Skocz do zawartości

giginski

Forumowicz
  • Zawartość

    60
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O giginski

  • Tytuł
    Rozkręca się

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnie wizyty

67 wyświetleń profilu
  1. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    Część, słuchajcie od czego zależy ilość tworzonego się popiołu, gdyż jak paliłem sztygarem mniej zbierało sie w popielniku, chodz więcej mialem takich spieków ktore rozwalały sie, teraz palę pieklorzem fajnie sie spala, temp. podajnika w normie ale w ciągu jednego dnia tworzy się o wiele więcej popiołu. Poglądowo tak wygląda popielnik, ale proszę nie sugerować sie ilością gdyż rano byl oprozniany. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
  2. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    u mnie problem jest taki, że nie potrafię wyciągnąć tej fajki ale prawdopodobnie ostatnio jak patrzyłem po ściągnięciu retorty i korony widać owe dziury i pistoletem z silikonem sięgnę, uprzednio wyczyszczę i zalepię.
  3. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    pomyśle o tym na pewno i poczytam jeszcze jak zrobić dopływ powietrza, no i RCK i zaślepienie otworów, ale to po sezonie
  4. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    Nie mam możliwości sprawdzenia temp. spalin, nie mam takiego parametru w sterowniku, nawiewu do kotłowni nie mam , kocioł jest w piwnicy, która jest w miarę duża więc nie powinno być problemu, ale na pewno w przyszłym roku zamontuje RCK oraz zaślepię otwory na fajce. Być może z tym ciągiem jest jak mówisz, gdyż w tym roku włożyliśmy wkład ceramiczny do komina i pewnie ciąg jest bardzo dobry.
  5. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    Dając niższą kaloryczność np 26 na 25 zapewne więcej zacznie podawać a nie przełoży się to na niedopałki ?
  6. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    ok tak to wygląda, póki bije temp powoli do góry i temp. podajnika spadła do 31 Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
  7. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    oj szczerze, nie wiem jak to utrzymywać skoro automat zmienia wszystko, zrobię zdjęcie może to ocenisz jak wygląda teraz
  8. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    właśnie wyczytałem, że dla kotłów galmet wydajność jest 13 kg dla stałej a dla obrotowej 7.5 kg/h , może powinienem zmienić na 13 i sprawdzić co się będzie dziać, ale póki co poszukam ten filmik.
  9. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    leci zdjęcie Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Póki co temp. spadla do 34 z racji pewnie większego poboru ciepła i zużycia wody
  10. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    zaraz pójdę zrobić zdjęcie, a ostatnio pisałem do Elstera w tej sprawie dlaczego automat tak działa, że temp. podajnika wzrasta i odnośnie czopucha. Odpisali:"Proszę wyregulować piec tak aby żar był lekko wypuky lub na równi z retortą. W tym celu może Pan regulować wydajnością podajnika, kaorycznością opału i korekcją powietrza. Temperatura podajnika może być na poziomie 40-50 stopni, ponieważ w retorcie jest żar, i na zasadzie przewodnictwa cieplnego rozgrzewa się cały podanik. Jeśli uważa Pan że 55 stopni zareagowania na przegrzanie palnik to może Pan tą temp. zwiększyć.Przesłona może być maksymalnie otwarta lub lekko przysłonięta. Czopuch w zależności jaki ma Pan przekrój, jeśli za mocno lub za słabo Pan przysłoni, zakłóci Pan proces spalania, pogarszając sprawność spalania." Pytanie z tego co czytałem to lepiej nie bawić się wydajnością podajnika, gdyż obecnie mam 13.5 czyli musiałbym zwiększyć według jego założeń ? Aby więcej nieco podawał.
  11. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    Niestety dzisiaj dobiło do 52 stopni, jak tak dalej pójdzie pewnie wywali mi, mam nadzieję, że przy większych mrozach tego nie będzie, albo przy innym eko, gdyż póki co spalam Sztygar bo zostały mi worki ale zobaczę przy pieklorzu jak będzie.
  12. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    ok rozumiem sprawdzę u siebie, dziękuję
  13. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    Schładzanie mam ustawione na 55 stopni, i wcześniej a raczej na początku jak pierwszy raz uruchomiliśmy kocioł tak się działo, ogólnie mam zamiar po sezonie zalepić te dwie dziurki na fajce silikonem, mam nadzieje że to pomoże. Być może powinienem ustawić w serwisancie przy mocy minimalnej mniejszy nadmuch np 20.
  14. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    rozumiem tylko teraz po nocy temp. podajnika wzrosła już do 45 stopni bo zapewne działał sobie na malej mocy, wczoraj z rana temp. podajnika miała 39 stopni, nie chce by w pewnym momencie zaczęło schładzać i wywalać eko Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
  15. giginski

    Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku

    posiadam elster elider, ogólnie to co zauważyłem teraz na automacie z obniżoną mocą kotła to nie dochodzi do podtrzymania gdyż oscyluje w zależności od poboru wody i ciepła w granicach od 54 do 56 stopni i ciągle sobie pracuje. Dlaczego temp. zadana 55 stopni to źle dla spalania ekogroszku? czyli powinienem podbić do 60 i zaworem 4 drożnym regulować ciepło grzejnikow oraz termostatami?(nie mam podłogówki ani ogrzewania cwu) Na piśmie ktory dostalismy od lokalnego sprzedawcy z pobliskiej miejscowości Słotwina, powiat Świdnicki, dolnośląskie teoretycznie zadeklarowane jest 26-28 kaloryczności Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
×

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.