Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Choćby z tego względu że w 350 podajnik 2 kręci się na okrągło nie wiadomo  po co , oszczędności niewielkie  a później lament że czegoś nie mamy czy nie możemy podłączyć .

Opublikowano

Dlatego dobrze jest wiedzieć co się chce i jak się chce.A co jeśli przydałby się bufor.Może się okazać,że 850 nie spełnia naszych oczekiwań.

Nie sztuką jest wydać pieniądze.Sztuką jest mądrze wydać pieniądze.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 7.07.2019 o 17:24, robin60 napisał:

Dopłać do 850 i bez problemu te 250 zł Cię nie zbawi, a i święty spokój na cały czas użytkowania.

Moduł B będzie Cię kosztować około 400 zł. Nie warto.

Kolega zamawiał kocioł z tego miejsca i wychodzi,że będzie musiał dopłacić 500zł:

http://www.mpm-kotly.pl/zamowienie.html

MPM Bio-Pell 5 - 19 kW + sterownik ecoMAX 350 - 9000 brutto + 200 zł Koszt transportu.

MPM Bio-Pell 5 - 19 kW + sterownik ecoMAX 850 - 9500 brutto + 200 zł Koszt transpor

Edytowane przez g69
Opublikowano

Witam!

Chcę zamontować palnik Kipi w piecu Kołton Trox 25kW – montaż w środkowe drzwi.  Kocioł dolnego spalania. Zestaw ma do ogrzania powierzchnię około 220m, połowa podłogówka na osobnych pompach,  połowa grzejniki, zbiornik CWU 300l tylko zimą – w lecie panele. Ściany porotherm 30 + 10cm styropianu. Poddasze 25cm wełny. Na instalacji zawór trójdrogowy manualny, w piecu czujnik temperatury spalin, komin ceramika fi 200. Bardzo proszę o pomoc:

- jak ten wymiennik będzie pracował z palnikiem bez dodatkowych przeróbek jak montaż szamotu itp.?

- który Kipi wybrać 20kW czy 26kW

- jak Kipi będzie sobie radził z peletem z domieszką grubych trocin – mam dostęp do suchych trocin z wiertrek wysokoobrotowych – troty mają postać podobną do herbaty granulowanej około 3mm średnicy

- ktoś poleci instalatora z małopolski, lub ewentualnie jak wygląda gwarancja przy własnym montażu.

Z góry dziękuję za pomoc

Opublikowano

Kolego widzę , że nikt nie garnie się do odpowiedzi, więc postaram Ci się pomóc.

Jeżeli chcesz zamontować palnik w tym kotle to zrób foto tego kotła i go tu zamieść w tedy się do tego odniosę. Dobrze by było jak byś z instrukcji zamieścił przekrój tego kotła.

Z opisu widać , że dom dość dobrze ocieplony , komin stworzony pod pellet , trzeba by zastosować regulator ciągu kominowego jak chcesz mieć straty minimalne w spalaniu.

Trzeba przerobić trochę instalację na podłogę zawór temperaturowy  zaś na drugą część instalacji grzejnikowej zawór 4 D z siłownikiem. Ma to tak wyglądać , jak chcesz tanio i dobrze.

poprawka.thumb.jpg.5b8a77b5385769854769a0032a2eaab8.jpg

Do tego kotła powinien starczyć KIPI 20 KW według mnie z palcem w nosie sobie poradzi i będzie zawsze pracował na wyższej mocy co jest wskazane choć nie do końca tak jest.

Kipi radzi sobie z każdym pelletem oprócz pelletu Bukowego , lecz trociny nie wskazane ponieważ może się zakleszczyć podajnik tzw. sztoker i dojdzie do jego spalenia tj, motoreduktora którego koszt nie jest tani.

Nie znam instalatorów z małopolski może kogoś spotkam niebawem na szkoleniu to Ci podeślę.

Gwarancja podstawowa (2 lata) obowiązuje jedynie w przypadku montażu palnika przez instalatora i wypełnieniu przez niego odpowiedniego dokumentu i przesłaniu go do KIPI. Można ją przedłużyć o 3 rok ale tylko w  przypadku serwisu tegoż palnika przez instalatora który posiada odpowiedni certyfikat.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź,

Opis kotła wraz z przekrojem:

https://www.kolton.pl/206-trotex

Instalacja u mnie zbliżona  do Twojego schematu - pompa przy piecu pcha do skrzynek rozdzielczych, tam odejścia na grzejniki i pompa z zaworem temperaturowym do obsługi podłogówki. Zawór 4d muszę dołożyć.

Z tym że nie radzi sobie z pelletem bukowym to mnie zmartwiłeś - mam dojście właśnie do bukowego. Na silniku sztokera nie można dołożyć zabezpieczenia termicznego chroniącego przed spaleniem? Na youtubie widziałem że czasami pellet jest tak zmielony w sztokerze na rewizji widać sam trot.

Opublikowano

Kocioł OK nada się. Jak się zdecydujesz na przeróbkę to cała automatyka z niego do wyrzucenia , łącznie z czujnikiem temp spalin.

Z przekroju tegoż kotła wyłania mi się temperatura spalin na pellecie do 70 st max. A jaka jest przy biomasie.

Pellet pelletowi nie równy pisząc o bukowym. Znam jeden przypadek , że palnik na bukowym zasypywało gdyż nie zdążył go spalać w komorze paleniskowej w efekcie czego dochodziło do ponownego rozpalania i tak w koło. Jak będzie pellet bukowo sosnowy w proporcji 50/50 to uważam , że nie powinno być problemów żadnych. Ale to czysta teoria trzeba by to sprawdzić przed zakupem takowego pelletu. 

Nie kombinuj jak każdy Polak z tym zabezpieczeniem termicznym bo to nie o to chodzi.

To co widziałeś na Yutube w sztokerze  to trocina ,  która powstała w podajniku głównym 1, i spadła do podajnika 2, czyli sztokera, ale ten podajnik ma jedynie za zadanie przepchnięcie pelletu do komory spalania on nie mieli w żadnym stopniu pelletu. Poza tym  dobry pellet jest zrobiony z tak rozdrobnionej trociny iż nawet jak się nawet trochę pokruszy to nie jest w stanie zablokować sztokera, w przeciwieństwie do tej trociny którą chcesz dosypywać do pelletu.

Ponadto taka trocina o  której piszesz ma postać luźną i według mnie zostanie szybko zdmuchnięta z paleniska spadnie do popielnika i tam się dopali.

Opublikowano

Pellet jest zrobiony z trociny drobnej frakcji jak mąka , więc gdy zostanie zmielony to nie zablokuje sztokera  o dosypywaniu trociny do pelletu w postaci wiórów trzeba zapomnieć oznaczało by to dla ciebie same kłopoty .

Opublikowano

Witam, noszę się z zamiarem złożenia zestawu, wymiennik skam-pv 13kw oraz palnik kipi ze sterowaniem ecoMax850.
Czy taki zestaw ma sens? Lepiej palnik zamontować w miejscu podajnika czy w drzwiach?

Na forum muratora czytałem, że piec ten został stworzony z zamysłem spalania właśnie pelletu, ale nie udało mi się znaleźć konkretnych informacji od osób już używających.

pozdrawiam

Opublikowano

Ma jak najbardziej sens , i wykorzystaj otwór w miejscu podajnika na ekogroszek.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, robin60 napisał:

Ma jak najbardziej sens , i wykorzystaj otwór w miejscu podajnika na ekogroszek.

Rozumiem, że palnik o mocy 16kw będzie ok, nie ma potrzeby zakładania 20kw?
Gdzie mogę taki kupić w rozsądnych pieniądzach? Jest na forum jakiś sprzedawca? Na popularnym portalu aukcyjnym jest za kwotę 4100zł + koszt montażu, a chciałbym założyć go sam.

#edit

I powiedz mi proszę, czy rura elastyczna ma jakieś ograniczenie długości? Chciałbym kupować pellet w big-bagach i rurę od podajnika włożyć bezpośrednio do worka. Mam na to miejsce, a ograniczyło by to pracę w kotłowni do minimum.

Edytowane przez Octopus
Opublikowano

Bezpośrednio do worka nie wkladaj, bo podajnik powinien być założony na stałe. Worek może się ruszać w miarę odbioru pelletu i będą się zmieniać parametry podawania. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

16 KW aż, aż. W kwestii zakupu zapraszam na pw.  Flansza montażowa dodatkowo płatna.

Rura spiro ma długość około 1 m , i tak jak podpowiada kolega @misiek30 , nie rób tego w worku. Lepiej jest wykorzystać beczkę 200 litrów metalową  np. po  płynie do chłodnic a pozyskać ją można w dużym serwisie jakimś, zanim zdecydujesz się na zbiornik albo sam go wykonasz to nic trudnego.

Opublikowano

Ja zbiornik zrobiłem ze starego 300-tu litrowego zbiornika hydroforowego, i też działa. 

Opublikowano

W worku istnieje ryzyko że żmijka złapie za ściankę worka lub za jakieś wystające strzępy i wciągnie to do środka . Skutek łatwy do przewidzenia .

Opublikowano

Wydzielone: 

• Lubię to 1
Opublikowano

Widziałem kiedyś fajny patent gdzie gość umieścił rurę w 240l pojemniku na śmieci. Pojemne, łatwe w przeróbce i samo uzupełnianie też spoko.

Opublikowano

No kumpel mój tak ma, śmietnik 240l używany 150 zł i zbiornik " malina".

Opublikowano

Ja kupiłem taki za 130zl https://allegro.pl/oferta/kosz-pojemnik-na-smieci-bio-odpady-240l-brazowy-6421583563

Dół szeroki, płaski, idealne do wycięcia dziury.

Opublikowano

Noi dobry będzie. 

Opublikowano

Witam serdecznie Panowie mam pytanko esterx40 po ile u Was można zakupić?

Opublikowano (edytowane)

Witam Panowie, Dzisiaj prawdopodobnie u mnie montaż Palnika kipi16+ecomax850

podpowiedzcie proszę na co zwrócić szczególną uwagę podczas montażu i jaki waszym zdaniem regulator pokojowy jest najlepszy?

esterx40?  ecoster200 czy ecoster touch?   długo się zastanawiałem nad przeróbką ale decyzja już podjęta, zobaczymy co z tego wyjdzie, najbardziej boję się tych wszystkich ustawień:)    Pozdrawiam serdecznie;)

Edytowane przez szumik83
Opublikowano

Spoko instrukcja do ręki i czytać , jak czegoś nie zrozumiesz to na pewno koledzy ci wytłumaczą ,wal śmiało . Co do ecosterów to wszystkie spełnią swoją funkcję kwestia tylko czy chcesz mieć droższy i bardziej ładniejszy do ecoster 200 możesz dokupić za nie duże pieniądze dwa dodatkowe czujniki pokojowe do touch nie  .

Opublikowano

Witam Panowie. Od wczoraj jestem również posiadaczem zmodernizowanego kotła, załączam kilka fotek:)  teraz tylko czekać do zimy i zobaczymy co będzie;)

IMG_20190731_202147[1].jpg

IMG_20190731_202153[1].jpg

IMG_20190731_202203[1].jpg

IMG_20190731_202226[1].jpg

IMG_20190731_202319[1].jpg

IMG_20190731_202319[1].jpg

IMG_20190731_195131[1].jpg

• Zgadzam się 1