Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł Na Pellet + Bufor - Wady I Zalety

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, aparatowypl napisał(a):

Tak tuż też kombinowałem komfort jest lepszy ale kocioł troszkę głupieje bo za dużo wody w sobie nie ma. Jest problem z ustawieniem palnika na niskiej mocy a zdaje mi się że więcej spala. Myślę że przy buforze pompa na podłogę mogłaby chodzić cały czas na niższej temperaturze zasilania (teraz ok. 35-36 st bo w cyklach pracy utrzymuje podłogę ciepłą) a pompa co nawet jakby się całkowicie zatrzymywała to po zmianie histerezy np na 0,2 0,1 a nawet 0 mogłaby się załączyć nawet po paru minutach po spadku temperatury i dopompować wodę w jeszcze letnie grzejniki i tą wodę mamy tak na już teraz muszę z pół godzinki poczekać . Kwestia ustawień wiadomo. Tak czy inaczej przy buforze brak pracy modulowanej palniki.

Ja już nie raz o tym pisałem , niektórym jakoś ciężko w to uwierzyć ,ty sam wyciągnąłeś wnioski .

Przy buforze możesz grzać od termostatu z histerezą o st , albo cały czas od czujnika pogodowego , a kocioł nie będzie głupiał .

Spalania nie będziesz miał większego , możliwe że będzie ciut mniejsze .

Co do zasilania cwu z bufora czy z kotła ?

Na moim przykładzie jest tak , jak włączę obsługę bufora to sygnałem do odpalenia jest temperatura rozpoczęcia ładowania bufora , nie ma tak że kocioł odpali się jak zajdzie potrzeba załadować cwu , załączy się pompa ładująca cwu bo źródłem ciepła dla co i cwu jest wyłącznie bufor i teraz wyobraź sobie że masz zasilanie cwu z kotła , bufor zagrzany a załączyła sie pompka cwu i mieli wodę kocioł -zbiornik cwu a kocioł postój , wiadomo że bufor w końcu się rozładuje i kocioł odpali to zagrzeje tą cwu .

Tak że w tej kwestii najlepiej by było podłączyć cwu z możliwością zasilania i z kotła i z bufora , na lato z kotła na zimę z  bufora , albo bez kombinacji z bufora , dla świętego spokoju .

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Nie ulatwie decyzji koledze @aparatowypl ale ja wrzuce moje rozwiazanie:

Bufor i CWU to jeden i ten sam zbiornik. Nie ma znaczenia czy cieplo jest pobierane na CO czy CWU. Kociol odpala sie gdy temp. jest ponizej zadanej w baniaku. Nie ma znaczenia czy to lato czy zima.

Roznica taka ze na lato baniak jest wygrzewany w 1/3 -1/2 objetosci od gory i cieplo pobierane jest tylko do CWU oraz w moim przypadku do ogrzewania podlogowego w lazienkach. Natomiast zima baniak wygrzewany jest caly a cieplo pobierane wszedzie tam gdzie jest potrzeba (kaloryfery, podlogowka CWU).

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

W sterowniku mam funkcję cwu która pomoże chyba ogarnąć ładowanie cwu i chyba przez okres letni a i zimowy nie będę angażował bufora tak mi się zdaje

image.jpg

image.jpg

Opublikowano

To jeszcze musisz to spiac hydraulicznie tak aby byla mozliwosc ladowania CWU z kotla lub z bufora po wybraniu opcji na sterowniku.

Lub pozostac przy jednym wybranym sposobie.

Opublikowano

No myślę że cwu  bezpośrednio z kotła i powrót tak jak na schemacie i będzie ok priorytet bojler tak jak mam teraz i żadna inna pompa się nie załączy tak samo w trybie lato

Opublikowano

Ja nie mam takiej opcji , mogę tylko wyłączyć obsługę bufora , wtedy kocioł nie widzi bufora i odpala się od termostatu lub cwu .

Jeśli sterownik to ogarnia to śmiało możesz i będzie dobrze zasilanie cwu z kotła .

• Lubię to 1
Opublikowano

Jeszcze jeden pomysł chodzi mi po głowie może poszedłbym taką drogą. Obliczyłbym np pojemność tak plus minus  całej instalacji tzn jest ok 180 litrów i dobrał jak najmniejszy bufor np 200 aby zadziałał w ten sposób żeby tylko w pierwszych paru minutach dostarczył ciepło do grzejników no taką pierwszą wymianę zrobił i tak wyregulował instalację żeby nawet za chwilę odpalił się kocioł i znowu dogrzał bufor. Czyli tak jak do tej pory tylko trochę większe to sprzęgło bym miał. Ten mniejszy zład szybciej bym dogrzał.

Opublikowano (edytowane)

coś takiego Ci proponowałem wyżej, tzn baniak 300 litrów. Wydaje mi się (na oko) że to starczy żeby ocieplić kaloryfery gdy kocioł będzie zajęty nagrzewaniem się. I raczej słusznie pomijasz bufor przy grzaniu baniaka CWU.
Opisany wyżej pomysł @PioBin-a żeby zbiornik CWU wykorzystać jako bufor dla CO na start ogrzewania też wydaje się fajny i  nawet coś takiego mi chodziło po głowie, ale problem jest taki że żaden sterownik na rynku tego nie umie obsługiwać. PioBin sobie sam zrobił sterownik więc to dla niego żaden problem sobie cośtam doprogramować, ale jak kupujesz gotowy produkt to zapomnij.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Do 500l bufor to nie bufor 🙂 To bardziej bardzo duże sprzęgło. Sam będę zakładać bufor 400-500l I właśnie się waham. Przy kotle pelletowym nie ma sensu magazynować wielkich ilości energii. Potrzebny bufor by kocioł pracował z wysoką sprawnością i był komfort cieplny. A czy rozpali się kocioł 2-3 razy dziennie to już dla mnie mniej istotna sprawa. 

Zastanawia mnie sens buforów 1000l czy nawet 2000l przy kotłach pelletowych. To zdecydowanie przerost formy nad treścią. 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Sam mam bufor 1000l. Palenie raz na dobę czas ładowania całe 4H. Do pełnego naładowania do 65* potrzeba ok 10kg pelletu.
W tym czasie idzie także ogrzewanie domu głównie grzejniki.
W moim przypadku to się sprawdza.

Opublikowano

A no tak. Kocioł peletowy przecież jest przecież stworzony do rozpalania i wygaszania. Jeżeli instalacja jest dość dużej pojemności a nowy kocioł z jakiś przyczyn jest niewielkiej pojemności wodnej to w stabilnym komforcie cieplnym już „na pokojach” może tylko bufor pomóc. Dla nowych szukających nowego kotła a nie myślących o buforze proponuję szukać o jak najwyższej pojemności wodnej może w instalacji mieszanej chociaż podłogówka będzie napędzana lepiej a kocioł można nawet odpalać od histerezy.

Opublikowano

A jak w okresach przejściowych? gdzie wystarczy wieczór dogrzać dom.

Opublikowano

W okresach przejściowych jedno ładowanie na 1.5 doby.

Opublikowano
5 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Opisany wyżej pomysł @PioBin-a żeby zbiornik CWU wykorzystać jako bufor dla CO

Potwierdzam ze sterowanie mam swoje wiec i moge inaczej/wszystko.

Ale do tego co chcialem przedstawic nie potrzeba nic specjalnego. Po prostu w buforze jest zbiornik CWU i sterowniki dostepne na rynku obsluguje tylko bufor - CWU dla niego jest niewidoczne tak jakby nie istnial.

Opublikowano

Czyli masz bufor też kombinowany czyli zbiornik w zbiorniku. Analogicznie jest przy buforze z wężownicą cwu.
W obu przypadkach jak w górze bufora jest min 45* to ciepła woda zawsze będzie.

Opublikowano

Dla mnie kombinowany był by nie odpowiedni gdyż 6 - 7 miesięcy cwu grzeje pompą ciepła prąd jest wtedy z paneli .

Opublikowano
15 godzin temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Sam mam bufor 1000l. Palenie raz na dobę czas ładowania całe 4H. Do pełnego naładowania do 65* potrzeba ok 10kg pelletu.
W tym czasie idzie także ogrzewanie domu głównie grzejniki.
W moim przypadku to się sprawdza.

Jaką mocą grzejesz bufor?

Opublikowano
W dniu 16.12.2024 o 09:06, Kordjano napisał(a):

Na moim przykładzie jest tak , jak włączę obsługę bufora to sygnałem do odpalenia jest temperatura rozpoczęcia ładowania bufora , nie ma tak że kocioł odpali się jak zajdzie potrzeba załadować cwu , załączy się pompa ładująca cwu bo źródłem ciepła dla co i cwu jest wyłącznie bufor i teraz wyobraź sobie że masz zasilanie cwu z kotła , bufor zagrzany a załączyła sie pompka cwu i mieli wodę kocioł -zbiornik cwu a kocioł postój , wiadomo że bufor w końcu się rozładuje i kocioł odpali to zagrzeje tą cwu .

Ja u siebie przerabiałem to. Nie sprawdziło się. CWU grzeje tylko z kotła. Mam 200l zbiornik pionowy, czas grzania do 55st.C(na dole) ok 1h lub krócej. Po nagrzaniu cwu kocioł dogrzewa bufor do zadanej(tak aby wykorzystać nagrzanie kotła i opuścić rozpalanie). Mam priorytet cwu czyli na ten czas wyłącza co.

Grzejąc cwu z bufora kocioł pracował nieefektywnie tzn. np. nagrzał bufor wygasił się i nagle zaczyna grzać cwu. Pojemność bufora z ledwością wystarczała(zakładając że był świeżo naładowany) na nagrzanie cwu a czasami nawet nie i to mając tylko jeden czujnik cwu w dolnej części. Kocioł chwilę po wygaszeniu znów sie rozpalał i tak mielił i mielił.

Teraz mam j.w., cwu grzana bezpośrednio z kotła i dodatkowo zbiornik cwu ma dwa czujniki temperatury, jeden na górze i jeden na dole(jak bufor).

Opublikowano
10 godzin temu, Kordjano napisał(a):

Dla mnie kombinowany był by nie odpowiedni gdyż 6 - 7 miesięcy cwu grzeje pompą ciepła prąd jest wtedy z paneli .

Nie ma znaczenia czym grzejesz. PC wpina sie tak aby grzala np 1/2 od gory czyli tylko na potrzeby CWU.

Opublikowano

Mimo wszystko wolę osobny zasobnik 😊 

Chociaż może i masz rację , musiał bym znowu myśleć i rysować z tydzień jak to wtedy kiedy spinałem pompę z kotłem .😉

Opublikowano

Nie no jasne ze tego sie nie robi gdy jest wszystko poskladane i dziala a jedynie gdy nie masz gratow to mozna cos rysowac 🙂 i myslec.

Wiem mniej wiecej jak to masz zrobione i tez jest spoko.

Opublikowano
W dniu 17.12.2024 o 12:27, 600 napisał(a):

Jaką mocą grzejesz bufor?

Jak w opisie profilu. Kocioł 12 kW.