Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnie pytanie i jutro każe im zrobić wg waszej opinii, instalacja z jedną pompą vs dwiema pompami , o ile gorzej będzie działać ta z jedną , jaka różnica w oczekiwaniu na CWU (oczywiście tak orientacyjnie)

post-5135-0-87757400-1467224618_thumb.jpg

post-5135-0-43522100-1467224642_thumb.jpg

Opublikowano

Jakie rury masz obecnie do bojlera ?
Z resztą to nieistotne.
Jakbym robił to tylko  lewy schemat , bez zaworu różnicowego.

Po prostu instalacja z dwoma pompami jest lepiej sterowalna , szczególnie ważne w lecie, jak w domu gorąco i trzeba tylko krótko palić.

Oczywiście rury pomiędzy kotłem i zaw 4-D jak najkrótsze i przekrój 28.

Pompę do CW kup jakąś tanią 25/40

Tylko pamiętaj, że rura wzbiorcza wprost w górę a nie tak jak masz obecnie.

Opublikowano

OK dzieki, do bojlera i zbiornika wyrównawczego fi 25 od wewnątrz a na zewnątrz fi 28 zawór czterodrożny i pompa mają króćce calowe zbiornik wyrównawczy ma króćce 3/4 cala rozumiem że pompa do CWU nie chodzi non stop i do tych pomp jest potrzebny jakiś zwykły sterownik np: http://sterownikitech.pl/sterowniki-do-pomp-co-st-21,id77.html czy obie pompy muszą być pod sterownikiem czy tylko ta do CWU i moze być np. ten z linku.

Opublikowano

zastanawiam się jeszcze nad jedną istotną sprawą , czy pojechać rano do inspektora budowlanego który odbiera to z ramienia KZGM-u i zapytać czy mogę dokonać modyfikacji w projekcie , czy będą one miały jakiś wpływ na późniejszy odbiór .

Opublikowano

mając termostaty na grzejnikach to aż się prosi dać wszystko na jednej pompie /np. alpha2/ ochronę kotła zapewnia stały przepływ przez bojler. mam tak zrobione i jestem bardzo zadowolony

Opublikowano (edytowane)

OK dzieki, do bojlera i zbiornika wyrównawczego fi 25 od wewnątrz a na zewnątrz fi 28 zawór czterodrożny i pompa mają króćce calowe zbiornik wyrównawczy ma króćce 3/4 cala rozumiem że pompa do CWU nie chodzi non stop i do tych pomp jest potrzebny jakiś zwykły sterownik np: http://sterownikitech.pl/sterowniki-do-pomp-co-st-21,id77.html czy obie pompy muszą być pod sterownikiem czy tylko ta do CWU i moze być np. ten z linku.

Za mały zawór 4D Powinien być taki jak wyjście z kotła.Chyba że kocioł tak małej mocy ma wyjścia 1".Przy zaworze 1" grawitacja nie zadziała i trzeba będzie wstawić dodatkową pompę pomiędzy zaw.4D a króciec powrotny kotła chcąc zabezpieczyć kocioł przed korozją niskotemperaturową.Zbiornik wyrównawczy powinien mieć wejście 1" na rurę bezpieczeństwa.

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano (edytowane)

postanowiłem na swoje, dzisiaj już część zrobione,(te puste wyjście przy kotle to na zbiornik wyrównawczy)  mam nadzieję że teraz będzie dobrze.

post-5135-0-37304100-1467309762_thumb.jpg

post-5135-0-74761500-1467309766_thumb.jpg

post-5135-0-61222800-1467309770_thumb.jpg

post-5135-0-50615000-1467309774_thumb.jpg

post-5135-0-06272300-1467310559_thumb.jpg

post-5135-0-77284100-1467310564_thumb.jpg

post-5135-0-42795700-1467310568_thumb.jpg

Edytowane przez stasiu
Opublikowano (edytowane)

Stasiu-jako ze zbiornik wyrownawczy będziesz miał w pomieszczeniu nieogrzewanym ,to w w miejscu montażu rury RB dodatkowy trójnik i zawór bezpieczeństwa.

To takie dodatkowe zabezpieczenie ,zawor bezpieczeństwa i dodatkowe kolanko, to nie duży koszt. A będziesz spal spokojnie. 

Edytowane przez henryk1953
Opublikowano (edytowane)

qrcze nie przeczytałem tego postu i już po "ptokach" , ale mówiłem z sąsiadem i on na strychu trzyma wodę w bańkach 5 litrowych (w razie braku wody w kranie) i powiedział że jeszcze nigdy te baniaki nie zamarzły (ostatnie 10 lat) , więc raczej nie powinno być problemu tym bardziej że będzie izolacja z wełny , a tak nadzwyczajniej to jak wygrzewam ten cały strych , przez mój sufit :wacko: a i sam zbiornik wisi na kominie . W poniedziałek ma być pierwsze odpalenie kotła .Mam nadzieję że to będzie ostatni dzień pracy instalatorów (13 dni , taka mała instalacja) :rolleyes:

post-5135-0-79998800-1467396187_thumb.jpg

post-5135-0-28750700-1467396194_thumb.jpg

Edytowane przez stasiu
Opublikowano

qrcze nie przeczytałem tego postu i już po "ptokach" , ale mówiłem z sąsiadem i on na strychu trzyma wodę w bańkach 5 litrowych (w razie braku wody w kranie) i powiedział że jeszcze nigdy te baniaki nie zamarzły (ostatnie 10 lat) , więc raczej nie powinno być problemu tym bardziej że będzie izolacja z wełny , a tak nadzwyczajniej to jak wygrzewam ten cały strych , przez mój sufit :wacko: a i sam zbiornik wisi na kominie . W poniedziałek ma być pierwsze odpalenie kotła .Mam nadzieję że to będzie ostatni dzień pracy instalatorów (13 dni , taka mała instalacja) :rolleyes:

Stasiu -woda z reguły w zbiorniku nie zamarznie.- najpierw zamarza w najwęższym punkcie- a takim punktem są rurki do zbiornika.Zapewniam cię ze to wystarczy aby narobić kłopotu.Skoro ci nie zabezpieczyli prawidłowo naczynia ,to niech przynajmniej ten ZB zamontują, to nie duzo roboty -a warto.

Opublikowano

spust wody z instalacji mam na powrocie z grzejników za kotłem (jedna rura idzie do zaworu czterodrożnego a jedna właśnie za kocioł i zakończona jest zaworkiem na który wkłada się wąż) Henryku czy jak pracuje kocioł to tą rurą wzbiorczą idzie ciepła woda do naczynia ? , bo jeżeli tak to nie ma obcji żeby zamarzła skoro ja non stop palę ;)

, ale zapytam się o montaż tego ZB

Opublikowano (edytowane)

Żeby woda w naczyniu była ciepła to podłączenie jego musiało by wyglądać tak:

post-15157-0-64498800-1467191621_thumb.p

W  innym przypadku woda w zbiorniku i rurze RB jest zimna,(nie ma przepływu) 

Edytowane przez henryk1953