Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak Kupujecie Dobry Pellet?

sambor

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzie kupowałeś REDAL?

W tej chwili nie ma Redala (będzie miał w przyszłym tygodniu) ten z ogłoszenia to też certyfikoway i też litewski.

https://www.olx.pl/d/oferta/pellet-wysoka-jakosc-pelet-czysta-trocina-certyfikowany-CID628-IDV0cFv.html

• Lubię to 1

• 2 tygodnie później...

Na zimę już zapas jest 😁 Pllet IKEA

IMG_20240325_111030.jpg

IMG_20240325_190401_edit_1057562364519873.jpg

• Lubię to 2

To już na zime kupujecie?Jeszcze ta się nie skończyła

• Haha 1

@gilal ile płaciłeś? 

1 godzinę temu, CeKris napisał(a):

To już na zime kupujecie?Jeszcze ta się nie skończyła

Jak się nie skończyła ? od 21 marca ponoć wiosna jest 😆

• Haha 1

Paliłem tą niebieską Ikea tej zimy. Miałem paletę. Bardzo dobry pellet. Ale najbardziej mi przypasił pellet Lava. U mnie lepiej daje radę niż Barlinek i Ikea.

• Lubię to 1

6 godzin temu, radik81 napisał(a):

@gilal ile płaciłeś? 

1199 za paletę 990kg. Przesyłka w cenie

To w Ikei kupowałeś?Tam pellety sprzedają też?

Nie, przez stronę z różnym pelletem.

IMG20240326163105.thumb.jpg.fb8fef7d8335c2a5da130129b4e1db17.jpg1200 z dostawą 

17114669972214128499933274363042.jpg

Jakieś znajome worki, to chyba pellet od Ubudu.pl

Podaj strone

Godzinę temu, CeKris napisał(a):
4 godziny temu, gilal napisał(a):

Podaj strone

https://pellet4future.com/pellet-drzewny

• Przydało się 1

• 2 miesiące temu...
W dniu 10.02.2024 o 17:28, kipalnet napisał(a):

Cześć Wszystkim

Boguś66

Ja pale barlinkiem, sam nie jestem doświadczonym palaczem pelletu, trzecia zima dopiero ale wg moich małych doświadczeń a paliłem tylko pelletem task i właśnie barlinek, to wychodzi mi,że ten barlinek jest minimalnie lepszy, popiołu tworzy podobnie ale za to wychodzi nieco mniejsze spalanie. Nie wiem skąd u Ciebie takie "atrakcje" ale chyba same ustawienia to nie wszysko. Testowałem naprawdę skrajne ustawienia od w miarę poprawnych do niepoprawnych i zawsze dość dobrze się to spalało. Nie wiem czy jest możliwe aby jakaś partia była wadliwa albo podrobiona. Pierwsze prędzej, drugie nie sądze.

Już mówię jak to było.

Musiało być pare worków na dole palety. Obecnie, zanim wsypie kolejny worek do zasobnika to wpierw pobieram próbkę do małego szkła po dżemie i zalewam woda. Tak jak ten "wadliwy" w słoiku się rozwarstwiał czyli jakaś masa na dnie a woda u góry tak teraz jest "ok" i wszystkie kolejne wchłaniają wodę, puchną. Pale nim bo co mam robić ale nigdy więcej.

W dniu 28.02.2024 o 12:35, miklo napisał(a):

Zaszalałem i kupiłem paletę Barlinka. Miałem kilka worków na samym początku przygody z pelletem. Ależ on pachnie - czuć żywicę. Jak bym świeżo świerka porąbał siekierą.

Zostało mi jeszcze pare worków Barlinka, mój pachnie ciętymi płytami i panelami, jak na PW podasz adres to chętnie wyśle 1 worek dla porównania z twoim. 

Co do zapachu to .... poprzednio gdy przyjechał pellet od Biomasy w mojej piwnicy pachniało jak u Ciebie. Barlinek tak jak pisałem, Olczyk tez ma fajny drzewny zapach. Lava podobnie jak Olimp tak bardziej zapach Buku. Ale teraz przyjechała tona Biomasa już na sezon 24-25 i jest skromniej z intensywnym zapachem ciętego drewna. Wiec to tak różnie z tym zapachem/świeżością.

W dniu 1.03.2024 o 15:21, CeKris napisał(a):

Olczyk też.Miałem różne,ale Olczyk przebił wszystkie pod względem zapachu.No może jeszcze ten z Zatora.Barlinka jeszcze nie miałem.

• 2 tygodnie później...

Spaliłem już kilkanaście worków pelletu Granulita. Wg mnie nie jest zbyt dobry. Ma w sobie sporo piachu. Na palniku (mam zwykłą wrzutkę) robią się spieki, sporo też jest takiego popiołu jak piasek na drzwiczkach i w kotle. Da się z nim żyć, ale Barlinek, Lava, Ikea, takich problemów nie robią. Palnik zawsze czysty. Przy tym muszę raz dziennie spieka wywalić, bo zatyka otwory napowietrzające w koszyku i zaczyna się źle palić.