Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

arti61 nie byłem tu z parę dni nie widziałem ze ktoś się pyta o kociołek lignum,bo ostatnio była tu jatka

Juz mówię wszystko wygarniasz przodem po otwarciu drzwi  wybierasz z dyszy z dołu .Z jednego dnia palenia może jest ze 100 gram popiołu.

tyle masz po jednym dniu palenia  z tego wygarniasz ja wybieram odkurzaczem

20251026_163020.jpg

komora załadunkowa

20251026_162907.jpg

Opublikowano

Z komory załadunkowej nie wybieraj popiołu, niech leży aby oddzielić palące się polana od ceramiki. U siebie trzymam tak ponad 2 - 3 cm. Sprzątam do zera tak co 3 miesiące i następnie zasypuję ceramikę świeżym popiołem.

Opublikowano

Witam,

szukam kotła zgazowującego do swojego domu. Aktualnie mam zwykłego kopciucha i spory zapas drzewa 😄 Potrzebuje piec 20kW+, do ogrzania dom z lat 60 ok. 150m, ocieplony, do ogrzania dwa piętra+ kotłownia w piwnicy nie ogrzewana, stara instalacja grawitacyjna, grzejniki żeliwne, CWU 120l. Komin był frezowany kilka lat temu i wstawiony komin z kwasówki. Początkowo myślałem o MPM, zwłaszcza że producent jest z okolicy, ale po kilku opiniach znajomych i z internetu zrezygnowałem z niego. Później byłem prawie zdecydowany na Atmosa, ale po tym co przeczytałem wydaje mi się że bardzo dużo z nim 'zabawy' by go właściwie ustawić a cena też nie jest super kusząca. Zdaję sobie sprawę że każdy piec będzie wymagał trochę czasu by nauczyć się w nim odpowiednio palić, ale już głupieje z nadmiaru możliwości i opinii. Być może zdecyduję się na Lignuma, którego poleca @Dominik007. Kwota którą chce wydać to ok 10k za sam kocioł. Co możecie doradzić? 😉

Opublikowano

Dobrze myślisz, dzwoń do Mora Poznań jutro o dopytaj o cenę Lignum NG.

Zawarłeś widełki cenowe więc nic innego nie będę polecał. Oczywiście najlepiej jest posiadać/użytkować kościół z pełną automatyką, ale nie zawsze jest finansowa możliwość.

Myślę że śmiało możesz pytać na priv użytkownika lignuma i udzieli wyczerpujących informacji.

Opublikowano

Tego posta pisałem 2 dni temu, tylko teraz dopiero został zaakceptowany i trochę się zmieniło. Jestem na 95% zdecydowany na Attack SLX 25kw. Chciałbym go kupić od Słowaków, bo jest jednak różnica w cenie, tylko trochę obawiam się jak będzie z jego obsługą, serwisem w Polsce. Do kogo się odzywać w razie problemów. Przeglądnąłem wątki gdzie pisano o tych piecach, ale jeszcze nikt o problemach nie wspominał. Jeszcze jest kwestia montażu, aby to wszystko dobrze spiąć.

Opublikowano

O matko, 2 dni to wieczność.

Bardzo fajny kocioł, u Słowaków wychodzi ok 11 tyś i przesyła - nie wiem dokładnie ile.

Kupujesz poza polskim oddziałem/importerem więc raczej gwarancji w PRL nie będzie. Ale jak coś to graty u Słowaków dużo taniej.

Poczytaj sobie DTR Attack i wszystko będziesz wiedział.

Chcesz to pisz do mnie na priv.

Opublikowano

Tez brałem pod uwagę attacka ale to tez jest dymidło i smołownia w internecie dużo jest ze dymi i smoli i tez ze Słowacji cena była bardzo dobra ale mówię lignum jest o niebo lepszy nic a nic nie dymi pięknie produkuje ciepło on jest tak prosty w budowie aż nie do uwierzenie i działa fajnie. Być może jestem jedyny co mam tego lignuma ale jak ktoś chce to może przyjechać obejrzeć jak to działa i wygląda. Wielkopolska okolica Gniezna

Opublikowano (edytowane)

Gniezno, zwiedzałem kiedyś zamek 😉. Chciałem dzieciaki zabrać ale to inne pokolenie więc.... sam pojadę zwiedzać.

Jeśli jest dobrze ustawione PP i PW to każdy ( prawie każdy ) kocioł będzie satysfakcjonował użytkownika. Zresztą, co tu dużo pisać skoro jest organoleptyczny przykład na Tobie.

I teraz kwestia czy Attack taniej ze Słowacji bez wsparcia serwisowego i gwarancji, czy Lignum w niezłej cenie z gwarancją 

To już decyzję misi podjąć przyszły użytkownik. Nikt nie podpowie który kocioł wybrać.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Tuptus napisał(a):

więc raczej gwarancji w PRL nie będzie...

No raczej do starych czasów nie wrócimy. Jak dopytywałem o zakup innego czeskiego kociołka to nie było opcji sprzedaży bezpośredniej klientowi, jedynie dystrybutor i koniecznie montaż, choć nie powiem, jak pogadałem z dystrybutorem to dało się załatwić bez montażu i z rękojmią bez problemu. Nie pamiętam który z tych kotłów Attac czy Opop miał dysze ceramiczne wystrugane z cegiełek szamotowych, więc zrobienie czegoś podobnego chyba nie będzie problemem.

Jakoś nie mam zaufania do kotła ładowanego od frontu, może wygodnie się ładuje, ale otwierasz i coś tam wypada, wolę jednak te ładowane od góry.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Lignum bo na miejscu i sprawdzony działa dobrze i cena dobra.

W Gnieźnie nic teraz nie ma ciekawego nawet padają słynne komisy samochodowe mało już ich ,a dużo kościołów i co krok supermarkety i obrzeza-peryferie rozbudowane jak w Ameryce i domy na dzień dobry 600 tyś-milion cena na dzień dobry