Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, czy jest ktoś może z Podkarpackiego i poleciłby jakiś fajny pellet? Sam do tej pory paliłem Bio Energy i Olczykiem, ale niestety budżet się zmienia i trzeba się przesiąść na coś tańszego. Pytałem na osobnym wpisie, ale widzę, że tutaj jest większa dyskusja. Będę wdzięczny za każde polecenie.

Opublikowano

Akurat Bio Energy był 2 tyg. temu po 1250 (wliczona dostawa) na jednym z portali pośredniczących w handlu różnymi pelletami (ten największy). Był tylko chwile, wiec zerkaj regularnie. Sam kupiłem bo słyszałem, że bardzo dobry, a cena była wyjątkowo niska.

Opublikowano

Tak, wiem i skorzystałem z promocji, a także przyszła mi dostawa. Jednak raczej muszę poszukać czegoś nowego, stąd moje pytanie. Chcę mieć spokojnie czas, aby znaleźć coś innego(nowego), żeby nie szukać na szybko. Myślę głównie o tańszych opcjach.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Być może moje doświadczenie w paleniu peletem jest niewielkie - ok. 3 lata, lecz pozwolę sobie na autoratywną wypowiedź na temat jakości. Na początku kupowałem na Allegro po 1 worku,  każdy innego gatunku, i spalałem, po uprzednim wyczyszczeniu paleniska tylko ten jeden. Zanotowałem sobie jak długo spalał się pelet, jaka była temperatura w zasobniku cwu (160l) po spaleniu się całego worka, ile wizualnie pozostało popiołu, i jak bardzo zabrudziła się szybka w kominku w którym palę. Testowałem 12 gatunków peletu, i na placu boju do faktycznego zakupu większej ilości zostały 4 typy z tego tylko jeden był osiągalny w moim regionie. Inne, ze względu na odległość dostawcy od mojej miejscowości, co się wiąże z kosztami dostawy, przekraczały moje możliwości finansowe. Oprócz tego dobrego, u mnie dostępnego, kupowałem też  najtańsze. Zalety taniego peletu to niska cena, a reszta to same minusy: wyraźnie większe zużycie, o wiele więcej popiołu, i bardzo częste komunikaty na wyświetlaczu kominka o konieczności niezwłocznego czyszczenia głównego. I oczywiście wyraźnie większa ilość zużytego paliwa w porównaniu do wzorcowego Barlinka którego też używam. Najgorsze jest to, co mnie szczególnie bulwersuje - napisy na workach z peletem o kaloryczności, gatunku, ilości popiołu, wilgotności, a treść tych napisów ma się nijak do rzeczywistości, łącznie z certyfikatami. Jest też nazwisko producenta i adres i telefon. Oczywiście nie man najmniejszego zamiaru publikować tych danych ani też reklamować produktu. Reasumując mój wybór jest taki, że składam kasę pół roku, na parę ton dobrego peletu przed sezonem grzewczym a potem mam pełen komfort i mało roboty przy paleniu. To jest moje subiektywne zdanie na temat, rozumiem że inni użytkownicy palenia peletem mogą mieć inne zdanie. 🙂

Opublikowano

pellet to odpad i tyle tez powinien kosztowac, max 1000 zl za tone a nie 1300 i za 975kg jak jest najczesciej.

Ludzie sie rzucili na kotly pelletowe, producenci to widzs wiec cena bedzie szla do gory

Opublikowano
12 minut temu, wojtas85 napisał(a):

pellet to odpad

Pellet powstaje z odpadu.

Ponieważ trzeba w ten proces produkcji włożyć prace i energie wiec cena pelletu nie jest cena odpadu.

15 minut temu, wojtas85 napisał(a):

Ludzie sie rzucili na kotly pelletowe, producenci to widzs wiec cena bedzie szla do gory

A niech idzie w gore czy w dol. Przede wszystkim wolny rynek a nie regulowany przez (zielona lub czarna) polityke i dotacje.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

co nie zmienia faktu ze jest produktem odpadowym i ma mala kalorycznosc w porownaniu do wegla...cena powinna byc adekwatna do wartosci opalowej a nie do windowania i spekulacji rynku. Jak chcesz byc niezalezny to inwestuj w drewno

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, wojtas85 napisał(a):

,,,, Jak chcesz byc niezalezny to inwestuj w drewno

I tak zrobił mój tato.
Jak się urodziłem to posadził jabłoń. Jabłoń nadal rodzi, może już nie tak obficie jak kiedyś.

Więc spytam się nieśmiało, kiedy mam ją ściąć na opal, przed siedemdziesiątką czy po ?.    

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Lubię to 1
Opublikowano
49 minut temu, wojtas85 napisał(a):

Jak chcesz byc niezalezny to inwestuj w drewno

Moje 1,5ha zalesionej ziemi bedzie malo aby co roku zapewnic cieplo w domu rodzinnym.

Opublikowano

scinaj kiedy chcesz, to Twoja spuscizna 🙂 nie ma co swojego scinac, tylkonwiatrolomy i naturalne obumarle..przeciez nie ma problemu zeby kupic w nadlesnictwie S4 i jak sa srodki i sily to ogarnac na kolejne sezony.

Opublikowano

Kolego @wojtas85 nie wiem gdzie wy wszyscy forumowicze mieszkacie, podobno w Polsce.
Ja także, na dodatek na Śląsku.

Lubliniec ma około 24 000 mieszkańców.
Nie śledzę obecnie na bieżąco sytuacji, ale został przy życiu tylko jeden skład węglowy na terenie miasta.

Z domu do lasu mam 550 metrów, przed chwilą sprawdziłem na Google Maps.
Gdy w tym lesie skręcę w lewo to wyjdę w Krakowie, jak w prawo to dojdę do Wrocławia.

Może to głupio zabrzmi, ale nie wiem w jaki sposób mam pozyskać opał z lasu. Nikt w najbliższej okolicy czegoś takiego nie oferuje.      

Opublikowano

Wy tak o pellecie dyskutujecie a tu szok

https://www.onet.pl/styl-zycia/kb/palenie-pelletem-jest-szkodliwe-na-zdrowia-przelomowe-badania/cq61rtc,30bc1058

W skrócie:

Cytat

Naukowcy z Instytutu Chemii Fizycznej Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie, we współpracy z badaczami z Uniwersytetu Karoliny Północnej w Chapel Hill oraz Principe Felipe Research Center w Hiszpanii, przeprowadzili badania nad toksycznością spalania biomasy. Ich wyniki okazały się zaskakujące. Okazało się, że produkty spalania biomasy mogą być silnie toksyczne dla ludzkich komórek płuc. Odkrycia te sugerują potrzebę wprowadzenia bardziej rygorystycznego monitoringu jakości powietrza, zwłaszcza w zakresie stężeń specyficznych związków chemicznych powstających podczas spalania biomasy.

I co wy na to?☺️

Opublikowano
3 godziny temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Jabłoń nadal rodzi, może już nie tak obficie jak kiedyś.

Tak się zapytam odnośnie odpowiedzi. Czy ją przycinaliście kiedyś. Czy tak jak zasadzona tak rośnie od lat bez niczego?

Opublikowano
6 godzin temu, sambor napisał(a):

W skrócie:

I co wy na to?☺️

W skrócie ;

NIC...

Opublikowano

a co nas interesuja pseudo wymysly naukowcow, juz tyle glupot co nawymyslali, a świat dalej idzie do przodu i ma to w nosie... czy np. Chiny mają zielony ład ? nie - dzięki temu mają tanią energię i juz teraz zalewają europę autami elektrycznymi w cenach o ktorych niemcy mogą tylko pomarzyć...

8 godzin temu, Andrzej_M_ napisał(a):

Kolego @wojtas85

Może to głupio zabrzmi, ale nie wiem w jaki sposób mam pozyskać opał z lasu. Nikt w najbliższej okolicy czegoś takiego nie oferuje.      

zgloś się do najbliższego leśniczego to sie wszystkiego dowiesz, poszukaj w internecie są podane cenniki drewna i warunki sprzedaży dla danego nadleśnictwa.