Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ekogroszek Pieklorz I Problem


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

a może coś dosypać do węgla?

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

no i jestem po pau tygodniach prób z moim eko i generalnie jest ciężko. Zauważyłem, ze najmniej koksowania robi się jak mam ustawiony nadmuch na 5. Wtedy można powiedzieć jest ok-koksu nie ma. Ale problem jest taki, ze przy takim nadmuchu piec bardzo długo dochodzi do zadanej temperatury. Trwa to nawet 30 min. Widać przy tym, ze temperatura żaru jest nie wysoka (leci ciemny dym, sadza itp). Jak już się nagrzeje to wyłącza się i dosłownie po kilku minutach temperatura spada i włacza się znowu. W tamtym roku na tych samych ustawieniach było ok. piec się szybko nagrzewal i koksu nie było. Spróbowałem na wyższym nadmuchu i teraz piec dochodzi w około 10 min i trzyma jakieś 20. Problem jednak taki, ze około 15% w popiele to niedopalony koks. Wkurza mnie to bo rozrzutny nie jestem a wybieranie tego troche trwa.

Zastanawiam się co można zmienić aby to zminimalizować. Czy odsłonić bardziej nawiew, czy zwiększyć podawanie i zwiększyć przerwę, a może odwrotnie. A może otworzyć dopływ powietrza w drzwiczkach?

Czy ktoś jest w stanie opisać tu jakie warunki prowadzą do koksowania? Oczywiście węgla teraz nie zmienię. To mnie troche dołuje myśl codziennego wybierania koksu.

Macie jakieś przemyślenia?

Edytowane przez boru
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Walczę z tym problemem od kilku tygodni - nie pomaga nic ani większa dawka powietrza ani mniejsza - regulacja przesłoną na wentylatorze też niewiele pomaga. Dodatkowo u mnie występuję coś takiego, że żar w palenisku obniża się poniżej nawiewu retorty i dostaje się aż do ślimaka. Nie pomagają żadne zmiany - ustawiłem podawanie na 20 sekund i po jakimś czasie też się obniża. Zastanawiam się czy groszek nie jest za suchy i samoczynnie odpala się i cofa w dół.

Wyczyściłem wczoraj wszystko co się dało - zmniejszyłem powietrze do minimum i już myślałem, że jest ok, ale po dzisiejszej nocy okazuje się, że niestety - żar poszedł w dół i tworzą się piękne spieki :-(

Po jednym dniu mam w popielniku 3/4 wiaderka 10L koksu (z 20 kg PIEKLORZa). Dzisiaj jadę szukać innego groszku - pieklorza w tym sezonie chyba sobie odpuszczę - szkoda - w zeszłym sezonie dałbym sobie rękę odciąć za ten opał - tak rewelacyjnie się sprawdzał.

 

I tak przy okazji - palił ktoś z szanownych kolegów EKORET-em lub EKOPAL-em lub innym tego typu paliwem ? Warto czy nie ?

Opublikowano

Są dwa rodzaje Pieklorza: z kopalni Piekary i z kopalni Bobrek. Ten z Bobrka jest bardziej kaloryczny, ale ma za to większą spiekalność. Natomiast ten z Piekar spala się idealnie na biały proszek, nawet przy obecnych temperaturach. Ja mam w tej chwili oba rodzaje i ten z Bobrka przeznaczam na większe mrozy.

Opublikowano (edytowane)

Tak, jak Kol. m77 napisał, jedna nazwa - Pieklorz, a dwie kopalnie i tym samym dwa różne węgle :D Także, Panie i Panowie, czytajcie uważnie na workach, z jakiej to kopalni lub dowiadujcie się zanim kupicie, bo inaczej Bobrek ze swoimi spiekami może doprowadzić Was do szewskiej pasji :D

Generalnie, im węgiel bardziej kaloryczny, tym więcej spiekalny. Szkoda, że natura zrobiła nam taki psikus, że musimy męczyć się nieraz z tymi spiekami :lol:

Sam mam znacznie spiekalny groszek (typ węgla - 33) i muszę po ok. 11-12 godzinach poruszyć górną część zasypu, bo inaczej w miarę wypalania się, nie będzie opadać ta górna część.

Edytowane przez Miałowiec
Opublikowano

Generalnie, im węgiel bardziej kaloryczny, tym więcej spiekalny.

 

I to niestety jest podstawa. Daremny nasz trud. Ostatnio też powalczyłem trochę i przychylam się do opinii, że zmiana nastawień w przypadku groszku o dużej spiekalności daje mierne rezultaty. Gdzieś wyczytałem, że spieki powstają poniżej linii żaru, tam gdzie nie dochodzi tlen a panuje wysoka temperatura.

 

Z drugiej zaś strony czy warto kupować mniej kaloryczny eko, który daje mniej energii (ciepła) tylko po to aby mieć ładny popiół w popielniku?

  • 7 lat później...
Opublikowano (edytowane)

Cześć, tak czytam  i czytam i kombinuję u siebie z ustawieniami ....

Ustawić palnik to nie lada wyzwanie , ja walczę z zapadającym się kopczykiem , a to dokładam czas podawania jak dołożę to pod kapca , jak dodam wiatru kopcenie ginie ale ubywa kopczyka , mniejszy kopczyk słabo się wkręca - długo dochodzi do zadanej , jak ustawię kopczyk 2-3 cm ponad rotor  idzie jak burza ale kopcenie z komina i piec nie za ciekawy w środku  , nie wiem czy kopczyk jego właściwy poziom nie ustawić nadzorem , tylko wtedy jest mały problem uzależnione to będzie od pogody i temp. zewnętrznej .

Palę RETOPAL em ,

Nastawy 5,5s podawanie

Przerwa 35 s

Nadzór 10 min przerwy, 10 s podawanie , moc dmuchawy 20%

Moc dmuchawy 38-40%

Spalanie ok 20-22 kg na dobę , 220 m2 dom9 w tym roku ocieplony )imageproxy.php?img=&key=acc5b9696ee8bf506fdcb0439a2e397b0fe89df12bc0c47eb2f7b18a63e14b61

Dmuchawa odsłonięta na 2 cm

link do filmiku ze spalania : https://youtu.be/YJ4A_kiGBrU

imageproxy.php?img=&key=acc5b9696ee8bf50imageproxy.php?img=&key=acc5b9696ee8bf50

20190127_202346.jpg

20190127_202320.jpg

20190127_202301.jpg

popiół.jpg

retora.jpg

Edytowane przez katazipen
brak możliwości dodania więcej plików
Opublikowano
Opublikowano

Ja przy Greenpalu na dmuchawie RMS 120 AL (80 W) miałem powietrze min 8% , max 25%  .Sterownik SKZP 02 palę w PID.

Opublikowano

u mnie wydaje się że jak wrzucę na automat nazywa to się Fuzzy Logic, to chyba więcej pali a już na pewno długo dochodzi do zadanej .

  • 3 lata później...
Opublikowano

Dymi zasobnik,czy pelen dymu zaraz po otwarcju? To usczelka pokrywy nie jest sczelna.Poki wydobywa sia dymu podczas wsypywania groszku,to normalne,potrzebne dac kociolku pauze w pracy przy dosypywaniu.

  • Zgadzam się 1

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.