piotr16 Opublikowano 24 Października 2018 #551 Opublikowano 24 Października 2018 Myślę iż to pytanie powinieneś zadać w innym dziale ( np. w instalacjach co i cwu ) tam zagląda na pewno więcej forumowiczów którzy znają się lepiej w zagadnieniach ustawiania zaworów 3 i 4d - tu mamy typowo temat dotyczący konkretnego kotła i nie wszyscy go przeglądają. Ja ci nie pomogę gdyż nie mam żadnego doświadczenia z zaworami 4d . Cytuj
dormario Opublikowano 24 Października 2018 #552 Opublikowano 24 Października 2018 7 godzin temu, arturgruszeczka1 napisał: Witam ,po podłączeniu siłownika zaworu czterodrogowego firmy tech , zawór nie może ustabilizować temperatury zadanej, temperatura zadana na Co to 45 stopni, wacha się w granicach 37 /52 stopnie. zmiany w ustawieniach niewiele pomagają, kiedy zawór sterowałem ręcznie trzymał temperaturę w miarę ok, natomiast teraz siłownik wachluje w prawo i w lewo nie mogąc utrzymać temperatury, kiedy dojdzie do zadanej zanim "wychamuje" to temperatur podskoczy o te 8 stopni,wtedy siłownik przymyka zawór temperatura się obniża do zadanej, a w momencie jej osiągnięcia zanim zamiast się ustabilizować temperatura spada do około 38 stopni i znowu zawór się otwiera chyba za bardzo i temperatura znowu wyjeżdża w górę za wysoko. Jeżeli masz taka opcje jak czas stabilizacji to nią operuj. Ja mam inny sterownik i tam mam ustawiłem czas reakcji na 27 sek. i jest ok. Cytuj
czared Opublikowano 24 Października 2018 #553 Opublikowano 24 Października 2018 Arturgruszeczka 1 pytanie czy w zakładce z zaworem 4drogowym masz włączona funkcje ochrona powrotu?Bo jeżeli masz a nie ma pompy na powrocie zaworu 4 drogowego to tak się będzie działo .Zawor będzie się wolno otwierał na zadana temperaturę na dom gdyż będzie pilnował temp. powrotu tj. 50 stopni +5stopni histerezy,a jak się otworzy to przeciągnie zadana temp.2 ważne jest tez abyś ustwil prawidłowy czas otwarcia zaworu ja mam 120 sęk przy afriso Ja wyłączyłem te funkcje ,ale w sobotę montuje pompę na powrocie i napisze jakie są tego pozytywy. Cytuj
Rafał264 Opublikowano 28 Października 2018 #554 Opublikowano 28 Października 2018 Witam wszystkich forumowiczów. Jestem użytkownikiem seko maxx le 20 ostatnio założyłem siłownik + czujnik pogodowy i mam jedno pytanie jaką macie krzywą grzewczą dodam że ogrzewam 150mkw ocieplenie 15 styropian Dół podłogówka. Góra grzejnik aluminiowe Cytuj
czared Opublikowano 28 Października 2018 #555 Opublikowano 28 Października 2018 Nie pomogę Ci Rafał ponieważ nie posiadam czujnika pogodowego i fakt że z tą krzywą nie jest łatwo.Moje pytanie ,przy tak ocieplonym domu nie za duży kocioł ? Cytuj
Rafał264 Opublikowano 29 Października 2018 #556 Opublikowano 29 Października 2018 Myślę że nie 150m2 powierzchni + bojler 140l i grzejniki u góry na dole grzejniki + podłogówka ok100m jest dobrze. Piec w trybie FL na ustawieniach fabrycznych (żadnych zmian) groszek Retopal wszystko chodzi na luzie. Teraz mam zabawę z słownikiem i krzywą grzewczą a dzis jeszcze ma mi przyjść ecotuch. Z tego co rozmawiałem z technikiem SEKO podczas jednej z wizyt to twierdził że dobrze że jest z zapasem. Cytuj
pellastex2 Opublikowano 30 Października 2018 #557 Opublikowano 30 Października 2018 Witam. Mam do Was pytanie odnośnie paliwa. Czy ktoś z Was pali odsiewką z ekogroszku? Ja spaliłem już kilka ton i powiem że się spala idealnie w zasadzie jak ekogroszek a kosztuje 470zl/t. Mam tylko dwie kwestie które mnie zastanawiają. Jedna to czy ktoś z Was opanował kocioł na sterowaniu ręcznym tzn. nie min-max oraz FL? Oraz czy ktoś z Was przerabiał kocioł przez domontowanie osuszania zbiornika paliwa powietrzem z wentylatora? Nie potrafię sobie poradzić z wilgocią/woda w zasobniku obojętnie jak bym nie suszył opału (na ekogroszku było podobnie). Wiele informacji z YT potwierdza że domontowanie osuszania w zbiorniku mocno polepsza sprawę. Tylko nogę się że producent anuluje mi gwarancję. Co wy na to? Cytuj
arturgruszeczka1 Opublikowano 30 Października 2018 #558 Opublikowano 30 Października 2018 Ja mam zrobione dosuszanie, teraz zero wilgoci Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Cytuj
pellastex2 Opublikowano 30 Października 2018 #559 Opublikowano 30 Października 2018 Ale w kotle Seko? Nie martwiłeś się o gwarancję? Mógł byś wrzucić parę fotek jak to zrobiłeś? Cytuj
arturgruszeczka1 Opublikowano 30 Października 2018 #560 Opublikowano 30 Października 2018 Wywiewircilem tylko otwór otwornicą w wentylatorze, więc jakby co, to się mogło tylko do tego przyczepić, co do kosza to myślę że i tak gdyby zgnił od wilgoci to i tak gwarancji na to niema. Zdjęcia podeślę jak będę mógł, koszt około max 30 PLN. prosta i tania robota Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Po zamontowaniu roszenie całkowicie ustało Cytuj
pellastex2 Opublikowano 30 Października 2018 #561 Opublikowano 30 Października 2018 Mógł byś opisać co za rzeczy użyłeś zwłaszcza od strony wentylatora? Cytuj
arturgruszeczka1 Opublikowano 30 Października 2018 #562 Opublikowano 30 Października 2018 Od strony wentylatora jest zakówka hydrauliczna z wyjściem na wąż też hydrauliczny, najlepiej podjechać sobie do sklepu z takimi rzeczami i dobrać średnicę, a od strony kosza zwykła zlaczka pod wąż ogrodowy, najlepiej sobie podjechać i dobrać na miejscu. W wentylatorze wiercilem otwornicą bo to aluminium idzie jak w masło, tylko trzeba uważać żeby ominąć, nie a zakłócić ruchu tej klapki w wentylatorze która ma zamykać dopływ powietrza, najlepiej wentylator odkręcić i mierzyć miejsce wiercenia na stole, wtedy wszystko widać fajnie, a w koszu zwykłym dużym wiertlem wiercilem pod wymiar tej złączki do węża, naprawdę prosta i szybka robota, a korzyść duża. Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Cytuj
pellastex2 Opublikowano 30 Października 2018 #563 Opublikowano 30 Października 2018 Bardzo dziękuję za informację. Ciekawi mnie jeszcze kwestia czy ktoś używa tego kotła w sterowaniu ręcznym? Cytuj
peha Opublikowano 30 Października 2018 #564 Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) Po modernizacji, o ile procent zwiększyłeś moc nadmuchu, a może bez zmian? Edytowane 30 Października 2018 przez peha Cytuj
pellastex2 Opublikowano 30 Października 2018 #565 Opublikowano 30 Października 2018 (edytowane) Dobre pytanie Edytowane 2 Listopada 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
arturgruszeczka1 Opublikowano 31 Października 2018 #566 Opublikowano 31 Października 2018 Nie zauważyłem większych zmian, więc nic nie zmieniałem, z tego odpowietrzenia dmucha bardzo delikatnie, nie ma huraganu , myślałem żeby jakby co wstawić jakiś dlawik na ten Wąż ale nie było potrzeby. A kosz się pocił wcześniej mimo naprawdę suchego ekogroszek. Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Cytuj
Rafał264 Opublikowano 1 Listopada 2018 #567 Opublikowano 1 Listopada 2018 Proszę o pomoc odnośnie parametrów ecoster touch +zawór mieszajacy+pogodówka Jakie parametry macie ustawione i jaka jest zależności między nimi? Cytuj
pellastex2 Opublikowano 1 Listopada 2018 #568 Opublikowano 1 Listopada 2018 (edytowane) Edytowane 2 Listopada 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
snake2 Opublikowano 3 Listopada 2018 #569 Opublikowano 3 Listopada 2018 Czy w waszych piecach podczas automatycznego czyszczenia słychać głośny pisk ocierającego metalu? Cytuj
peha Opublikowano 4 Listopada 2018 #570 Opublikowano 4 Listopada 2018 (edytowane) U mnie nie ma żadnych pisków, inni się też skarżyli. Znając konstrukcję tych zawirowywaczy myślę że jeden z nich jest po prostu skrzywiony, w końcu jest to pasek blachy skręcony w spiralę, lub też jest jakiś zadzior na końcu. Edytowane 5 Listopada 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
czared Opublikowano 4 Listopada 2018 #571 Opublikowano 4 Listopada 2018 Panowie też macie taki przypadek że dmuchawa podając powietrze na palnik powoduje odlot worka na popiół ,wygląda jak balon??Jak uchylę lekko drzwi popielnika lub główne powietrze z worka uchodzi jak zamknę worek się napełnia ?czyściłem retortę już 4 razy (ile to można nowy piec),dmuchawa w trybie RMP nie moduluje bynajmniej u mnie w bardzo małych granicach rzędu 20% to około 1760 a 23% to 1780 max Na retorcie mały płomień ,jak wyjdę z trybu RMP dmuchawa wchodzi na 27-28% ale wiatr na retorcie bez szału .Będę w poniedziałek reklamował . Cytuj
arturgruszeczka1 Opublikowano 5 Listopada 2018 #572 Opublikowano 5 Listopada 2018 (edytowane) A masz zapelnioną tą rure od odpopielania popiołem?, u mnie worek się "nadmuchiwal" na samym początku do momentu zapełnienia się popiołem ślimaka i rury odpopielania , po zapelnieniu popiołem nie ma takiej możliwości, co do obrotów nie wiem jak u Ciebie, ale do mnie przyszedł kocioł z uszkodzonym przewodem z telefonicznymi zlaczkami, pracował tylko w trybie bez zaliczania rpm, i też za bardzo dmuchał, wymieniłem we własnym zakresie i jest ok. Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Listopada 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
arturgruszeczka1 Opublikowano 5 Listopada 2018 #573 Opublikowano 5 Listopada 2018 Mam takie pytanko, chcę ustawić aby piec jak najmniej przy obecnych temperaturach odstawiał się w nadzór, dlatego zmniejszył tryb PRACY w trybie Fuzzy logic max do 30%, a mimo to pokazuje Mo że pracuje z mocą 9kw, dlaczego?. Wydaje mi się że powinno być nie więcej niż 5kw.Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Cytuj
arturgruszeczka1 Opublikowano 5 Listopada 2018 #574 Opublikowano 5 Listopada 2018 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie u mnie nie ma informacji na tym ekranie, mam tylko napis tryb fuzzy logic 17 kw, wie ktoś dlaczego?, może to być spowodowane kalibriwaniem się jeszcze poziomu paliwa? Wysłane z mojego HTC 10 przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Listopada 2018 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
piotr16 Opublikowano 5 Listopada 2018 #575 Opublikowano 5 Listopada 2018 Do CZAREDA będzie dmuchało tak jak pisał poprzednik arturgruszeczka1 dopóki nie zapełni się całe odpopielanie popiołem - może to potrwać nawet kilka dni . Do arturgruszeczka1 nasz kocioł 17kW pracuje w trybie FL z mocą minimalną ok5,1 kW i jest to 30% mocy maksymalnej i niżej nie zejdzie dla opału o kaloryczności 28-30Mj (praktycznie doregulowaniami mocy możesz obniżyć tylko moc max). 30% mocy max jest to moc przy której spełnia wymogi czystości spalin i uzyskuje w miarę rozsądną sprawność.Moc tą można mimo wszystko ograniczyć na kilka sposobów. 1 moim zdaniem najprostszy to zakupić i spalać eko o niskiej kaloryczności np 21MJ wraz z odpowiednią zmianą w ustawieniach kaloryczności opału zmniejszysz wtedy moc min. kotła do ok 4kW z kawałkiem a zarazem będziesz miał mniej problemów z prawidłowym spalaniem - lecz ilość spalanego opału i popiołu raczej wzrośnie co powinna zrekompensować niższa cena takiego grochu(np czeski brunatny) 2 . Dla wytrawnych palaczy przejść z FL na typowy dwustan - czyli sam ustawiasz czas i częstotliwość podawania , dobierasz przerwę między podawaniem i do tego ustawiasz moc i częstość nadmuchu. ( tylko to już wyższa szkoła jazdy i po co ci wtedy taki dobry sterownik) 3 Można się jeszcze pobawić ustawieniem ilości wydajności podajnika - delikatnie zmniejszyć i zarazem zmniejszyć min. moc nadmuchu ale wymaga to dłuższych obserwacji kopczyka żeby żar nie zszedł za nisko no i palnika żeby dobrać odpowiednią siłę nadmuchu by nie kopcił i dobrze dopalał - zabawa dla cierpliwych i już trochę doświadczonych którzy rozumieją pewne zależności mające wpływ na proces spalania. Mimo wszystko polecam sposób 1- naprawdę efekty są dobre- sprawdzałem u siebie. Lecz przy obecnych pogodach może i to nie wystarczyć ale kocioł będzie dużo rzadziej wchodził w nadzór przy histerezie przejścia w nadzór od 5* wzwyż . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi