Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, cezario1 napisał(a):

A ja właśnie zastanawiam się jaki kocioł na drewno wybrać. Nie wiem jak wychodzą wam te wyliczenia ale u mnie jest zawsze duże zużycie prądu pomimo że COP dobry. 

Ostatnio Tcap ma zużycie od 75 do 85kw na dobę przy -15st, temp wody 42-44st, dom po termomodernizacji według wymogów Czyste Powietrze. Powierzchnia do ogrzania 160m2.   

W drugim domu nie zamieszkałym Kaisai 10kw zużywa około 40kw ale przy temp pomieszczenia 8st a temp wody maksymalna to 29st Żeby nagrzać dom do 20st  to PC nie da rady bez grzałki bo teraz jest problem z podniesieniem temp.

Według cieplo.app dom ma zapotrzebowanie 14000 kw rocznie więc PC 10kw  powinno to ogrzać bez problemu niestety rzeczywistość jest inna. 

Uważam że kotłem na drewno rozgrzeje to szybko. Raz na dobę można w kotle rozpalić przy dużych mrozach a PC do potrzymania temp jak wygaśnie. 

Myślałem też o podłączenia drugiej PC w kaskadzie ale lepsze rozwiązanie to ten kocioł niestetył jak nie masz prądu za darmo to PC tak różowo nie wygląda. 

Nie wiem jak wyliczają w cieple. app koszty ogrzewania ale to się mija z rzeczywistością.   80kw na dobę  przez 1 miesiąć dużych mrozów to koszt powyrzei 2tys na miesiąc A wyliczają że 4tys  wystarczy na sezon.   Zdaję sobie sprawę że przy drewnie dużo kg trzeba przerzucić  ale puki siły są i trochę czasy to chyba lepszy wybór niż dodatkowe PC

Może jak bym miał ten piec na zewnątrz to bym palił ale mam go w piwnicy a piwnica ani za duża ani za wysoka bo od 160-185cm i gdzie to drewno składować , jak bym miał węgiel lub coś w tym stylu ale kaloryczność max 15megajuli to tak np jakiś brykiecik lub coś ala gruby pelet coś co szło by wsypywać ale nie ma więc mam tylko węgiel a jego więcej jak 5 kilo nie mogę wrzucić bo po rozgrzaniu się kisi i marnuje.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, cezario1 napisał(a):

Dobrze że klimat się ociepla. Martwi mnie nowy dom w starym za prąd nie płacę. Panasonic pobiera dużo prądu ale jest moc bez grzałki ale Kaisai to porażka jak się przyzwyczaiłem do T-capa którego sprężarka  przy -15st pracuje na 70% mocy przy 45 st wody a Kaisa i 10 kw prawie na maksa przy 29 st  wody i temp 8st w pomieszczeni

Widzę, że dopisałeś co nieco 👍

Nie ma bata, musisz mieć bardzo duże straty, moja 6-tka do -10*C jest w stanie pompować 37-38*C na zasilaniu

Zobacz jakie mam zużycie prądu przez pompę przez te kilka ostatnich dni, a to głupi prosty i tani Kaisai:

image.png.142fb1c2758acb0c6a4e69590ff27e0d.png

image.png.70335cb50e0d5d5578d7ca65a515a862.png

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
3 godziny temu, o6483256 napisał(a):

... i to wszystko przy poborze 20kWh energii elektrycznej na dobę 😂 Kurka wodna, nowa fala bajkopisarstwa 🤣🤣🤣

Niektórzy myślą, że ludzie są debilami, albo są wędkarzami, gdzie z każdym spotkaniem złowione ryby zmieniają swoją wielkość 🤣

No nie nazywaj siebie debilem to nieładnie, bojler grzeję raz na dobę pisałem i on na to potrzebuje 2kwh , pokazywałem już scriny roczne miesięczne co jeszcze mam pokazać , zapraszam na miejsce ,pisz na priv podam ci adres bo zaczynasz ubliżać sobie czy mnie nie wiem ,to da się sprawdzić a jak ci się nie chce to wyślij emisariusza.

Opublikowano (edytowane)

Przestań pierdzielić, bo to się matematycznie nie spina. Piszesz głupoty jak zwykle w każdym wcieleniu.

Reinkarnacja? Kaczka to maks co może z Ciebie być  🤣

Edytowane przez o6483256
  • Haha 1
Opublikowano

Paliłem drewnem w kopciuchu 20m3 szło na sezon bo dom był nie ocieplony czyli 20ton trzeba przerzucić 2 razy. Raz je ułożyć a drugi raz przynieść do kotłowni. W nowym domu mam możliwość składowania drewna blisko domu a później wrzucić do kotłowni przez okno więc nie będzie tak źle tym bardziej że dużo bardzo mroźnych dni w roku nie ma. 

Opublikowano
2 minuty temu, o6483256 napisał(a):

Przestań pierdzielić, bo to się matematycznie nie spina. Piszesz głupoty jak zwykle w każdym wcieleniu.

Reinkarnacja? Kaczka to maks co może z Ciebie być  🤣

Co zmienia to że jakiś filmik wklejasz ?  tobie się nie spina a mnie się spina i mimo to nie jestem do końca zadowolony choć robię co mogę czy to dociepleniami czy kombinowaniem aby bojler raz na dobę grzał ,notabene dla tej pompy nie ma zbyt wielkiego znaczenia czy plus czy minus, pisz na priv po adres przybijaj chlapniemy po flaszce a potem opiszesz sytuację to najprostrze z prostych rozwiązań.

Opublikowano

Nie będę jechał przez całą Polskę, żeby dowiedzieć się, że właściwie to nic nie wiesz, bo tylko sobie cos tam szacujesz, zresztą nie pierwszy raz  🤣

Opublikowano
4 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Paliłem drewnem w kopciuchu 20m3 szło na sezon bo dom był nie ocieplony czyli 20ton trzeba przerzucić 2 razy. Raz je ułożyć a drugi raz przynieść do kotłowni. W nowym domu mam możliwość składowania drewna blisko domu a później wrzucić do kotłowni przez okno więc nie będzie tak źle tym bardziej że dużo bardzo mroźnych dni w roku nie ma. 

To aby takie masz ułatwienie to już coś , ja najchętniej bym jakąś gruntówkę sklecił i pewnie to zrobię bo myśl rośnie i rośnie a jak urośnie to kaplica już tak mam że dopinam mimo że mnie to czasem przeraża to i tak robię 😊

tylko nie wiem czy wodą przepływowo to najprościej czy odwierty ale ileż ich by trzeba takich do 10 metrów gł.

Opublikowano
Teraz, o6483256 napisał(a):

Nie będę jechał przez całą Polskę, żeby dowiedzieć się, że właściwie to nic nie wiesz, bo tylko sobie cos tam szacujesz, zresztą nie pierwszy raz  🤣

więcej wary w ludzi nie każdy oszukuje, zapraszam .

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Kaisai ma problem że za często robi defrosty. Grzeje wodę do 30 st z deltą 7 Podczas defrostu temp wody spada o min 10 st czyli 20st Póżniei  sprężarka startuje powoli 35Hz, 55Hz, 70Hz, 80Hz i po 30 min dochodzi do 90Hz Pracuje 10-15min na pełnej mocy i robi się defrost i tak wkoło .  W T-Cap mam pełną moc po kilku minutach i tu jest różnica pomiędzy tymi PC.  

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Mojej defrost przechodzi bardzo sprawnie, robi to naprawdę widowiskowo z wielką chmurą pary wodnej 👍

Opublikowano (edytowane)

Oczywiście na pełnej mocy zaczyna pobierać dużo więcej prądu niż przy 60Hz. W stosunku zużycie prądu do mocy PC

U mnie załącza grzałkę na 3 miny przy defroscie i robi bez problemu.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
5 minut temu, cezario1 napisał(a):

Kaisai ma problem że za często robi defrosty. Grzeje wodę do 30 st z deltą 7 Podczas defrostu temp wody spada o min 10 st czyli 20st Póżniei  sprężarka startuje powoli 35Hz, 55Hz, 70HZ, 80HZ i po 30 min dochodzi do 90HZ Pracuje 10-15min na pełnej mocy i robi się defrost i tak wkoło .   

A nie ma w kaisaiu opcji ograniczenia częstotliwości sprężarki ??? ja mam ustawione dla CO 15-40 HZ a dla cwu 30-50 Hz bo jak miałem dla cwu max Hz to pobierała 3,5kw prąd a przy moich ustawieniach max 1800 wat a gaz dalej ma 55 stopni więc nie wiem bo co oni pozwalają na tak wysokie kręcenie.

Opublikowano

Moja też, bo je włączyłem, ale dopiero przy -10*C się załączają. Bez grzałek defrost idzie równie szybko i sprawnie

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, berti napisał(a):

A nie ma w kaisaiu opcji ograniczenia częstotliwości sprężarki ???

Mnie mocy brakuje jeżeli startowała by z pełną mocą to lepiej by to działało. Najlepiej żeby było większe PC i działało w średniej mocy.

Grzałki mam wyłączone do dogrzewania ale defrostu to nie dotyczy.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

O proszę:

image.png.2094cd21845468ac363728ffb9702513.png

Osiągnąłem (przy -2*C) COP 16, a niektórzy nie wierzyli, że to możliwe 😂

Opublikowano
27 minut temu, berti napisał(a):

więcej wary w ludzi nie każdy oszukuje, zapraszam .

Tyle ze jak policze co piszesz to faktycznie to sie nie spina.

Wiec to nie o wiare chodzi tylko wiarygodnosc.

PS. Nie jestes sam. Inni tez pisza na forum dyrdymaly a jak im zwrocisz uwage ze cos tu matematycznie i fizycznie nie pasuje to sie robi „dyskusja”

• Lubię to 1
Opublikowano
9 minut temu, cezario1 napisał(a):

Tutaj mój defrost:

Temp przed:

Zasilanie

image.png.2a020d022119235542e4ca1b11208057.png

Temp po:

image.png.4d4f064fa0170f6041400f6a3ea02791.png

Powrót

image.png.4060cb51256c269df422b62ef8fc8a06.png

image.png.c46da36b5c64f3a062b98284aea727e3.png

Opublikowano

COP 16,to photoshop?

Opublikowano

Masz duży zład wody i wysoką temp. Widzę że najmniejsza to 31st a u mnie 20st i dlatego załącza grzałkę Jak robiłem próby przy +10 st na dworze i temp zasilania 40st to grzałi nie załączała.

Opublikowano
Godzinę temu, cezario1 napisał(a):

Proszę bardzo zdjęcia  zużycia z PC do tego trzeba dodać 6-10% bo o tyle zaniża.

Rocznie to wcale to źle nie wygląda ale przy -15 to lepiej wyjdzie kocioł na drewno. 

To zaniżanie jest faktycznie nieporozumieniem i nie wiem dlaczego panas nie zastosował pomiaru całkowitego poboru energii, a nie tylko samej sprężarki. U mnie gdy pomiar wykrywa np. 400W, trzeba doliczyć ponad 30% więcej, dlatego ja sugeruję się tylko podlicznikiem, ale COP jestem zmuszony brać z samej pompy. Jak nie używam pompy to podlicznik mi nabija prawie 2kWh na dobę, a gdzie wentylator, obiegówka.

Momentami mam ciągotki do zwiększenia mocy swojej PC, ale są momenty kiedy widzę właśnie takie prezentacje i wtedy mi przechodzi. Nawet gdybym chciał, to pompa fizycznie nie przemieli mi 48kWh na dobę, ale w pozostałe dni z umiarkowanymi temperaturami, to małe gówno potrafi pracować na 400-600W bez taktowania. Masz sporą moc i jak dla mnie dosyć wysoki parametr grzania, to musi skutkować wyższymi zużyciami. Gdybyś dostosował instalacje na niższe temperatury zasilania, na bank spadnie energożerność.

Opublikowano
4 minuty temu, bercus napisał(a):

COP 16,to photoshop?

Przy defroscie inaczej pokazuje niż przy grzaniu.

Opublikowano

Też zauważyłem podczas defrostów takie wyniki.

• Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, bercus napisał(a):

COP 16,to photoshop?

Nie! Prawdziwe dane, ale bez sensu bo to wynik na chwilę przed defrostem 😉

To wynik tego, że dane po rs485 są odczytywane "po kolei" i jedne sie zaktualizowały, a inne nie. Potem jeden osioł z drugim osłem widzi jakiś magiczny "super COP"

3 minuty temu, cezario1 napisał(a):

Masz duży zład wody i wysoką temp. Widzę że najmniejsza to 31st a u mnie 20st i dlatego załącza grzałkę Jak robiłem próby przy +10 st na dworze i temp zasilania 40st to grzałi nie załączała.

Bufor to raptem 60litrów

• Zgadzam się 1
Opublikowano
3 minuty temu, bercus napisał(a):

photoshop

Po prostu wynik w piku przez „sekunde”.

Z mojego kotla przez „sekunde” wycisne kikadzisiat kW. Wystarczy ze na rozgrzany kociol na powrot podam wode 20C przy pelnym przeplywie.

Zasilanie 60C

Powrot 20C

Przeplyw 1,5 m3/h

Moc = 70kW

Wkleic zdjecie?

• Haha 1