacyjnych. Grzej od 55C a nie od 66C, grzejnikom tyle wystarczy. Pompka się załącza od 60st!!! Cytuj
sambor Opublikowano 17 Września 2019 #236 Opublikowano 17 Września 2019 Tam jest zawór 3-d przełączający , więc grzeje albo CO albo bojler. Tak jak w kotłach kondensacyjnych gazowych. Jak grzeje CO i bojler trochę ciepły to ok, gdyż taki zawór trzyma na ok 90-98%, resztę puszcza na drugi obieg. Co do temp załączania pompy to chyba możesz to przestawić? Cytuj
tomek1979b Opublikowano 17 Września 2019 #237 Opublikowano 17 Września 2019 21 godzin temu, pastor napisał: Ileś postów wcześniej padła prośba o wstawienie ustawień kotła. Czy tylko ja je przeoczyłem? Możliwe jest ze wieje z tych USTEREK to nieznajomość zasady działania tego kotła i czepianie się wyimaginowanych problemów. Przeczytałem swoje problemy w postach parę miesięcy temu jak zaczynałem przygodę z pelletem i widzę że trochę z nich wynikło z: 1. spartolonej instalacji, którą już poprawiłem 2. ustawień serwisanta na szybko, byle chodziło bez dopasowania do instalacji. 3. mojej niewiedzy w prowadzeniu kotła pelletowego... Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #238 Opublikowano 17 Września 2019 7 minut temu, Kordjano napisał: To znaczy że przy grzaniu samego bojlera rurki gorące rozumiem że zasilania i powrotu wężownicy . Właśnie miałem zapytać o czujnik temperatury , ale w takim razie zapytam czy również fizycznie nie masz gorącej wody jak odkręcisz kran. Czujnik jest ok. Nawet jak piec jest wył. To mam bojler podlaczony do pradu i temperatura cwu. Na piecu jest 44st. Czyli pokazuje dobrze. Cytuj
sambor Opublikowano 17 Września 2019 #239 Opublikowano 17 Września 2019 To jeszcze napisz ile grzejników grzejesz na obecną chwilę. Ponadto te ciepłe rurki to pewnie z grzania prądem, ale zaw 3-D też zawsze puszcza i swoje dokłada. Cytuj
Kordjano Opublikowano 17 Września 2019 #240 Opublikowano 17 Września 2019 Mam pytanie dlaczego tak wysoko macie ustawioną temperature załączania pompy 60st? Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Września 2019 #241 Opublikowano 17 Września 2019 7 minut temu, sambor napisał: Tam jest zawór 3-d przełączający , więc grzeje albo CO albo bojler. Tak jak w kotłach kondensacyjnych gazowych. Jak grzeje CO i bojler trochę ciepły to ok, gdyż taki zawór trzyma na ok 90-98%, resztę puszcza na drugi obieg. Co do temp załączania pompy to chyba możesz to przestawić? Tego typu zawory powinny mieć 100% szczelności nie mogą puszczac na drugi obieg. Tak generalnie jest w tych z których ja korzystam co do tych zaworów który ma zamontowany walczak to nie wiem muszę sprawdzić ale powinien trzymać 100% - to nie mieszacz. Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Września 2019 #242 Opublikowano 17 Września 2019 1 minutę temu, Kordjano napisał: Mam pytanie dlaczego tak wysoko macie ustawioną temperature załączania pompy 60st? Bo tam jest zainstalowany zawór temperaturowy na ochronie powrotu skalibrowany na 55 stC i tak naprawdę jeśli nie osiągniesz na kotle min 60 to i tak ci ciepła z kotła nie wypuści na instalację a jeśli pompa załączy się wcześniej to będzie tylko ganiała wodę w kółko na krótkim obiegu i tylko wychładzała kocioł. Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #243 Opublikowano 17 Września 2019 4 minuty temu, sambor napisał: To jeszcze napisz ile grzejników grzejesz na obecną chwilę. Ponadto te ciepłe rurki to pewnie z grzania prądem, ale zaw 3-D też zawsze puszcza i swoje dokłada. Mamm 8 grzejnik, Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #244 Opublikowano 17 Września 2019 4 minuty temu, Kordjano napisał: Mam pytanie dlaczego tak wysoko macie ustawioną temperature załączania pompy 60st? Lidia takl ma. Cytuj
stówa Opublikowano 17 Września 2019 #245 Opublikowano 17 Września 2019 Krzysiek tzn Walczak1974 pozwól, że napiszę za Ciebie o co chodzi z tym bojlerem, bo wszyscy kombinują jak Ci pomóc, a nie przedstawiasz im jak się rzecz ma. Tak jak mi mówiłeś jak się widzieliśmy masz bojler , który nie ma miejsca do podłączenia sondy temperatury i po prostu piec głupieje. Na tym bojlerze tak będziesz miał. Pozdrawiam. Cytuj
Kordjano Opublikowano 17 Września 2019 #246 Opublikowano 17 Września 2019 No ok. Kolego walczak ale powiedz jak wyglądało grzanie tego bojlera na starym kotle czy też tak wolno czy w trymiga . Cytuj
walczak1974 Opublikowano 17 Września 2019 #247 Opublikowano 17 Września 2019 8 minut temu, Puławiak napisał: Bo tam jest zainstalowany zawór temperaturowy na ochronie powrotu skalibrowany na 55 stC i tak naprawdę jeśli nie osiągniesz na kotle min 60 to i tak ci ciepła z kotła nie wypuści na instalację a jeśli pompa załączy się wcześniej to będzie tylko ganiała wodę w kółko na krótkim obiegu i tylko wychładzała kocioł. Jakie propozycję z tym moim bojlerem? Cytuj
stówa Opublikowano 17 Września 2019 #248 Opublikowano 17 Września 2019 Na starym piecu grzało mu aż miło, bo to normalny kopciuch był i nie miał prawa nie grzać wody a teraz przyszło trochę elektroniki i d...pa. Cytuj
Puławiak Opublikowano 17 Września 2019 #249 Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) To jeszcze odpowiedz na pytanie kolegi Kordjano. I podeślij fotkę jak masz teraz zamontowany czujnik cwu ? Edytowane 17 Września 2019 przez Puławiak Cytuj
sambor Opublikowano 17 Września 2019 #250 Opublikowano 17 Września 2019 (edytowane) 13 minut temu, Puławiak napisał: Bo tam jest zainstalowany zawór temperaturowy na ochronie powrotu skalibrowany na 55 stC i tak naprawdę jeśli nie osiągniesz na kotle min 60 to i tak ci ciepła z kotła nie wypuści na instalację a jeśli pompa załączy się wcześniej to będzie tylko ganiała wodę w kółko na krótkim obiegu i tylko wychładzała kocioł. Dziwy prawisz, nie wiem jaki to producent tego zaworu, wg mnie esbe , a dla esbe vtc jest inna procedura załączania pompy ochrony powrotu kotła. Edytowane 17 Września 2019 przez sambor Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi