Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kotły i palniki pelletowe - Wasze wrażenia i opinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, Dracogo napisał:

Ale na pracę instalacji, o dużym zładzie wody ma.

Znam dobrze przypadek, gdzie bardzo pojemna instalacja, jest zasilana z kotła o pojemności 27 l.

Nie ma tam szans, żeby palnik mógł zejść z modulacją poniżej pewnego poziomu, a uruchomienie pompy CWU, powoduje gwałtowne obniżenie temperatury kotła. Więc raczej pojemność kotła, lepiej dobierać do pojemności instalacji, żeby sprawniej to działało. Bo nie ma większego znaczenia, jak długo grzeje się sam wymiennik, tylko cała instalacja.

No patrz a u moich rodziców jest instalacja stara grawitacyjna wody wchodzi w czort i trochę w kotłowni rury 2 cale i do tego gazowy mcr 3 o pojemności 1,4 L i dom nagrzewa błyskawicznie - grzejniki są gorące bardzo szybko i kocioł wiekszość czasu pracuje na niskiej mocy 

Opublikowano

No no. Masz fantazję, tylko pozazdrościć.

Opublikowano

Zobaczę na zdjęciu, jak szybko się dom rozgrzewa? A to dobre. Niby do czego mi Twoje foty?

Opublikowano

Jak widzisz dracogo- darecki, kolega Puławiak nie ma problemu z wstawieniem zdjęć , nawet nie swojej instalacji, a ty krętaczu ? Dlaczego nie wstawisz swojego Warmet 200 Ceramik z dołożonym palnikiem Kostrzewy 16kW ? , bo nie zgadza się to z opisem w profilu prawda ?

Napisz wreszcie coś o swojej instalcji a nie tylko „u znajomego to, a u innego znajomego tamto”

Opublikowano
34 minuty temu, besix napisał:

kolega Puławiak nie ma problemu z wstawieniem zdjęć , nawet nie swojej instalacji

A niby po co, ja miałbym wstawiać zdjęcia nie swojej instalacji? Swojej nie muszę, bo nie proszę nikogo z forum o pomoc w czymkolwiek, gdyż działa tak jak powinna, a zmieniać nic nie mam już zamiaru. Jedynym powodem, mogłaby być chęć wyleczenia twoich urojeń, ale na tym, to mi tak bardzo nie zależy.

Opublikowano

Przede wszystkim przy letnim podgrzewaniu CWU mała pojemność wodna ma wpływ na sprawność. Jeśli ktos ma Biawara przywołanego wyżej i zasobnik 100l, no to grzeje wody 3xwiecej, a woda w kotle i tak ulegnie wychłodzeniu. Czas przygotowania ciepłej wody też niepotrzebnie sie wydłuży.

W pracujacej stale instalacji, typu dom mieszkalny przecież pojemność wodna kompletnie nie ma znaczenia, o ile sterowanie nie jest wadliwe.

Opublikowano
38 minut temu, Dracogo napisał:

A niby po co, ja miałbym wstawiać zdjęcia nie swojej instalacji? Swojej nie muszę, bo nie proszę nikogo z forum o pomoc w czymkolwiek, gdyż działa tak jak powinna, a zmieniać nic nie mam już zamiaru. Jedynym powodem, mogłaby być chęć wyleczenia twoich urojeń, ale na tym, to mi tak bardzo nie zależy.

Jak ktos chce to mu wstawie swoje. Zreszta juz tu byly. A madra krytyke na temat mojej instalcji odbiore pozytywnie bo zawsze dowiem sie jak można zrobic lepiej.

Opublikowano
4 minuty temu, HarryH napisał:

Jeśli ktos ma Biawara przywołanego wyżej i zasobnik 100l, no to grzeje wody 3xwiecej, a woda w kotle i tak ulegnie wychłodzeniu. Czas przygotowania ciepłej wody też niepotrzebnie sie wydłuży.

Mój Biawar w spoczynku traci ok. 1,7 stopnia na godzine

Opublikowano
57 minut temu, Dracogo napisał:

To ty oprócz tego, że jesteś krętaczem to jeszcze takim samolubem ?

Skoro tak sobie  wszystko zestroiłeś z tym kumplem „dareckim” jak mniemam,  to czemu nie chcesz się podzielić z innymi ? Może ktoś skorzysta i poprawi lub zmieni coś u siebie .

Widzę, że ten darecki oprócz  nauczenia cię obsługi Igneo Touch ,  wpoił w ciebie mnóstwo egoizmu.

Chcesz należeć do społeczności tego forum, ale podzielić się z innymi swoimi rewelacyjnymi rozwiązaniami to już nie co ?

Opublikowano

A po co to komu w tym wątku, skoro nikt nie używa takiego sterownika jaki jest u mnie?

W wątku poiświęconym Tekli z Igneotouch pisałem, bo koledzy mieli podobne problemy, jak ja wcześniej. Ale jakoś odzewu nie ma, na tamten wpis, więc nie rozwijam tematu.

Opublikowano
Godzinę temu, HarryH napisał:

Jeśli ktos ma Biawara przywołanego wyżej i zasobnik 100l, no to grzeje wody 3xwiecej

Dlatego też, to nie jest kocioł uniwersalny do każdego zastosowania, a już napewno nie tam, gdzie jest małe zapotrzebowanie na ciepłą wodę. Poczytaj uważnie jego szczegółowy opis, a zrozumiesz, że jest on stworzony raczej do większych obiektów. I tam będzie przydatny.

Opublikowano
22 minuty temu, Dracogo napisał:

A po co to komu w tym wątku, skoro nikt nie używa takiego sterownika jaki jest u mnie?

W wątku poiświęconym Tekli z Igneotouch pisałem, bo koledzy mieli podobne problemy, jak ja wcześniej. Ale jakoś odzewu nie ma, na tamten wpis, więc nie rozwijam tematu.

To ten twój "kumpel" nie nauczył cię czytania ze zrozumieniem ? Temat tego wątku to 'Kotły, Palniki......" a nie same sterowniki, więc dotyczy ogólnie tego co ludzie mają i czy sobie to chwalą lub nie. Skoro sobie chwalisz swój zestaw pelletowy, to warto się podzielić z innymi swoimi rozwiązaniami, wstawić fotki, żeby inni zobaczyli jak najlepiej podłączyć taki zestaw do instalacji. Tylko ten co ma coś do ukrycia, albo jest wstrętnym egoistą , nie dzieli się z innymi takimi rozwiązaniami.

Chcesz fotki mojego starego miałowca z dołożonym palnikiem Kostrzewy ? Mogę wstawić :) Nie ty nie chcesz bo ty już to widziałeś :)    

Opublikowano

Wiecie co? Jak ja bylbym takim Drakiem albo innym Dareckim. Nieznioslbym takiej krytyki i poprostu uciekl jak najdalej.

Opublikowano

Proponuję już skończyć te osobiste wycieczki bo ciężko się to czyta. Za chwilę to ja będę omijał ten temat szerokim łukiem bo coraz mniej merytoryczny jest.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Kroitzman napisał:

To wracamy do buforów: :) 

Zamiast wymyślać poczytajcie:

http://czysteogrzewanie.pl/instalacja-grzewcza/bufor-ciepla/

Bardzo dobre kompendium:

Zgadzam się i te kompendium to miałem już opanowane w jednym palcu jakiś czas już temu.

Polscy producenci?

Nie mają pojęcia o hydraulice.
Robią składaki z słabą modulacją a później kocioł odpala po 20 razy na dobę. No to wrzućmy Bufor , będzie problem z głowy, klient zapłaci, to nie nasza kasa :)

Nie wszyscy nie mają pojęcia o hydraulice, ale generalnie jest tak jak piszesz bo oni skupiają się NA:

1. prowadzeniu działalności , jak najmniejszym kosztem , zatrudnianiu ludzi na czarno, bez składek emerytalnych itd, płacy minimalnej oficjalnie , zaś na lewo  zapłata od pospawanego kotła.

2.zakup materiałów tj, blachy do kotłów najtańszej jakościowo, a podawane grubości blachy wymiennika rzędu 6 mm to mit  i wiele innych chwytów opisanych na swych stronach by sprzedać swój twór kotłowy, który  do  wytworzenia samego wymiennika zamyka się kwotą , nie większą niż 2000 zł. Do tego kotła wstawiają palnik i krzyczą ponad 10000 tyś zł.

3. Zaś o modulacji nie mają zielonego pojęcia bo oni to mają gdzieś najważniejsze by kasa w kieszeni grała. Za modulację powinni de facto też odpowiadać ponieważ jak wstawiają palniki czy to KIPI czy PELLASA czy innego producenta to każdy palnik w danym wymienniku powinien pracować z bardzo płynną modulacją. a tak nie jest.

Panowie po przeanalizowaniu tych kilku stron tego wątku jak i innych dotyczących pelletu, bardzo żałuję , że nie ma tu przedstawicieli którzy sprzedają swoje wyroby.

Ponieważ może by się czegoś dowiedzieli np tego: że palnik nie powinien się wygaszać jak jest cały czas odbiór KW z kotła , a powinien to uczynić dopiero jak termostat pokojowy przerwie pracę pompy i zamknie siłownik na zaworze 4D czy innym, czyli  w tedy kiedy nagrzeje nam pomieszczenia. Tak jak to robią producenci kotłów z zagranicy w tym Edikami... i inne.

W tym przypadku nie  było by tak dużej ilości rozpaleń , na co narzekają użytkownicy , gdzie właśnie myślą jak tu dorzucić bufor by to wyeliminować.

A wystarczy poprawić proces algorytmu spalania i modulacji palników, a można ten problem wyeliminować dla zdecydowanie większej ilości ich użytkowników  którzy mają z tym problem. Dlaczego tak piszę , bo ja osobiście nie mam problemu z ustawieniem palnika tak by się nie wygaszał jak pompa chodzi i jest grzanie pomieszczeń. Wygasi się dopiero jak dom nagrzany i przekroczy 5 st od zadanej na kotle czyli krótko FL tę wartość przeciągnie.

Nie zaobserwowałem u siebie kiszenia procesu spalania na najniższej mocy w tym zarastania wymiennika. Ale to u mnie, jak czytam inni mają z tym mały problem ale jest.

Stwierdzam , że automatyka PLUM jest doskonała , ale można ją jeszcze dopieścić tak by użytkownicy jej , wykasowali ze swych głów temat BUFORA. A w tedy będą bardzo szczęśliwi.

Pozdrawiam

Edytowane przez robin60
Opublikowano
13 godzin temu, Kordjano napisał:

Widzę kolego @robin60 że w kwestii bufora  znowu dało ci do myślenia.

Tak jak piszę wyżej w poście ja z modulacją i wygaszaniem palnika  nie mam problemu. Więc mój krótkotrwały zapał na bufor obecnie jest na poziomie 10 %.

Pozdrawiam

Opublikowano

No dobrze. Co w przypadku niewielkiego domu powiedzmy 90m², parterowego. Superocieplonego gdzie max zapotrzebowanie jest ponizej 40W/m²? Kociol bedzie np. o niskiej pojemnosci i jak to sie bedzie mialo w okresie przejsciowym? Gdzie zapotrzebowanie bedzie grubo ponizej 2 kW?

Opublikowano (edytowane)

Kolego @Visitor1230 do tak małego domu  to ja nigdy bym kotła nie wstawił , a jedynie kominek na pellet z płaszczem wodnym produkcji zachodniej  np włoskiej Ravelli albo inny gdzie jak piszą kolega @Puławiak i @Kroitzman mają świetną modulację  a faktycznie takową mają bo mam taki kominek tylko bez płaszcza wodnego i to co pisze @Puławiak ta modulacja działa perfekt i kominek się nie wygasza tylko jak osiągnie temp zadaną pomieszczenie wchodzi na niską modulację i pracuje sobie pyka pyka , ale szyba czołowa czysta jak lustro nie zarasta . Z Tego co pisze kolega @Puławiak to ma ten sam system co jego kotły które sprzedaje ponieważ jest podciśnienie i regulator wyciągu spalin. I co dziwne w kominie wkład fi 100 9 metrów Francuskiej firmy Poujoulat i nie ma kondensatu

A kominkiem tym mogę grzać prawie 170 m2 . a tylko ma 8 KW chyba.

Gdzie do tak małej chałupy tak szczelnej jeszcze bufor to już w ogóle nie będzie miejsca nawet na pellet.

Edytowane przez robin60
Opublikowano
2 godziny temu, Visitor1230 napisał:

No dobrze. Co w przypadku niewielkiego domu powiedzmy 90m², parterowego. Superocieplonego gdzie max zapotrzebowanie jest ponizej 40W/m²? Kociol bedzie np. o niskiej pojemnosci i jak to sie bedzie mialo w okresie przejsciowym? Gdzie zapotrzebowanie bedzie grubo ponizej 2 kW?

Jakikolwiek kocioł na paliwo stałe moim zdaniem jest tu nieporozumieniem. 

Opublikowano (edytowane)

Jezeli nie mamy dostepu do gazu a na pompe ciepla nie mamy zamiaru wydawac 60 tys. To jaka pozostaje alternatywa?

Edytowane przez Visitor1230
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
3 godziny temu, Visitor1230 napisał:

Spoko rormalnie - rozpala się dogrzewa do zadanej na termostacie i wygasza. Tylko wtedy najlepiej się sprawdza piecyk ( koza wodna na pellet) tylko trzeba szukać takiej bez wymiennika powietrznego np edilkamin idro point czy red malva

Opublikowano

@Visitor1230Bufor z grzalkami,  kociol elektryczny, kable. PC PW można zmieścić w kwocie 28-30000zl

Opublikowano (edytowane)

Dodam od siebie na takie powierzchnie dobra alternatywą jest piecyk wolnostojący z płaszczem wodnym na pellet....na małe mieszkania takie instalujemy sprawdza się dobrze i klienci są zadowoleni...

U nas na sklepie dobrze funkcjonuje piecyk z płaszczem na pellet co prawda powierzchnia sklepu duza ale i piecyk mamy wiekszy i  jesteśmy zadowoleni...niemam przy tym dużo zachodu...oprócz dorzucenia pelletu raz na tydzień popiół i mycie szyby..reszta to włącz/wyłącz pilotem  ;) w sklepie jest ok.21-23 stopnie czasem :D powierzchnia ok.300 m2 i spaliliśmy w zeszłym sezonie 3 tony pelletu

palimy piecykiem Daisy Edilkamin

Edytowane przez ylona
Opublikowano (edytowane)

Pierdziulam. Na wszystko macie odpowiedz. Krotko mowiac wiekszosc krajowych kotlow jest w kwestii modulacji do bani. Ja tak czy tak zostaje z racji kilku zrodel zasilania przy buforze. 

Edytowane przez Visitor1230