Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@robin60 Ale żeś trafił z tą ostatnią tabelą w moje obecne nastawy , a ja przez trzy lata obserwowałem i dochodziłem do tego hehe , okazuje się że nadmuchy dobrałem jak fabryczne hehe .

Opublikowano

Zmieniłem nastawy 

8kw 26%

6kw 24%

4kw 21%

Nizej już się chyba nie da bo przy 7kw długo dryga i temp z 54po rozpaleniu spadła do 49 i zmiękłem po 10min i spowrotem(od wczoraj wieczora tak palę) na 8 kw i drygło. 

Zrobiłem tak gdyż denerwowalo mnie przy 11 7 5 szybkie dochodzenie ok 20-25min od rozpalenia do wygaszania i ten zalegający popiół na palniku. 

Spróbujemy w ten sposób a dochodzić dochodzi ciut dłużej 

Co sądzicie? 

Opublikowano

Czołem wszystkim!@palacz66 , po wizycie serwisanta i wymianie czujnika optycznego płomień wygląda jak poniżej. Dzięki za pomoc!16539ba84b1b63c08423683b8840df04.jpgcffd37ec45fe7cfb18e9280b73a95923.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano

@papen76 różnica widoczna gołym okiem,może to pellet, ze Szwecji? 

Opublikowano

Zmiana czujnika A jak się uda, zrobię wywiad w wytwórni pelletu, jest tu parę kilometrów ode mnie

• Lubię to 1
Opublikowano
1 godzinę temu, papen76 napisał:

Zmiana czujnika emoji106.png A jak się uda, zrobię wywiad w wytwórni pelletu, jest tu parę kilometrów ode mnie emoji6.png

Ile od Nidzicy i w którym kierunku? 

Opublikowano (edytowane)

No i chyba znowu mam awarię sterownika. Już mi powoli nerwy puszczają.

Mam skalibrowany poziom zbiornika i zawsze jak w econecie pokazywało 0 paliwa to faktycznie było 0 w zasobniku. Od wczoraj mam problemy z płomieniem więc dzisiaj czyszczenie kotla,czyszczenie czujnika płomienia( czujnik nowy na czarnym kablu), test podajnika i wyszło w teście dokładnie tyle samo co tydzień temu czyli 1260 gram. Żadnych zmian w ustawieniach nie robiłem. Sprawdzam ile pelletu zostało w zasobniku a tam niespodzianka bo spalił połowę mniej niż zawsze. W econecie pokazuje 0 a w rzeczywistości jest jeszcze ponad połowa zasobnika. Kocioł bardzo ale to bardzo powoli dochodzi do temperatury zadanej i bardzo mały płomień czyli wychodzi, że podaje dużo mniej pelletu podczas pracy przez co jest mały płomień czasem podczas pracy potrafi się wygasić przez to, że nie ma płomienia i odpalić od nowa. Pellet od 2 miesięcy ten sam, zero spieków, popiół tylko pyłek. Jakieś sugestie?

Edytowane przez gucio2607
Opublikowano (edytowane)

Sprawdź wszystko na ustawieniach ręcznych i zobaczy czy wszystko ok działa. 

Może inna partia pelletu się trafiła. 

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

W teście podajnika sypie normalnie (1260gram) ale podczas pracy wychodzi że podaje połowę mniej tak przynajmniej wychodzi według zużycia w zasobniku.

Przypomnę, że sterownik był już wymieniany bo miałem problemy z rozpalaniem bo stoker czasami nie pracował podczas rozpalania. Od tamtego czasu tj. jakieś 2 miesiące wszystko było ok aż do wczoraj.

8 godzin temu, palacz66 napisał:

Może inna partia pelletu się trafiła. 

Pellet ciągle ten sam nawet z jednej palety a poza tym to jak do tej pory to jeszcze nigdy tak małego spalania nie mialem

Opublikowano

Może ktos jest zainteresowany to zapraszam na PW. 

IMG_20200116_190833.jpg

Opublikowano
8 godzin temu, gucio2607 napisał:

W teście podajnika sypie normalnie (1260gram) ale podczas pracy wychodzi że podaje połowę mniej tak przynajmniej wychodzi według zużycia w zasobniku.

Przypomnę, że sterownik był już wymieniany bo miałem problemy z rozpalaniem bo stoker czasami nie pracował podczas rozpalania. Od tamtego czasu tj. jakieś 2 miesiące wszystko było ok aż do wczoraj.

Pellet ciągle ten sam nawet z jednej palety a poza tym to jak do tej pory to jeszcze nigdy tak małego spalania nie mialem

Na próbę wydłuż czas pracy .

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, misiek30 napisał:

Na próbę wydłuż czas pracy .

Lub zmniejsz kaloryczność. 

@gucio2607 a ty masz 350?

Edytowane przez palacz66
Opublikowano

@gucio2607 Czy w okienku rewizyjnym dużo jest wolnej przestrzeni podczas podawania raz więcej raz bardzo mało ? twój problem to słaba wydajność podajnika , podczas testu podaje 12.6 kg test trwa 6min cały czas w tym momencie kręci się podajnik , podczas pracy palnika podajnik pracuje cyklicznie zwłaszcza na małych mocach bardzo krótko i czasem nic tam nie sypnie bo część pelletu cofa się w żmijce , to powoduje bardzo nierówne podawanie , i wydajność podczas pracy jest mniejsza niż podczas testu , ostatnio borykam się z tym samym problemem w szklarni , dwa razy z rzędu miałem alarm spadek temperatury , zachciało mi się innego pelletu bo nie chciało mi się jechać 100 kilometrów do swojego stałego producenta , trafił się gość przywiózł na miejsce w tych samych pieniądzach więc się skusiłem a teraz się męczę i kombinuje . wyczyściłem zbiornik , zasypałem tym pelletem , zrobiłem test dwa razy raz wyszło 12.4 raz 12,7 odpaliłam palnik i poszedłem po kilku godzinach alarm , zachodzę a w okienku pusto , napełniłem z powrotem odpaliłem i po kilku godzinach to samo , dałem podajnik bardziej płasko jeszcze gorzej , dałem bardziej stromo nawet powyzej 45 st i dziś już przepaliło całą noc , ale mam swój stary pellet to ewentualnie będe miaszał , jakoś to muszę zutylizować , na starym palecie nigdy takich cudów nie miałem ,gucio jaki masz ten pellet 6 czy 8 mn jakiej frakcji ? ten mój to 8mm długość bardzo wyrównana 3 do 4mm jest bardzo lekki na dodatek widać tam gołym okiem mdf więcej tego nie kupię , @gucio2607 spróbuj dać podajnik bardziej stromo , nie wiem jaką masz kaloryczność ale zmniejsz , czas cyklu praca daj tak jak @misiek30.sugeruje 35 s ewentualnie wydajność podajnika zmniejsz na początek o 1kg jak nie miałeś takiej sytuacji jak ja { puste okienko } to będzie dobrze .

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Kurcze pomóż ktoś, skalibrowalem na nowo mój regulator tybox 137 i na napięciu pokazuje jako ON. 

Nie reaguje w ogóle jaka temp by mu nie zadał. W ustawieniach robiłem już chyba wszystkie kombinacje, jak wyłącza np pompę co to zawór 4d z siłownikiem się załącza, nie wiem czy to w czymś przeszkadza.

Jakie opcje muszę ustawiać aby pompa była zależna od termostatu? 

W opcjach mam włączona podłogowke 

Ster plum 850-2c

15792647551977584848110363653562.jpg

1579264837466768164341924411040.jpg

Edytowane przez Crespoo
Opublikowano

A mógłbyś kolego ciut jaśniej opisać co chciałbyś osiągnąć? Chciałbyś aby termostat pokojowy utrzymywał temp w pomieszczeniach? Ma wyłączać pompę mieszacza czy nie? Ma wyłączać kocioł? 

6 godzin temu, Crespoo napisał:

jak wyłącza np pompę co to zawór 4d z siłownikiem się załącza

Co to znaczy? Musisz rozwinąć. 

6 godzin temu, Crespoo napisał:

Jakie opcje muszę ustawiać aby pompa była zależna od termostatu? 

Co masz na myśli? 

Opublikowano

Witam od 3 lat palę tym palnikiem i super jednak ostatnia dostawa peletu tragedia, pelet ciemny i szklisty twardy jak skala i śmierdzi i od tego momentu mam problem z rozpalaniem 3 pruby na 10 sukces. Problem polega na tym że zapycha mi się ślimak jakby go zawalał pelet jak to mogę zniwelować? 

Opublikowano
7 godzin temu, cezar76 napisał:

A mógłbyś kolego ciut jaśniej opisać co chciałbyś osiągnąć? Chciałbyś aby termostat pokojowy utrzymywał temp w pomieszczeniach? Ma wyłączać pompę mieszacza czy nie? Ma wyłączać kocioł? 

Co to znaczy? Musisz rozwinąć. 

Co masz na myśli? 

Chciałbym aby termostat pokojowy utrzymywał temp w pokojach, dokładnie, i odcinac ten zawór 4ro drogowy z siłownikiem oraz ta pompę za nim żeby nie pchala wody dalej. 

Kocioł lepiej aby pracował bez wyłączenia. 

Chodzi o to, że jeśli wybiorę opcje wyłącz pompe to pompa ta za zaworem rzeczywiście się wyłącza i nie pcha wody w podłogowke, ale załącza się zawór 4ro drogowy i siłownik i ciągle pracuje i nie wiem co to może oznaczac

Sory, że piszę tak chaotycznie ale kotłownia to dla mnie czarna magia póki co jeszcze.. 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Crespoo napisał:

Kocioł lepiej aby pracował bez wyłączenia. 

Chodzi o to, że jeśli wybiorę opcje wyłącz pompe to pompa ta za zaworem rzeczywiście się wyłącza i nie pcha wody w podłogowke, ale załącza się zawór 4ro drogowy i siłownik i ciągle pracuje i nie wiem co to może oznaczać

Zrób porządek z podłączeniem pomp w sterowniku ecomax, i przypisz jej taką samą funkcję w ustawieniach.

Czyli np. prawidłowo podłączony zawór 4 D , i pompa podpięta pod gniazdo pompy mieszacza to w ustawieniach włączona CO.

Z Twego postu widać ewidentnie , że jak pompa stop to zawór dostaje fisia. Więc zrób porządek , ustaw na podłogówkę 30 st. i niech pompa chodzi non stop, czujnik temp obiegu i powrotu . Na noc możesz zastosować obniżenie nocne np. o 2 st C , czyli będzie na obieg podłogówki szło 28 st. - Jak tam z zoną sobie życzycie , aby był komfort i pomieszczenia się nie przegrzewały. Wszystko jest do zrobienia.

W ustawieniach mieszacza nieczułość na 1 st. i ma to hulać. Czujniki temp obiegu by nie przekłamywały  zaizolowane porządnie a nie na gołej rurze.

@paweł74 jak zapycha się ślimak  to pellet za długi i blokuje go. A tym bardziej twardy jak kamień.

Edytowane przez robin60
Opublikowano

Ile od Nidzicy i w którym kierunku? 

Tu mam na miejscu, w Torsebro czy jakoś tak
  • Lubię to 1
Opublikowano
5 godzin temu, robin60 napisał:

Z Twego postu widać ewidentnie , że jak pompa stop to zawór dostaje fisia. Więc zrób porządek , ustaw na podłogówkę 30 st. i niech pompa chodzi non stop, czujnik temp obiegu i powrotu . Na noc możesz zastosować obniżenie nocne np. o 2 st C , czyli będzie na obieg podłogówki szło 28 st. - Jak tam z zoną sobie życzycie , aby był komfort i pomieszczenia się nie przegrzewały. Wszystko jest do zrobienia.

Jest do zrobienia i najlepiej byłoby, gdyby po nagrzaniu pomieszczenia pompa chodziła dalej, a mieszacz obniżał temperaturę na obieg o kilka stopni.