Skocz do zawartości

Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku


Robot16
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Jedno i drugie, np. ustal stały czas podawania i zmieniaj czas postoju - im krótszy tym podasz częściej i kopiec będzie większy.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zmniejsz nadmuch.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze myślisz, będzie to korzystne dla kotła i zmniejszy ilość spalanego węgla.

 

U mnie zimą kocioł nawet przez 4 doby nie dochodzi do zadanej - tego właśnie ma pilnować porządny PID.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak koledzy piszą nadmuch ustaw na minimum np. Na 1

Parametr podawania ustal jeden może być 5-7sekund reguluj czasem podawania zacznij od 42s czasu przerwy i stopniowo wydłużaj co 4godz aż do utrzymania kopczyka.

Ja dmucham wentylatorem na najniższym biegu (niżej już się nie da) klapka wentylatora otwarta na maxa.czpuch przymknięty 85% tu każdy ma różny ciąg komina więc indywidualnie musi dopasować.pale eko 29kj kaloryczności i spalam na dobę max8kg przy mrozach w zimie doszedłem do 15kg

Moje nastawy:

Tem zadana kotła 55°

Histereza kotła 1

Czas podawania 5s

Przerwa podawania 48s

Czas podawania w podtrzymaniu 10s

Przerwa podawania w podtrzymaniu 25min

Wentylator czas nadmuchu 20s przerwa wentylatora 25min

Zawór 4d na zakres 4

Wyjście na dom mam 42°

Tem. W domu utrzymuje się min21-23°

Kopczyk na retorcie stałej utrzymuje się na wysokości 3cm

Retorta musi być dokładnie uszczelniona wypozimowana i wycentrowana tak ustawiona aby płomień w palenisku był równy i obejmował defektor na wysokości 8-10cm od retory. Może komuś te info pomoże.To narazie tyle.pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzieki mirojazda dotychczas nawiew miałem na max ale były duże spieki mimo dobrego ekogroszku  a to dlatego ze na YouTube naoglądałem się filmików jak powinno się palić  w takim piecu i taki płomień miałem piec szybko dochodził do zadanej temp..ale skoro mówisz ze nadmuch zmniejszyć to przysłoniłem klapkę przy dmuchawie klapka otwarta na 3 cm za parę godzin się odezwę zarazie dzięki....................

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Filmami na YouTube nie sugeruj się. Klapke wentylatora otwórz na maxa wentylator na minimum czpuch przymknij na 80%. Ma się wolno palić i piec ma długo pracować do zadanej jak dojdzie to o 1°c powyżej zadanej i potem jak zchodzi poniżej zadanej np 55°c to spada do 52°potem ma stopniowo i wolno spalać do zadanej. Nastaw jak pisałem w poprzednich postach.

Ja spalam 8kg eko na dobe i można to uzyskać. Wcześniej też miałem problemy z wysokim spalaniem i niedopalonym eko i koksem w popielniku. Zdjęcia wrzuce puźniej bo ja mój piec16kw galmet przerobiłem i dużo zmian na lepsze usprawniłem w oszczędności do 25% ciepła.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mirojazda dzieki bardzo czyli nie ma się palić jak z palnika i huczeć i nie chodzi o to zeby ogień był duży biały tylko jak piszesz  ale u mnie nie ma w sterowniku mocy dmuchawy tylko klapka przy dmuchawie czyli mam ja zasłonić do momentu zeby nie kopcił tak...............

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dokładnie tak. nie ma huczeć i wentylator ma cichutko wiać jeśli będzie za mocny to całe palenisko retorty schładza i wydmuchuje eko groszek do góry doprowadzając do wyrzucania poza palenisko i tworzenia spieków niedopalenia eko. piec nie wskazane jest jeśli długo pozostaje w podtrzymaniu to doprowadza do kiszenia eko groszku w kolanie w którym żar i gazy sa tłumione i doprowadza do stanu zagazowania eko co po ponownym jego paleniu zostaje żużel kos który się nie spali. ogień ma być niewielki tylko taki żeby żar był na całej retorcie równy dookoła. regulację wentylatora nie masz musisz mieć poszukaj w menu serwisowym lub użytkownika. klapką musi być otwarta przy minimalnym wentylatorze aby dostarczyć odpowiednią ilość powietrza bo jak piec dojdzie w podtrzymanie to komin wyciąga przez otwartą klapkę powietrze przez piec do komina utrzymując żar w retorcie co prowadzi do prawidłowego spalania eko groszku. Kopci ci bo masz klapkę przymknięta i jak dochodzi do podtrzymania nie dopala się eko na retorcie tylko gaśnie kisząc się i gazując opał.Musisz pokombinować z czopuchem komina to on też jest odpowiedzialny za prawidłowe spalanie czyli płomień i dopalanie kopczyka eko groszku. podam przykład. jak otworzysz czopuch na maksa to piec w trakcie pracy sporo uzyskanej temperatury spalania wyrzuci przez komin czyli spali więcej opału i w trakcie podtrzymania wypali kopczyk szybciej co będzie skutkowało niedoborem opału na retorcie. a nie o to chodzi, trzema tak ustawić czopuch by był prawidłowy ciąg kominowy optymalnie najniższy komin i tak wyciągnie odpowiednią ilość powietrza po przez otwartą klapkę wentylatora tak aby utrzymać wysokość kopczyka. wtedy spalanie jest niższe bo i temperatura w piecu pozostaje optymalna. Poniżej wrzucę moje foty co u mnie przerobiłem żeby utrzymać optymalne najniższe spalanie i utrzymując prawidłowa pracę pieca i temperatury.pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dla przykładu na filmiku moje próby pieca uruchomionego na 100% mocy ale nie o to chodzi to jego max praca. teraz ustawienia mam optymalne dla spalania 8kg eko na dobę i to wystarczy. Film jest pokazowy że może się palić w piecu jak w kuźni i wypalać eko na popiół, ale z dużą stratą temperatury idącej w komin i spalonego opału.

Na zdjęciach wewnątrz pieca w przegrodach wmontowałem 2 wariatory z wygiętej blachy 3mm na przemian, nad defektorem zamontowałem kolejną blachę 3mm z otworami  ma to służyć na celu zatrzymania ciepła w piecu a nie dmuchać w komin. tym sposobem 25% oszczędności opału na sprawności pieca. Co jeszcze przerobiłem to wewnątrz retorty przy kolanie dospawałem na przeciw siebie 4-ry płaskowniki króre blokują podtrzymując w osi wycentrowane kolano które jak się nagrzało to potrafiło się przemieszczać pod wpływem temperatury co doprowadzało do nierównego palenia na całym palenisku(tu nie którzy zaślepiali otwory w retorcie ale to był słaby efekt) ja wyeliminowałem ten problem stosując płaskowniki. Teraz mam czas dla rodziny a nie jak wcześniej godzinami w kotłowni spędzałem czas. Tu muszę powiedzieć że wszystkie te kotły  ze stali czy blach jak kto woli nie są dopracowane niestety przez producentów bo podawane parametry sprawności i spalania są przekłamane i instalatorom nie dziwie się że nie mogą sobie nie raz poradzić z optymalnymi ustawieniami tych pieców. Nadmienię mam piec 1-roczny na gwarancji i wielokrotnie dzwoniłem do serwisów to każdy z nich podawał mi różne nastawy do pieca. Było już u mnie kilkunastu serwisantów co słyszałem"hm no dobrze się pali" a że spalał od 30-45kg eko groszku na dobę to już trudno. 

Moje ustawienia pieca: Ogrzewam 140m dom częściowo ocieplony 1/3 ocieplenia 

Mój piec to : 16kwdp sterownik ST-480 tech programator pokojowy ST-280 moduł internetowy ST-500

Piec ustawiony w II stanie bez PID pracuje do zadanej od około 12min nie raz to trwa dłużej 20- 25min to przy poborze wody do kąpieli

Temperatura zadana na kotle 55 stopni w domu temperatura nie spada poniżej 21,5 stopnia a utrzymuje 22,5 stopnia

Piec jak dojdzie do zadanej 55 stopni przechodzi w podtrzymanie nie pracuje około 15 min w tym czasie o 1 stopień podwyższy temperaturę do 56 stopni po 15 minutach temperatura spada do 54 i piec się załącza pracuje od 12-20min w tym czasie pracy temperatura spada do 52 stopnie do chodzi do zadanej budując kopczyk 3-4cm i wyłącza się w podtrzymanie i tak w kółko.

czopuch przymknięty na 85% wysokość komina 8,5Metra 220średnicy ceramiczny podwójnie ocieplony z wentylacją 

klapka na wentylatorze otwarta na maxa

pompa C.O. na 1 biegu

zawór 4-drogowy na 4 zakres  na wyjściu z pompy na dom mam 40-42 stopnie

wentylator na 1 bieg to u mnie najniższy 

czas podawania 5s

przerwa podawania 54s tu jeszcze stopniowo wydłużam o 1s

czas podawania w podtrzymaniu 10s

przerwa w podtrzymaniu 25min

wentylator w podtrzymaniu 

czas pracy wentylatora 25s

Histereza 1

Skok jednostkowy 1

Prawidłową pracę i spalanie monitoruje wykres krzywej grzewczej charakterystyki w sterowniku pokojowym ST-280.

Zimą zwiększam pracę kotła do zadanej temperatury 65 stopni i zawór 4-drogowy na 5 żeby uzyskać wyższą temperaturę na wyjściu na dom mieć.

Może moje ifo komuś pomoże okiełznać piecyki żeby wszystkim było ciepło.

Pozdrawiam

post-61825-0-70169500-1447522141_thumb.jpg

post-61825-0-88626000-1447522157_thumb.jpg

post-61825-0-67966200-1447522177_thumb.jpg

post-61825-0-13229100-1447522197_thumb.jpg

post-61825-0-06345000-1447522211_thumb.jpg

post-61825-0-08586900-1447522218_thumb.jpg

post-61825-0-70662500-1447522234_thumb.jpg

post-61825-0-97666900-1447522255_thumb.jpg

post-61825-0-46984000-1447522270_thumb.jpg

post-61825-0-28943100-1447522292_thumb.jpg

post-61825-0-97851700-1447522308_thumb.jpg

post-61825-0-48992600-1447522327_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem dlaczego nie można dodać tu filmiku ale podaję źródło link:

Przypominam że na tym filmie pokazuję 100% maksymalną pracę mojego kotła czas pracy do temperatury zadanej to 3-4minuty

Postaram się nie długo wstawić film jak optymalnie spala się eko-groszek w moim piecu.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mirojazda kopczyk zapadnięty w czasie podtrzymania kiedy piec dojdzie do zadanej to po paru min.. kopczyka brak jest tam gdzieś w środku co z tym zrobić zęby był nie az tak wielki jak w czasie pracy ale żeby był..............a jaki ty masz kopczyk kiedy piec odpoczywa.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mirojazda kopczyk uzuskany trzyma sie w granicy 2cm klapka dmuchawy otwarta max1.5cm przedtem miałem czas podania7sek przerwa 28sek klapka otwarta max i kopczyka brak teraz czas pod.5sek post.35 klapka 1.5cm otwarta kopczyk super tylko czy na pewno przyniesie to oszczedność.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołączę się do tematu :-) śledzę ten temat od początku i postanowiłem spróbować waszych porad co do dmuchawy i siły nadmuchu ale ja nie mam Przesłony na czopuchu komina a co do dmuchawy to zmniejszyłem siłę z 6 na 5 że skali 12 i zamknąłem przesłane prawie w całości i teraz czekam na efekt

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kopczyk u mnie jest od 3-5cm bardzo małym płomienie się pali. Piec długo musi pracować do zadanej to lepiej dla pieca i lepszego spalania eko. Wydłużaj przerwą podawania i zmniejszaj wentylator.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jakiej kaloryczności eko masz?

zacznij  wydłużać przerwę podawania w podtrzymaniu i jeszcze zmniejsz wentylator 

Moje ustawienia może ci pomogą rozkminić zagadkę twojego pieca popróbuj na moich ustawieniach może się wstrzelisz

Mój piec galmet 16kw sterowniki techa ST-480 ST-280 i ST-500 ogrzewam 140 m bojler na wodę 120 litrów dom nie ocieplony kotłownia w bryle budynku z garażem

Palę eko-groszkiem 29kj tona 750zł spalam 8 kg na dobę przy temperaturach na zewnątrz od 6-0 stopni, w domu temperatura waha się od 21,2-22,5 stopnia

Temperatura zadana na kotle 55 stopni tu zimą zwiększam do 65 stopni

zawór 4-drogowy na zakres 4 na wyjściu za pompą co mam od 40-42 stopnie powrót 40-41 stopnie, zimą ustawiam na 5 zakres

czopuch kotła przymknięty na 80%

klapka wentylatora otwarta na max 

Histereza kotła 1 histereza cwu 5

obniżenie pokojówki 21 stopni

czas podawania 5s

przerwa podawania 72s tu zaczynałem od 50s i stopniowo wydłużałem żeby dopalał się eko

wentylator 1 bieg to mój najniższy najwyższy to 100

podawanie w podtrzymaniu 10s to są dwie dawki czasu podawania w czasie pracy kotła

przerwa podawania w podtrzymaniu 25min

wentylator w podtrzymaniu czas pracy 25s przerwa pracy wentylatora 25 min

lepiej dla pieca i prawidłowego spalania eko-groszku jest jak piec krótko stoi w podtrzymaniu(u mnie to max 15min) potem długo pracuje do zadanej nawet teraz trwa to 30min

kopczyk utrzymuje się na wysokości 3-5 cm mam bardzo nie wielką ilość spieków, dlatego że wolno dmucham na palenisko co powoduje, że nie wystudzam paleniska w trakcie pracy i w podtrzymaniu temperatura podajnika utrzymuje się w granicach 35-38 stopni.

Po wprowadzonych ustawieniach trzeba czekać około 4 godz aż cały układ stopniowo nagrzeje się i wyreguluje temperaturę. Sprawdzaj co 4 godz kopczyk czy się utrzymuje. powodzenia

 

a dodam, że wykonałem z wygiętej blachy 3mm na przemian dwa wariatory, defektor opuściłem 8cm nad palenisko i nad defektorem wstawiłem blachę 290mmx290mm z otworami 12mm ( na całej szerokości paleniska kotła) to ma przytrzymywać temperaturę w piecu a nie dmuchać w komin. Sprawdzałem przyrządem pomiarowym mój ciąg kominowy.U mnie musiałem to zrobić bo mój komin jest nowy 8,5Metra średnicy 220mm podwójnie ocieplony z wentylacją i ma bardzo duży ciąg dlatego muszę go trzymać przymknięty na 80% ( nie którzy tu na forum pisali że czad i gazy się nie wydostają), u mnie nie mam żadnych gazów w środku piec jest czysty jasny popiół bez smolenia.

Edytowane przez Mirojazda
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.