Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przepływem w Kaisai steruje PC jest zamontowana pompa PWM ale ten przepływ jest stale duży. Zobacze jeszcze jak są ustawione zworki na płycie głównej. Może na stały przepły ale wątpię bo zmniejsza przepływ przy wyłączonej sprężarce. Wiem że były montowane wadliwe pompy obiedowe do tego PC może na taką trafiłem. Dlatego najlepiej jakby ktoś kto ma to PC powiedział jaką ma deltę. 

W Panasonicu obecnie mam ustawiony stały przepływ na 20l/m a deltę reguluje  sprężarka zwiększając lub ograniczająć moc do zadanej delty i wszystko dobrze działa.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

U mnie też przepływ jest duży, 2m³/h I mała delta. Ale delta 2 stopnie przy tym przepływie to jakieś 5 kW mocy grzewczej. Większa delta to już moce 8..10 kW I z takimi to pompa rzadko pracuje. Domowa instalacja nie przyjmuje takiej ilości ciepła przy obecnych temperaturach. Jak grzeje cwu i bojler jest chłodny to delta może być większa, 4-5stopni . Tak że nie ma się co dziwić że delta mała, przecież to głównie od zapotrzebowania zależy a nie od ustawiania pompy

PS przepływ jest duży ale nie stały, reguluje się w jakimś zakresie. Zwykle go zmniejsza gdy grzeje cwu i zbliża się do 50⁰c

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

@nightwatchŹle pojmujesz deltę. Im większa, tym większa różnica temperatur, czyli albo mniejszy przepływ/większe tempo odbioru ciepła. Im większa delta, tym większa sprawność wymiany ciepła.

Opublikowano (edytowane)

Jako  że Rotenso to krewny Kaisai itd.. (ogólnie Midea) to wklejam wykres z mojej 8kw.

( przepływ w m3/h , pobór prądu , moc produkowana i deltę temperatury wejścia/wyjścia wody kotłowej) delta liczona na obiegu CO ( za buforem)

delta pc.jpg

Edytowane przez lajosz
Opublikowano

Carinie, delta to różnica między zasilaniem a powrotem z instalacji, ta różnica temperatur jest tym większa im więcej ciepła idzie na ogrzewanie. No i tyle. Sprawność pompy ciepła z kolei jest tym większa im temperatura zasilania niższa, więc nie opłaca się podnosić tej temperatury żeby mieć większa deltę. Stąd, jak rozumiem, ta mała delta w Kaisai, tak to zaprogramowali.