Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki wybrać kocioł klasy 5 na ekogroszek

krypa1920

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam stary dom po remoncie. Dach ocieplony okna plastiki. Ocieplenie budynku w przyszłym roku. Obecnie mam kocioł zasypowy 16kw(według mnie mógłby być ciut wiekszy)  i bojler cwu 300l. Jaki kocioł klasy 5 na ekogroszek byście polecili i oczywiście ile kw. Mój budżet to około 10000 zł. Da radę wogole do tej kwoty kupić jakiś kocioł? 

Opublikowano

Ten kalkulator jest trochę niedokładny. Nie można np ustawić różnicy temp zewnętrznej i wewnętrznej. Przyjmują np 20 stopni wewnątrz a jak ktoś np lubi ciepło i w okresie zimowym ma 23 stopnie w domu. Niby 3 stopnie różnicy ale mały kocioł mógłby nie wydolić.
Druga sprawa to u mnie przy moim ociepleniu wychodzi że mam dom energooszczędny i z grzaniem wody wychodzi mi że muszę mieć kocioł 11kw. Znów na tej samej stronie jest informacja że kotły 5 klasy należy dobierać z zapasem 20% czyli już musiał bym mieć kocioł np 14kw.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
1 godzinę temu, JacekFF napisał:

Ten kalkulator jest trochę niedokładny. Nie można np ustawić różnicy temp zewnętrznej i wewnętrznej. Przyjmują np 20 stopni wewnątrz a jak ktoś np lubi ciepło i w okresie zimowym ma 23 stopnie w domu. Niby 3 stopnie różnicy ale mały kocioł mógłby nie wydolić.

W zakładce "OGRZEWANIE" ustawiasz temperaturę w pomieszczeniu , jaką chcesz. Nawet masz opis:

Jaką temperaturę podać?

Taką, jaką uznajesz za komfortową w domu zimą bez noszenia dwóch swetrów i kaleson. Za standardową temperaturę pokojową w takich obliczeniach przyjmuje się 20°C.
Jeśli marzniesz poniżej 25°C — wpisz właśnie tyle. Chodzi o to, by obliczenia oddały realne zużycie ciepła w twoim domu.

Opublikowano

Mam dość podobny dom i kocioł 25 kw, Tobie taki sam polecam bo rozumiem, że w woj śląskim kupujesz kocioł klasy 5 a więc z mocą maksymalną podawaną przez producenta na styk.

Co do modelu to poczytaj różne tematy dotyczące znanych marek kotłów i wyrób sobie własne zdanie.

Opublikowano

Teść ma podobny domek i ogrzewa  kotłem 17 kw http://cieplowlasciwie.pl/wynik/21u6

Opublikowano
12 godzin temu, krypa1920 napisał:

Tylko ze ja ani trochę się nie znam na kotlach. Ten poprzedni kocioł kupiłem w Castorama bo pisało do 140m2. 

Daję Ci przykład tematu z tego forum dotyczącego kotła SAS Solid, gdybym ja miał wybierać to na chwile obecną byłby ten właśnie kocioł. Ale trzeba brać pod uwagę, że ja w tej chwili nie kupuję kotła bo gdybym kupował to zadałbym sobie sporo trudu z dwóch powodów po pierwsze kilkanaście lat z nim będę się męczył, po drugie razem z montażem wydam pewnie powyżej 10 tys.

Opublikowano
5 godzin temu, jacek61 napisał:

....gdybym kupował to zadałbym sobie sporo trudu z dwóch powodów po pierwsze kilkanaście lat z nim będę się męczył, po drugie razem z montażem wydam pewnie powyżej 10 tys.

Swój kociło kupiłem po ok połowie roku intensywnego szukania i czytania m.in tego forum.

Opublikowano
5 godzin temu, krypa1920 napisał:

Aż 25 kw? Dobrze może zadam inne pytanie. Do kogo się zgłosić aby dobral mi odpowiedni kocioł do moich potrzeb. 

Wczesniej podałeś 140m2

Normalnie bym powiedział,że do słabo ocieplonego tj takie 5cm styro to cos pi razy oko 12-14kW

Ty jednak wypełniłes i wkleiłes to:

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/45rm

a tu pokazuje moc 35kW.... coś mi się wydaje,że walnąłes gdzies byka, ale generalnie jak to jednak zimny dom, bez żadnego ocielenia o dużych stratach, to 20ka z V-ej klasy (taki dobieramy jak starsze kotły ok.16kW)

Opublikowano

Jak kupowałem mój obecny kocioł to tez wypelnialem to wszystko na cieplowlasciwie.pl i wyszedł mi podobny wynik. Tu na forum użytkownik Sambor dobral mi kocioł który obecnie mam zasypowy 16kw. Kocioł dobieral przy ociepleniu ścian 15cm zaznaczył że bez ocieplenia będzie trochę za mały ten kocioł i to się potwierdziło. Miałem ocieplic ściany w tym roku ale względy finansowe zmusiły mnie do dołożenia tego o rok. Wzamian tego chce wymienić kocioł. 

Opublikowano

I co?

Zamiast ocieplić i mieć spokój to chcesz kupić większy kocioł na eko , aby 1-2t rocznie więcej puszczać w komin.

Weź się opanuj i ociepl ten dom! a później myśl o nowym kotle, kocioł nie zając nie ucieknie.

Gość berthold61
Opublikowano

To olej wymianę kotła i katuj to co masz a zrób sobie docieplenie to bardziej opłacalne .

Opublikowano

Nawet 2 ściany jak ocieplisz to już będzie efekt, wg mnie kotła nie warto zmieniać, zmieniasz i tak na klasę 5 , więc na to co się dopiero rozwija , za rok może będzie większa oferta i poprawione błędy starszych konstrukcji 

Opublikowano

ocieplać można etapami. 

skoro jest kasa na nowy wiekszy kocioł to zamiast tego wsadź ją w termomodernizację. kocioł masz "prawie nowy"- wymiana to marnotrawstwo zwyczajne. 

jak nie ma tyle żeby ogacić całośc to zacznij od góry lub najzimniejszych ścian, ewentualnie wymiany okien. nowy większy czajnik będzie najgorszym wyborem. jak nie masz co robić z kasą chętnie wezmę :-) 

Opublikowano

Wstaw dane o izolacji do tego wyniku z ciepła właściwego co podawałeś.

Ale wg moich doświadczeń ok 50% dla 15cm  dobrego styro i okien 3 szybowych - np w nowym domu przed ocieleniem potrzebowałem ponad 15kW przy ok -10C , a teraz po ociepleniu 15cm 0,032,  przy -22C potrzebuje  o połowę mniej - czyli ok 10kW.

Gość berthold61
Opublikowano

Dla zobrazowania dodam że ja swój dom sam docieplałem , dom  typu stodoła 14x9metrów  powierzchnia ścian ok 200m2 i koszt materiałów czyli styropian grafitowy 12cm z lambdą 0,32 , siatki ,kleje w piance, klej do siatki i całkowity koszt docieplenia to max 7 tys zł dodam że sam robiłem i polecam ,  tynk kosztuje drugie tyle ale to można zawsze później zrobić ,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.