Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Obecnie posiadam falownik Solis S5-GR3P6K oraz panele na łączną moc 6,75kW.

Chcę go zmienić na hybrydowy z magazynem energii i pojawia mi się w związku z tym kilka pytań.

Czy aby podtrzymanie prądu w domu w przypadku wyłączenia prądu z sieci falownik musi być pierwszym urządzeniem odbiorczym a cały dom za nim?

Obecny falownik jest w pomieszczeniu gospodarczym, w osobnym budynku aniżeli przyłącze sieci.

Czy falownik muszę szukać 6kW jak obecny czy jeśli będzie większy(8kw, 12kw) to będzie wpływać niekorzystnie na działanie instalacji?

Większe falowniki mają korzystniejszą cenę.

Wstępnie upatrzony mam falownik Deye SUN-6K-SG05LP3-EU-SM2 oraz magazyn DIPOWER GX5300 15kWh - czy taki zestaw byłby dobry?

Opublikowano

Na podtrzymanie całego domu musi cała instalacja przebiegać najpierw przez falownik , można zrobić tylko część wydzielonej instalacji do zasilania awaryjnego bo 6 kW falownik to chyba trochę za mało na cały dom i jeszcze pompa ciepła 10 kW .Trzeba obliczyć co chcemy podłączyć zasilić awaryjnie i do tego dobrać odpowiedniej mocy sprzęt .Kolejna sprawa to zastąpienie obecnego  falownika na inny wiąże się ze zgłoszeniem do zakładu energetycznego pewnie i magazynu energii też .Czasami  lepiej zostawić to co jest szczególnie jak się jest na starych zasadach a zasilanie awaryjne typu off-grid wykonać na nowo zbudowanej instalacji wg własnych potrzeb. Zastanowiłbym się też czy magazyn energii brać pionowy czy poziomy i czy warto w cenie jednego nie mieć dwóch.

Opublikowano (edytowane)

Zakładasz przełącznik agregat sieć i w przypadku braku zasilania z sieci, przełącza na wyjście zasilania z falownika cały dom. Z minusów, to po przekroczeniu dopuszczalnego obciążenia na zasilaniu z aku bez sieci system sie wyłączy. Z plusów masz prosty backup całego domu, bez wydzielania obwodów

Obecny nie da Ci więcej niż 2kw na fazę, założysz 10kW będzie 3,3kW/faza. Pytanie, czy jest Ci to potrzebne?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Jestem na nowych zasadach.

Agregat 7kW (jednofazowy) jest w stanie obsłużyć cały dom wraz z pompą (na jednej fazie, pozostałe off).

Przełącznik sieć-agregat jest, lecz chodzi o to by nie bawić się w przełączanie ręczne (w domu są osoby, które sobie z tym nie poradzą).

Z tego co zrozumiałem - falownik musi być pierwszym urządzeniem oraz w takim użyciu musi być większy ze względu na ograniczenie wydajności na fazę. W takim wypadku pod uwagę będę brać min 12kW.

Czy ktoś z Was ma doświadczenie z Deye i może się o nich wypowiedzieć? Ewentualnie jakie inne brać pod uwagę?

Opublikowano

Agregat/sieć (czyli w naszym przypadku falownik-akumulatory/sieć) przełącznik automatyczny, też jestem na nowych zasadach. 

Opublikowano

Możesz podzielić się informacją jaki to model przełącznika? 

Opublikowano

Dziękuję

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Z minusów takiego przełącznika to jeszcze czas przełączenia. Czasami zrobi to praktycznie płynnie, a czasami światło potrafi przygasnąć i wrażliwe urządzenia elektroniczne się restartują