Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Musisz mieć oczywiście czujnik pogodowy. Dopinasz do sterownika, aktywujesz pogodówkę.

Kocioł ma się bujać na stałych nastawach - stabilnie. Każde piki są niewskazane - czyli np. włączanie i wyłączanie pompy CO dla mnie to nieporozumienie - dlatego pompa ma krążyć stale a zawór miesza temp. na bieżąco.

Może to jakoś będzie hulać z pokojowym sterowaniem, ale to trzeba popróbować co z tego wyjdzie.

Ogólnie większość sterowania pokojowego dla mnie to porażka - jest to fajne jak steruje termostatami na grzejnikach lub końcach pętli podłogowej a nie pompą CO, do tego jeśli jeszcze pobiera info z każdego pomieszczenia a nie z jednego - bo po co komu takie sterowanie jak zwykłe termostaty robią to lepiej.

No tak masz rację - nawet wyłączyłem go kiedyś i wylogowałem ze sterownika - no ale stwierdziłem że po coś kase wywaliłem więc próbuje to zgrać...

Wobec tego czy orientuje się ktoś czy to sterowanie temperaturą kotła lub pompą można jakoś wyłączyć, tak aby regulator pokazywał tylko parametry kotła i ewentualnie pozwalał na zamiane zadanej CWU i CO i w sumie tyle... ? Jest taka opcja ?

pozdrowienia dla wszystkich

Opublikowano

Ja w swoim st 292 mam tylko temp zadana i aktualna w pomieszczeniu. Na piecu na srale 65° i mam opcje obnizania temp pieca wyl. po informacji o dogrzaniu pomieszczen. Tylko obnizenie nastepuje podlogowki i to tez samemu ustalasz o ile. Ale pompa chodzi caly czas.

Opublikowano

Ja w swoim st 292 mam tylko temp zadana i aktualna w pomieszczeniu. Na piecu na srale 65° i mam opcje obnizania temp pieca wyl. po informacji o dogrzaniu pomieszczen. Tylko obnizenie nastepuje podlogowki i to tez samemu ustalasz o ile. Ale pompa chodzi caly czas.

OK. popatrze jeszcz raz do regulatora albo do sterownika ale nie kojarze abym miał opcje wył/zał, jeżeli reg jest zalogowany w sterowniku to mam tylko wybór czy Kocioł CO, POmpa CO najwyżej ustawie na sterowanie kotłem i minimalnie ustawie obniżenie temp kotła, wówczas  pomopa będzie cały czas chodzic, spróbuje ręcznie doregulować optymalną temp na zaw 3D. Najwyżej dołoże siłownik do zaworu z pogodówką i powinno działać... ;) 

pzdr i dzieki

Opublikowano

Koledzy czy możecie mi wyjaśnić na czym polega parametr moc kotła. Jak zmieniam np. Na min. 25% to parametry w menu serwis jak min praca podaj.max praca min przerwa i max itd. pozostają bez zmian czy to 100% czy 25%. Więc occho.

Opublikowano

z założenia kocioł obniża moc a co za tym idzie koryguje podawanie i nadmuch

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 Kw

- owies - ekogroszek -

Opublikowano

Miało być a z kąd mam wiedzieć na ile kw pracuje

Wysłane z mojego LG-K420 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

na logikę jeżeli kocioł jest 20 kw i obnizasz o 50 % to redukujesz moc o połowę. Ale czy tak faktycznie jest to nie wiem. w starym sofcie było oddzielnie podawanie i wiatr i można było zmienić max o 20 %. podejrzewam że regulacja mocy odbywa się w zakresie min i max mocy kotła. mając kocioł 25 kw nie da się zejść do 10 kw (Tak mi się wydaje) bo prawdopodobnie w kotle by się paliło do podtrzymania żaru

- owies - ekogroszek -

Opublikowano

chodź teraz sprawdziłem i mój kocioł ma zakres 7.5 - 25 kw

- owies - ekogroszek -

Opublikowano

Moc PID to nie to samo co moc kotła.

Na jakiej mocy kocioł pracował średnio w danej godzinie możesz wyliczyć z ilości spalonego paliwa w ciągu godziny.

Np dla spalonego 1kg w ciągu godziny:

(24Mj/3.6)*1[kg/h]*70%[sprawność]=4.66kW

Opublikowano

Panowie, obniżenie mocy kotła to chyba za mocno powiedziane... z tego co zdążyłem poczytać, zaobserwować to u mnie na ST480 PID w menu serwisleowym są dwa parametry: współczynnik podawania i współczynnik nawiewu. Można je regulować w zakresie -30% do + 30%.Paramete wsp podawania potocznie zwany sterowaniem mocą kotła - służy do regulacji ilości podawanego paliwa, czyli efekt taki że jak ubierzesz na wsp. podawania to zmniejsza dawke podania a jak na + do więcej podaje. Jeżeli kocioł przerzuca opał, niedopala łatwo i szybko osiąga parametry zadane to prawdopodobnie ma za dużą moc i trzba ją zmniejszyc - najlepiej robić to stopniowo małymy krokami np o 2% i obserwować. Jeżeli z kolei piec ma problem z osiągnięciem zadanych parametrów, żar za nisko schodzi to podwyższamy wsp. podawania.

Wspólczynnki nawieu odpowiedzialny jest za dmuchawe w kotle. Jeżeli mamy spieki to prawdopodobnie za dużo jest nawiewu i trzeba ubierać...

Teraz tak trzeba dobrać te parametry - Wsp podawania i nawiewu aby piec osiągał zadane parametry, nie przesypywał opału, i było mało popiołu... podobno da sie ;)

Ja mam teraz wsp podawania -25%, wsp nawiewu -5% - spieki nadal są  ale zmniejszają się... piec pali troche dużo...

powodzenia

Opublikowano

Jeżeli mamy spieki to prawdopodobnie za dużo jest nawiewu i trzeba ubierać...

powodzenia

Zależy jakie spieki ;) jak żużlowe to zmniejszać nawiew a jak koksowe to dodawać ;) .

Opublikowano

Tak jak mowisz. Silownik ustawia zawor wedlug krzywej grzewczej ktora mozesz modyfikowac w ustawieniach zaworu wbudowanego. A wygasza ci piec bo w domu dlugo utrzymuje sie zadana temp i regulator pokojowy wyl. piec. Ja u siebie mam zawor 3d z silownikiem ale od podlogowki ktorym steruje pogodowka i regulator pokojowy. Gdy temp. w pomieszczeniach zostaje osiagnieta to regulator zmniejsza temp w ukladzie o 3 stopnie za pomoca silownika i tak sobie pyrka. Na grzejniki mam 4d na ktorym recznie ustawilem zeby szlo na grzejniki 55° a temp w pomieszczeniach pilnuja termostaty na grzejnikach. Wszystko ladnie chodzi i teraz jak podliczylem 2 miesiace to wyszlo okolo 12 kg na dobe ale nadal sie ucze choc tona trzeci sezon przygody z ekogroszkiem. W pierwszym sezonie tez byly tyg ze wciagal 40kg/dobe ale nowy dom i troche skopana instalacja. Drugi byl lepszy bo okolo 22kg/doba. Dpiero w tym roku przerobilem instalacje wg rad kolegow z forum i narazie chodzi. Narysuj moze schemat twojej instalacji to moze cos doradzimy.

załączam schemat narysowany na szybko, ręcznie. Krótki opis: Zasilanie wychodzące z kotła - w prwo idzie na CWU (pompa CWU + bypass), w lewo zasilanie mamy do zaworu 3D a z zaworu 3D dalej w lewo i do góry na pompe CO, a z zaworu 3D na dół idzie do powrotu do kotła - powroty ( z instalacji, z zaworu 3D, z CWU) łączą się w jednym miejscu i wpadają do kotła, ot cała filozofia...

schemat prosty

Schemat.pdf

Opublikowano

Witam! Mam problem z piecem, a mianowicie nie dopala mi sie eko groszek i robią mi sie takie skorupy twarde które sie nie wypalaja. A na dodatek strasznie dużo pyłu mi sie zbiera w piecu. załączam kilka fotek. Powierzchnia do ogrzania 300 metrów( 3 piętrra), poddasze ocieplone styropianem 5 bo dom stary, okna nowe, podłogówka na samym dole i na 3 piętrze w łazience. Oto moje ustwienia pieca: 

Temperatura kotła - 52

Czas przedmuchu - 20 sekund

Przerwa przedmuchu - 5 minut

Histereza - 1

Temperatura wygaszania - 30 stopni

Czas rozpalania - 1,30 

Termostat pokojowy - ON

Temperatura alarmu - 85

Temperatura załączenia pompy C.O - 35 stopni

Temperatura zasobnika CWU - 70 stopni

Temperatura wyłączenia pomp POP - 36 stopni

Priorytet CWU - OFF

Typ sterowania dmuchawy - CS

Moc przedmuchu - 40 %

Typ dmuchawy - WPA 120

Moc minimalna - 40 %

Moc maksymalna - 60%

Rozpalanie czasu podawania - 5 sekund

Rozpalanie czas przerwy - 30 sekund

Podtrzymanie czasu podawania - 10 sekund

Podtrzymanie czasu przerwy - 14 minut

Czas opóznienia podawania - 48 sekund

Czas wyprzedzenia dmuchawy - 11 sekund

Nie mam zaworu 3D ani 4D

Bardzo proszę o pomoc. Jak by ktoś mógł napisać czy dobre mam ustaweina czy cos zmienic. Węgiel 26 tys kaloryczność. Słabo mi też nabija temperatuyre wody do boilera, na piecu jest np. 42 a na wode 30 albo 32

Mam termostat pokojwy firmy salus gdzie mogę mu ustawić temperature. W ustawionym komforcie mam 26 stopni w ekonoicznym mam 25,2 stopnia. 

Do podajnika wsypuję 10 wiaderek takich jak na zdięciu i wystarcza mi to na 4 dni

Załączone miniatury
  • post-75672-0-27317900-1510336997_thumb.j
  •  
  • post-75672-0-29511300-1510337008_thumb.j
  •  
  • post-75672-0-20549300-1510337117_thumb.j
  •  
  • post-75672-0-91842600-1510337125_thumb.j
  •  
  • post-75672-0-57560300-1510337140_thumb.j
  • post-75672-0-77578100-1510337152_thumb.j
  •  
  • post-75672-0-12940500-1510337174_thumb.j
  •  
  • post-75672-0-11467100-1510337187_thumb.j
  •  
  • post-75672-0-45604400-1510337197_thumb.j
  •  
  • post-75672-0-36749400-1510337243_thumb.j
Opublikowano

ArekFCB. Moim zdaniem za dużo wiatru. A czemu nie masz żadnego zaworu? Producent kotła nie wymaga?

Opublikowano

ArekFCB. Moim zdaniem za dużo wiatru. A czemu nie masz żadnego zaworu? Producent kotła nie wymaga?

Hydraulik nie założył, czyli zamknąć trochę dmuchawę i zmniejszycz moc minimalną i maksymalną dmuchawy??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Mam problem z niedopalaniem węgla, mam dom220m2, nie ocieplony (stare budownictwo),  w tym roku kupiony piec KAMEN DUAL KONFORT 26Kw, zawór 4D z siłownikiem firmy: afriso, pompa CO wilo. Komputer TECH st480K – zPID, pracuję na zPID, retorta BRUCERA, nie pali się na całym tylko 2/3 od strpny podawania, temperatura zadana kotla to 65 i dochodzi bez problemu i utrzymuje się palenie na 65 66 stopni, mam ustawiona krzywą grzewczą w temp do 0stopni 43wychodzina kaloryfery, pytanie jest takie czy w zPID doprowadzać do NADZORU?, czy nie powinno się doprowadzać do tego stanu?

Moje ustawienia to:

Czas podawania min: 3s

Czas podawania max: 4s

Czas przerwy w podawaniu min: 45s

Czas przerwy w podawaniu max: 50s

Nadmuch min 20%

Nadmuch max: 25%

Min obroty: 160obr/min

Max obroty: 350obr/min

Czy te obroty to sa  wentylatora jak od komp. HALOTRON? Który jest przykręcony do glownego wentylatora

NADZÓR PID:

Czas. Podawania: 14s

przerwa: 11min

czas pracy wentylatora: 45s

czas przerwy wentylatora: 5min

obroty wentylatora 40%

CUW:

Zadana: 45stopni

Histeryza: 3 stopmoe

Proszę o pomoc i co ewentualnie mam zmienić!!!

mogę podesłać zdjęcia lub filmik jak to wygląda

Opublikowano

Witam,

Mam problem z niedopalaniem węgla, mam dom220m2, nie ocieplony (stare budownictwo), w tym roku kupiony piec KAMEN DUAL KONFORT 26Kw, zawór 4D z siłownikiem firmy: afriso, pompa CO wilo. Komputer TECH st480K – zPID, pracuję na zPID, retorta BRUCERA, nie pali się na całym tylko 2/3 od strpny podawania, temperatura zadana kotla to 65 i dochodzi bez problemu i utrzymuje się palenie na 65 66 stopni, mam ustawiona krzywą grzewczą w temp do 0stopni 43wychodzina kaloryfery, pytanie jest takie czy w zPID doprowadzać do NADZORU?, czy nie powinno się doprowadzać do tego stanu?

Moje ustawienia to:

Czas podawania min: 3s

Czas podawania max: 4s

Czas przerwy w podawaniu min: 45s

Czas przerwy w podawaniu max: 50s

Nadmuch min 20%

Nadmuch max: 25%

Min obroty: 160obr/min

Max obroty: 350obr/min

Czy te obroty to sa wentylatora jak od komp. HALOTRON? Który jest przykręcony do glownego wentylatora

NADZÓR PID:

Czas. Podawania: 14s

przerwa: 11min

czas pracy wentylatora: 45s

czas przerwy wentylatora: 5min

obroty wentylatora 40%

CUW:

Zadana: 45stopni

Histeryza: 3 stopmoe

Proszę o pomoc i co ewentualnie mam zmienić!!!

mogę podesłać zdjęcia lub filmik jak to wygląda

masz zbyt wąskie zakresy podawania czy też przerwy u mnie podawanie na groszku jest 1- 5 natomiast przerwa 45 - 120

przy zbyt krótkiej przerwie i min pod. 3 pięć nie ma wyjścia jak przesypac lub niedopalic a na pewno wejdzie w nadzór.

w pud kocioł powinien tak pracować aby oscylowac wokół zadanej +/- 2°C

- owies - ekogroszek -

Opublikowano

nie wiem czy dobrze wpisałem bo w środku dom mierzyłem po długości i szerokości i wyszlo mi 10m x 11m (ale nie wliczalem łazienki i ganku(wiatrołapu), dobudówka, dach nie ocieplony stara dachówka.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/2zml

pale eko-roszkiem kamiennym kaloryczność 29

palnik ekoenergia brucera 25-35 Kw -dokładnie zmierzyłem

Opublikowano

Za dużypiec, ale głównie za duży palnik - temu nie dopala. Nie masz modulacji w dół tylko zapas w górę któego nie wykorzystasz. Kicha.
Opał masz dosyć niezły do tej sytuacji - jak powyżej - albo kombinuj z PIDem albo przejdź na 2stan.

Opublikowano

Miałem do wybory 20 lub 26 nic po środku, przejść na 2stan? Tzn? Czyli nic się nie da zrobić?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.