Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Visitor1230 napisał:

To mozna nazwac kotlownia.  A rury oczywiscie niezaizolowane. Nagana 0bicz.gif

Rury użytkownik sobie sam izoluje - mi się nie opłaca a do tego jeśli bym miał jeszcze izolować rury to już kurde naprawdę bym nie spał. A i do tego kotłownia w izolacji już tak fajnie nie wyglada na fotkach - chociaż izolacją niedoróbki można zakryć i wygląda wtedy super. 

Edytowane przez Puławiak
Opublikowano

Znaczy się że co?  puszcza ci czynnik grzewczy na grzejniki zamiast na bojler ?

Opublikowano
4 minuty temu, Kordjano napisał:

Grzałeś ten bojler wcześniej innym kotłem czy został założony poraz pierwszy z nowym kotłem ?

Bojler byl podlaczomy do kotla na miał 5 lat. Teraz przy próbach na sam  bojler rurki obie gorące że nie idzie dotknąć a tenperatura idzie do gury bardzo wolno.jestem z  pod lichenia

,te rurki i kable to tak narazie.jak bedzie wszystko ok.to soe zrobi izolację. 

Opublikowano

w zeszłym tygodniu robiłem kotłownię 30 km od Lichenia. Znaczy słaba wydajność samej wężownicy i może trochę zbyt duży przepływ. Albo może być jeszcze inna przyczyna - czujnik cwu umieszczony w kiepskim miejscu i odczyt ma zafałszowany - ciepła woda jest a czujnik wskazuje że jej jeszcze nie ma 

Opublikowano (edytowane)

To znaczy że przy grzaniu samego bojlera rurki gorące rozumiem że zasilania i powrotu wężownicy . Właśnie miałem zapytać o czujnik temperatury , ale w takim razie zapytam czy również fizycznie nie masz gorącej wody jak odkręcisz kran.Jeszcze jedno pytanie jak grzałeś kotłem miałowym ten sam bojler to też tak wolno się nagrzewał ?

Edytowane przez Kordjano
Opublikowano

Tam jest zawór 3-d przełączający , więc grzeje albo CO albo bojler.

Tak jak w kotłach kondensacyjnych gazowych.

Jak grzeje CO i bojler trochę ciepły to ok, gdyż taki zawór trzyma na ok 90-98%, resztę puszcza na drugi obieg.

Co do temp załączania pompy to chyba możesz to przestawić?

Opublikowano
21 godzin temu, pastor napisał:

Ileś postów wcześniej padła prośba o wstawienie ustawień kotła. Czy tylko ja je przeoczyłem? Możliwe jest ze wieje z tych USTEREK to nieznajomość zasady działania tego kotła i czepianie się wyimaginowanych problemów.

Przeczytałem swoje problemy w postach parę miesięcy temu jak zaczynałem przygodę z pelletem i widzę że trochę z nich wynikło z:

1. spartolonej instalacji, którą już poprawiłem

2. ustawień serwisanta na szybko, byle chodziło bez dopasowania do instalacji.

3. mojej niewiedzy w prowadzeniu kotła pelletowego...

Opublikowano
7 minut temu, Kordjano napisał:

To znaczy że przy grzaniu samego bojlera rurki gorące rozumiem że zasilania i powrotu wężownicy . Właśnie miałem zapytać o czujnik temperatury , ale w takim razie zapytam czy również fizycznie nie masz gorącej wody jak odkręcisz kran.

Czujnik jest ok. Nawet jak piec jest wył. To mam bojler podlaczony do pradu i temperatura cwu. Na piecu jest 44st. Czyli pokazuje dobrze.

Opublikowano

Mam pytanie dlaczego tak wysoko macie ustawioną temperature załączania pompy 60st?

Opublikowano
7 minut temu, sambor napisał:

Tam jest zawór 3-d przełączający , więc grzeje albo CO albo bojler.

Tak jak w kotłach kondensacyjnych gazowych.

Jak grzeje CO i bojler trochę ciepły to ok, gdyż taki zawór trzyma na ok 90-98%, resztę puszcza na drugi obieg.

Co do temp załączania pompy to chyba możesz to przestawić?

Tego typu zawory powinny mieć 100% szczelności nie mogą puszczac na drugi obieg. Tak generalnie jest w tych z których ja korzystam co do tych zaworów który ma zamontowany walczak to nie wiem muszę sprawdzić ale powinien trzymać 100% - to nie mieszacz. 

Opublikowano
1 minutę temu, Kordjano napisał:

Mam pytanie dlaczego tak wysoko macie ustawioną temperature załączania pompy 60st?

Bo tam jest zainstalowany zawór temperaturowy na ochronie powrotu skalibrowany na 55 stC i tak naprawdę jeśli nie osiągniesz na kotle min 60 to i tak ci ciepła z kotła nie wypuści na instalację a jeśli pompa załączy się wcześniej to będzie tylko ganiała wodę w kółko na krótkim obiegu i tylko wychładzała kocioł. 

Opublikowano

Krzysiek tzn Walczak1974  pozwól, że napiszę za Ciebie o co chodzi z tym bojlerem, bo wszyscy kombinują jak Ci pomóc, a nie przedstawiasz im jak się rzecz ma. Tak jak mi mówiłeś jak się widzieliśmy masz bojler , który nie ma miejsca do podłączenia sondy temperatury i po prostu piec głupieje. Na tym bojlerze tak będziesz miał. Pozdrawiam.

Opublikowano

No  ok. Kolego walczak ale powiedz jak wyglądało grzanie tego bojlera na starym kotle czy też tak wolno czy w trymiga .

Opublikowano
8 minut temu, Puławiak napisał:

Bo tam jest zainstalowany zawór temperaturowy na ochronie powrotu skalibrowany na 55 stC i tak naprawdę jeśli nie osiągniesz na kotle min 60 to i tak ci ciepła z kotła nie wypuści na instalację a jeśli pompa załączy się wcześniej to będzie tylko ganiała wodę w kółko na krótkim obiegu i tylko wychładzała kocioł. 

Jakie propozycję z tym moim bojlerem?

Opublikowano

Na starym piecu grzało mu aż miło, bo to normalny kopciuch był i nie miał prawa nie grzać wody a teraz przyszło trochę elektroniki i d...pa.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Puławiak napisał:

Dziwy prawisz, nie wiem jaki to producent tego zaworu, wg mnie esbe , a dla esbe vtc jest inna procedura załączania pompy ochrony powrotu kotła.

Edytowane przez sambor