sambor Opublikowano 1 godzinę temu #176 Opublikowano 1 godzinę temu Warto dodać dodatkowe naczynie przeponowe. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano 1 godzinę temu #177 Opublikowano 1 godzinę temu Każdy spogląda na daną sytuacje innym okiem, z innej perspektywy ukierunkowanej swoimi doświadczeniami technicznymi. Dla mnie układ hydrauliczny podłączony do kotła na paliwa stałe, w szczególności przy instalacji hydraulicznej otwartej, zawsze kojarzył mi się w postaci syfu jaki znajduje się w wodzie kotłowej. Taki kocioł jak MPM pracuje w trybie interwałowym, co przeważnie powoduje miejscowe podgotowywanie wody kotłowej i wydzielanie pęcherzyków gazu. Ten wymiennik ciepła gaz-woda zainstalowany w pompie ciepła, utraci z czasem swoją sprawność (lub może się całkowicie zatkać). Wymiennik ciepła w pompie ciepła Fox Air jest ocieplony cienką warstwą otuliny kauczukowej, wraz z miedzianymi rurami wodnymi. Dolny poziom wymiennika ciepła jest niższy w stosunku do rury, którą napływa woda kotłowa o około 28 cm. Co prawda na dole przyłącza do wymiennika znajduje się taki mały zawór spustowy, ale ledwo go dostrzegłem. Ja Ci nie doradzę co masz zrobić, bo to zależy w głównej mierze od instalacji hydraulicznej w budynku Twojego taty. Cytuj
cezario1 Opublikowano 42 minuty temu #178 Opublikowano 42 minuty temu (edytowane) Patrząc optymistycznie jest zamontowany filtr siatkowy i separator zanieczyszczeń (przynajmniej powinien być) więc jeżeli instalacja CO nie jest w tragicznym stanie to pewno nic się nie stanie. Stare instalacje należy przepłukać i dodać inhibitor korozji. Godzinę temu, sambor napisał(a): Warto dodać dodatkowe naczynie przeponowe. Jeżeli kocioł działa na obecnym dobrze to po co do nisko temperaturowej pompy dodatkowe naczynie przeponowe? Jest też zawór bezpieczeństwa który powinien zadziałać przy dużym ciśnieniu w CO Ustawić minimalne ciśnienie jakie wymaga PC i powinno być dobrze. Edytowane 36 minut temu przez cezario1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi