Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Palnik Kipi W Naszych Piecach Wymiana Doświadczeń Użytkowników

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

od 15 września zasypane 2 razy po 150kg i na dzień dzisiejszy jeszcze ok 30 kg jest w zbiorniku, nie wiem czy to dużo czy mało bo temperatury na zewnątrz były różne,raz ciepło raz zimno :)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
  • Lubię to 1
Opublikowano

Już miałem kiedyś pytać - co to za parametr w podglądzie econet24.com? Co on obrazuje?

Screenshot_20191103_131856_org.mozilla.firefox.jpg

Opublikowano

Ciągłość połączenia z serwerem Pluma... Mało przydatne

Opublikowano

Ok. Ciekawość zaspokojona :)

Opublikowano

Ten parametr ma sens dopiero, jak włączy się te kropki na wykresie. Wtedy widać brak połączenia, choć widać go również w innych parametrach. Faktycznie mało przydatne. c14ec5a8436a58f1d936e67ad3abfe96.jpg

Opublikowano

Zmieniłem fotodiodę dzięki uprzejmości kolegi@robin60 więc mogę się podzielić spostrzeżeniami. Efekty widać w postaci jakości płomienia, teraz w trakcie pracy trzyma się w granicach 95-100%. Do tej pory miałem 50-70 w porywach 80, choć na oko kita w porządku i to mnie denerwowało. Poza zaspokojeniem nerwów innych korzyści brak, bo i jakich... ;) Chociaż trzeba przyznać, ze po rozpaleniu zdarzało się, ze przy pierwszych porcjach peletu płomień oscylował w granicach zera i czasem zasypywał palnik, teraz problem zniknął. Tak wiec spokojne nerwy i stabilniej przy rozpalaniu ;)
Wymiana dziecinnie prosta - 3 min roboty. Starą czujkę zostawiłem w razie w...
Dzięki@robin60 !

• Lubię to 1
Opublikowano

Koledzy wypowiedźcie się czy spalanie rzędu jakbyly przymrozki 11kg/24h regulator na 24oC dom 80m2 to dobry wynik czy bywały lepsze :-) mówię jak było 5oC w dzień a - 4oC w nocy, ostatnio już ciepło, więc tu już wyszlo 4.5kg /24h. 

Opublikowano (edytowane)

Raczej dobre , chciałbym takie mieć. Przy takim spalaniu ja bym dążył do instalacji fotowoltaicznej. 

Edytowane przez misiek30
Opublikowano

Ja mam taką cichą nadzieję że w 25kg na dobę się zamieszczę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Mechanicq985 napisał:

Koledzy wypowiedźcie się czy spalanie rzędu jakbyly przymrozki 11kg/24h regulator na 24oC dom 80m2 to dobry wynik czy bywały lepsze :-) mówię jak było 5oC w dzień a - 4oC w nocy, ostatnio już ciepło, więc tu już wyszlo 4.5kg /24h. 

Kolego super wynik. Ja tyle pelletu potrzebuję na samo CWU , może dlatego że jest wanna :)

Opublikowano (edytowane)

Pewne tak :-)  u mnie prysznic i osoby w domu. U brata 6 osób wanna i kocioł na węgiel to tam cwu to polyka mu pół opału.

Brat pytał ciekawe jak u niego taki palnik by chodził.. U niego 6osob dużo cwu bo wanienka właśnie :-) 180m2 piętrowy domy stare budownictwo, sciana 2 warstwy z pustka powietrzna i na stopie 1p 5cm styropian luźno położony, kocioł heitz M 24kw, teraz mu idzie 5do 6t węgla i z 10m3 drzewa, ma ktoś podobne domy 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu i połączenie postów
Opublikowano

Przy takiej chacie i bez ocieplenia, to przy pellecie pójdzie z torbami... I jeszcze ta wanna na 6 osób... Jak każdy będzie nalewał sobie własną wodę, to szacun... Tylko przedstaw użytkowników na prysznic... Sam mam wannę i za prysznicem nie tęsknię :) 

Opublikowano (edytowane)

Napewno każdy wlewa swoją. U niego nie ma szans żeby przestawić ich. A ja nie zamienilbym się na wannę bo w wannie jakiś się czułem nie domyty :-) 

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Z Heitzem nie powoduje wiele na pelecie przy takim metrażu i ociepleniu. Wiem, bo mam Kipi w Heitzu 16 M. Niby wszystko ok. ale na 120 M2 potrzebuje 4,5 t peletu od połowy października do połowy maja. W domu dwie osoby, prysznic, podłogówka na parterze

• Lubię to 1
Opublikowano
9 godzin temu, papen76 napisał:

Niby wszystko ok. ale na 120 M2 potrzebuje 4,5 t peletu

A jak oceniasz izolację termiczną kotła i rur?Tu się może okazać,że niepotrzebnie kocioł szybko się wychładza ogrzewając pomieszczenie kotłowni.

Opublikowano

Rzeczywiście, wielkie drzwi załadunkowe i duże drzwi popielnika nie są dobrze zaizolowane. Chyba największe straty przynosi zbyt duży ciąg kominowy. Jak wrócę, zakładam na czopuch regulator ciągu. Generalnie nie jestem do końca zadowolony z instalacji, ale jeszcze ten sezon przemecze. W przyszłym roku szykują mi się duże zmiany w kotłowni.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 4.11.2019 o 06:47, Mechanicq985 napisał:

Brat pytał ciekawe jak u niego taki palnik by chodził.. U niego 6osob dużo cwu bo wanienka właśnie :-) 180m2 piętrowy domy stare budownictwo, sciana 2 warstwy z pustka powietrzna i na stopie 1p 5cm styropian luźno położony, kocioł heitz M 24kw, teraz mu idzie 5do 6t węgla i z 10m3 drzewa, ma ktoś podobne domy 

U mnie jest 200m bez tynku ,suporeks,pustka i cegła ,stryszek (koperta) bele jak ocieplony jakimiś workami z jakąś pianką,idzie mi 2 tony węgla i 10m/p drewna,ale kiedyś w starej hajnówce 5 ton węgla i 10m/p drewna,jest też i wanna i prysznic i 4-5 osób korzysta ,wody idzie 25 m

Edytowane przez maronka
  • Lubię to 1
Opublikowano

W takim przypadku kolego @maronka nie waż się wstawiać palnika i przechodzić na pellet , bo dopiero się rozpęta wojna ile idzie Ci pelletu.

Zrób lepiej termoizolację swego domu z jakiegoś programu czyste powietrze i dopiero kocioł na pellet , gdzie da ci to wynik do 3 t spalonego pelletu.

Przydała by się modernizacja łazienki w oparciu o drugi prysznic z uwagi na oszczędność z powodu braku wody.

Opublikowano

Uściślając mój wcześniejszy post , ja nigdy nie spalałem węgla. Jak ogrzewałem swój dom od 1996 roku do 2015 , to co sezon szło mi średnio 12 mp drewna  głównie osikowego na mrozy dokładałem brzozę i olchę.. Miałem bardzo krótki epizod z ekogroszkiem ale to epizod nie wart uwagi.

Ale pamiętam bardzo zimne zimy więc porównują naszą lokalizację kolego @maronka to przepaść w spalaniu opału. Bywało tak , że w nocy wstawałem dokładając do kotła. Ten kocioł co wspominałeś stara hajnówka paliłem nią przez 19 lat ale pożerała same polany drewna. To cała historia tego kotła, który pracuje cały czas , ogrzewa lokalny warsztat stolarski i ma się dobrze. Łza się w oku zakręciła jak go zobaczyłem po 5 latach jak się z nim rozstałem.

Kiedyś to była porządna stal , albo dobry palacz :).

Opublikowano
W dniu 3.11.2019 o 19:04, Gonzo19 napisał:

Ciekawe kiedy pokaże 1.01? :-)

Jutro xD

Opublikowano

Dziś byłem w szwedzkim Hornbachu. Leży sobie pellet, o taki właśnie. Wychodzi jakieś 1200 zł za tonę, ale to supermarket. Znajomy kupuje certyfikowany za ok. 900 zł za tonę. Wygląda naprawdę OK. A u mnie w PL no name po 830. I tak to wygląda.2807b5fc5922bae86dc879088318fffb.jpgf4e05c66af4b109ffc72e4ee7d521b68.jpg

Opublikowano
19 godzin temu, robin60 napisał:

to co sezon szło mi średnio 12 mp drewna 

T mało ci szło tego drewna,ja w hajnówce potrafiłem spalić 44m/p z tym że w większości mokra kostka sosnowa za 50 zł m/p tak że z torbami mnie hajnówka nie puściła ale ilości do przerobienia przeogromne stąd zakup ds-a,hajnówka 20 lat miała ale dobra była,na złom poszła,mi tam łza się nie kręci,bo teraz to jest jednak inny stan spalania 

DSC_3235.JPG

DSC_3236.JPG

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1