Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kopczyk Na Retorcie Czy Czas Podania Ekogroszku


Robot16

Rekomendowane odpowiedzi

To zależy od mocy dmuchawy i jej doboru do palnika .

Ma Ci się palić na całym palenisku , z kopczykiem , równomiernie  ,bez spieków koksowych i żużlowych .

Przysłonięcie  czy odsłonięcie przesłony na wlocie to tylko środek do celu.

W dwustanie przysłonięcie dmuchawy na wlocie , to rzecz normalna , w PID - niepotrzebna .

Dużo daje klapka na wylocie , szczególnie w podtrzymaniu - nie wiem czy ją masz .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Klapka jest - buja się :-) Co do tego palenia na całym palenisku... Czy płomień ma tworzyć "słup" na szerokość otworu retorty? U mnie obecnie płomień jest dość sługi i tworzy niby słup, ale na pewno nie aż taki szeroki... Podejrzewam, że aby otrzymać aż taki, to dmuchawa musiałaby porządniej chodzić i trzeba by zapewne więcej eko na retorcie... Ehhhh... zachciało się wygód, to teraz się człowiek męczy :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Równomierny "słup" płomienia to tylko w teorii - praktycznie niemożliwy do uzyskania i tak naprawdę chyba niepotrzebny .

Ważne aby  płomień nie  był zbyt wysoki , choć zależy to bardzo dużo od rodzaju eko , ważny jest też jego kolor - ma być żółty , nie czerwony i nie jasny jak z palnika gazowego . Palić ma się spokojnie , bez dymienia ale też bez buczenia jak w kużni.

Najważniejszym jest taki dobór nadmuchu , aby niepotrzebnie nie powodować zbyt dużej straty kominowej a nawet wychładzania kotła.

Trzeba dmuchać tylko tyle ( z takim ciśnieniem i natężeniem przepływu  ) ile jest to niezbędne do poprawnego spalania na palenisku - nic więcej , w praktyce lekko ponad granicę dymienia.

Wracając do początku Twojego pytania - jeżeli nie będziesz miał konkretnych danych co do Twojego procesu spalania i budynku , to będziesz się kierował bardziej odczuciem niż konkretami a to jest trochę złudne.

Fizyki nie da się oszukać ani pominąć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Visitor1230

 Co do plomienia to wszystko zalezy od wegla. Silnie spiekajace wegle daja duzo ciepla i spala sie je z niskim plomieniem. Blizszym zarzeniu. Wegle plomienne sa ich przeciwnoscia. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Ostatnio w poniedziałek pisałem o lekkiej korekcie ustawień, Dziś jest środa i informuję, że spalanie jest na jednakowym poziomie... :-) Mój piec widać jest mocno oporny na ustawienia :-D Wprowadziłem dziś kolejną korektę 7/70/25% oraz zasypałem pełen jeden worek... Zobaczymy na ile wystarczy. Później pstryknę fotkę jak to na retorcie wszystko wygląda i wrzucę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.