Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nawiew na maxa i trochę dymu wyprodukuj niech zaciąga go wentyl.

• Odpowiedzi 483
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich forumowiczów

Posiadam kocioł Kołton ECO ZX20 KW, ogrzewam dom 170m2 ,bardzo dobrze docieplony  i bojler 100l, zawór 4d ustawiony na 2

Jest to pierwszy sezon grzewczy, i niestety nie mogę dojsć do ładu. Koronę retorty uszczelniłem, wczoraj ustawiłem piec:

podawanie 5s

przerwa 55s

nadmuch 30% klapka otwarta 1.5cm

podtrzymanie 12s przerwa 34 minuty 

went w podtrzymaniu 40s przerwa 25 minut

wczoraj jeszcze po kilku godzinach pracy było jak na zdj nr 3 byłem pewien że będzie ok, niestety żona wysyła dzisiaj zdjęcia 1 i 2 i widzę że niestety znowu robią się kalafiory i przesypuje

Panowie czy tutaj ma sens wydłużanie przerwy podawania i zmniejszanie nadmuchu?Do takich wniosków dochodzę po lekturze całego wątku, 

Ekogroszek SKARBEK 28MJ

46123213_302345283705787_9135850919873740800_n.jpg

46472542_468668346992905_5462655727099183104_n.jpg

46283538_198609944359790_5250293139322699776_n.jpg

Edytowane przez robson12345
Opublikowano (edytowane)

Ja bym trochę zszedł z powietrza tak na 25 i zostawił na dobę i zobaczył co będzie. Zmieniaj tylko jeden parametr bo jak będziesz zmieniał kilka na raz to się pogubisa i nigdy nie nauczysz się swego kotła.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

no właśnie tak sobie założyłem że zejdę na 25 nadmuch, ogólnie piec dochodzi około 10 min do zadanej i na jakieś 20-30 min się odstawia, przez ten czas zapada się trochę kopczyk więc chyba zwiększę też podawania w nadzorze...

Opublikowano

Ty nie masz spalać węgla w nadzorze, tylko przy normalnej pracy kotła.

Cytat

dochodzi około 10 min do zadanej i na jakieś 20-30 min się odstawia,

A ma być odwrotnie.

Opublikowano

Dokładnie.

W nadzorze więcej wiatru a trochę węgla, bo zanim wentyl w nadzorze się włączy, rozpędzi, to już po nadzorze.

Opublikowano (edytowane)

a nie będzie się wtedy kopczyk zapadał? miałem w nadzorze 12s przerwa 34min went 40s 25 min, Jakbyś doradzał to przestawić Animus?

myśle podawanie nadzór

12s/34min

went nadzór

40s/10 min ??

Edytowane przez robson12345
Opublikowano (edytowane)

Spróbuj.

went nadzór

40s/10-20 min

Edytowane przez Animus
Opublikowano (edytowane)

Sugeruję Ci zmniejszyć nadmuch na max 20. Reguluj przerwą podawania. Za czas podawania przyjmij jeden parametr i tego nie ruszaj., Do korekty niech będą przerwa pdoawania i ewentualnie nadmuch. Chociaż pamiętaj taką zależność: Im mocniejszy nadmuch tym więcej paliwa potrzeba, a więc tym krótsza przerwa podawania. Wiadomo również, że im większy nadmuch tym więcej ciepła oddajesz w komin, bez odzysku ;) Sugeruję aby piec NAJLEPIEJ pracował w jednostanie (chociaż przy sterownikach bez PID to raczej nie mozliwe). 

Palę tak drugą zimę i ewefkty mam na razie dośc dobre.

Najlepiej dla pieca, jak najkrócej jest w podtrzymaniu ;)

Edytowane przez jar87
Opublikowano (edytowane)

Jutro rozpalam i chyba zacznę tak

podawanie 5s

przerwa     80s

nadmuch  20 (przesłona otwarta na 1cm)

podtrzymanie 12s/20min  wentylator w podtrzymaniu 40s/15min 

i zobaczymy co się będzie działo ;)

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
11 godzin temu, jar87 napisał:

Sugeruję Ci zmniejszyć nadmuch na max 20.

Wiadomo również, że im większy nadmuch tym więcej ciepła oddajesz w komin, bez odzysku ;) Sugeruję aby piec NAJLEPIEJ pracował w jednostanie (chociaż przy sterownikach bez PID to raczej nie mozliwe). 

To nie do końca prawda, najkorzystniej spalać przy dużym nadmuchu i krótkich przerwach, z histerezą 8^C, nawet jak na sterze odczyt z czujnika kominowego pokarze momentami prawie 200*C.

Problem jest w węglu  czy da się go tak spalić, czy np. wielki kalafior nie zablokuje palnika.   

Opublikowano

Narazie obserwuje na tych nastawach ze w podtrzymaniu jest spory ogień na ekogroszku, może przytknac czopuch z 1/4?zadana kotla dałem 56,jak dojdzie to później dochodzi tak do 59 więc znowu długo stoi w podtrzymaniu

Gość Visitor1230
Opublikowano

Nie zatykaj zadnego czopucha! Jezeli kociol po zakonczeniu pracy przebija temp. to zawsze jest to za wysoko ustawiona moc. Lub i brak przeplywu przez kociol. 

Opublikowano
W dniu 16.11.2018 o 10:41, Animus napisał:

To nie do końca prawda, najkorzystniej spalać przy dużym nadmuchu i krótkich przerwach, z histerezą 8^C, nawet jak na sterze odczyt z czujnika kominowego pokarze momentami prawie 200*C.

Problem jest w węglu  czy da się go tak spalić, czy np. wielki kalafior nie zablokuje palnika.   

Przecież logiczne jest, że mocny nawiew powoduje spieki. Do tego oczywiście przerwę podawania trzeba skrócić i oszczędności nie ma żadnych! Spaliłem trochę tych ekogroszków i przy każdym mocny nadmuch powodował kalafior, a więc to co napisałeś to jest bzdura. 

Ja mam czopuch zamknięty na max. 

jak przy obecnych nastawach piec dochodzi do zadanej, nawet ją przebija i stoi w podtrzymaniu, spróbuj wydłużać przerwę podawania. Po co ma Ci się to wszystko "kisić" na retorcie? U mnie piec w ogóle nie jest w podtrzymaniu, bo nie ma takiej potrzeby, niech sobie pracuje na minimalnym spalaniu, w domu ciepło. 

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za podpowiedzi, czopucha nie ruszalem ale jest zdecydowana poprawa.  kocioł pracuje na 5s/120 przerwa. Temperatura zadana 58 histereza 2 nadmuch 19 i narazie jest dobrze... W domu 23 stopnie a na zewnątrz mrozek

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

A jak wygląda Kopczyk? 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Kopczyk bedzie się baaardzo powoli usypywał , ale się usypie a piec będzie sobie pracował i pracował ;) Dzięki temu i groszek się dopali i piec,  a raczej sadza na piecu się nie będzie osadzała ;) 

Tak trzymaj i będzie git ;) 

Edytowane przez Ryszard
Gość Visitor1230
Opublikowano
2 godziny temu, robson12345 napisał:

Dzięki za podpowiedzi, czopucha nie ruszalem ale jest zdecydowana poprawa.  kocioł pracuje na 5s/120 przerwa. Temperatura zadana 58 histereza 2 nadmuch 19 i narazie jest dobrze... W domu 23 stopnie a na zewnątrz mrozek

No to swietnie. Dla zywotnosci i czyastosci kotla radze podniesc zadana kotla  na 70 stopni co najmniej( mieszacz masz w instalacji? ). Wegla nie spalsz wiecej. A wtedy nie wilczajac podajnika i palnika, ktore sie zuzywaja kociol popracuje 20 lat. 

Opublikowano
26 minut temu, jar87 napisał:

Kopczyk bedzie się baaardzo powoli usypywał , ale się usypie a piec będzie sobie pracował i pracował ;) Dzięki temu i groszek się dopali i piec,  a raczej sadza na piecu się nie będzie osadzała ;) 

Tak trzymaj i będzie git ;) 

Jak by taki był będzie ok czy za mały? 

DSC_2799.JPG

Gość berthold61
Opublikowano
W dniu 16.11.2018 o 12:45, Visitor1230 napisał:

Nie zatykaj zadnego czopucha! Jezeli kociol po zakonczeniu pracy przebija temp. to zawsze jest to za wysoko ustawiona moc. Lub i brak przeplywu przez kociol. 

Lub też za wysoka temperatura CWU ustawiona , ona powinna być o 10 stopni mniejsza niż kotła.

Opublikowano
10 godzin temu, Visitor1230 napisał:

No to swietnie. Dla zywotnosci i czyastosci kotla radze podniesc zadana kotla  na 70 stopni co najmniej( mieszacz masz w instalacji? ). Wegla nie spalsz wiecej. A wtedy nie wilczajac podajnika i palnika, ktore sie zuzywaja kociol popracuje 20 lat. 

Mieszacza nie mam. Az na 70 powiadasz? Podniose narazie na 65 :-P ale juz teraz widzę ze jest dużo mniej sadzy niż jak stał ciągle w podtrzymaniu 

Gość Visitor1230
Opublikowano

W przypadku braku mieszacza ni podnosc temp. Ale mieszacz sterowany pogodowo polecam na przyszlosc. 

Opublikowano
W dniu 16.11.2018 o 10:41, Animus napisał:

Sugerujesz, że lepszy jest świetna niż praca ciągła  ?