Piecuch19 Opublikowano Czwartek o 21:51 #126 Opublikowano Czwartek o 21:51 (edytowane) Coś Ci się pomyliło nie mam grawitacji. Pompka na 1 biegu i załączanie na 71'C z histereza 3' Zbliżone do grawitacji, ale nie to samo. Nie tkwij w XX wieku zmień coś. @maracz jesteś zabawny. Klasą jest ładny płomień który można pokazać w odróżnieniu do tych co mają bufory, papiery i nie mogą pokazać tego samego i do tego mają problemy z dymieniem. Niech producent z 5 klasą pokaże to samo ( wizjer jest tylko nie wykorzystany). Polecam lekturę: tu możesz pooglądać na tym kanale na yootubie "@piecuch199" bo pokazuję jak to u mnie wyglada płomień w różnych fazach palenia, a nie opowiadam/ nie teorytyzuje nie wiadomo o czym? Dla mnie realne jest to co widzę, bo mogę to zweryfikować z rzeczywistiścią ( nie tą wirtualną czy medialną). Z resztą Ciebie to nie dotyczy bo Ty palisz z nadmuchem, więc nawet nie jesteś w stanie tego zrozumieć/docenić jeśli nie próbowałeś zrobić tego na naturalnym ciągu. Stwierdzenie o 7 klasie ma takie znaczenie że Ci z 5 klasą łącznie z producentem nie mogą na razie pokazać lepszego płomienia w różnych fazach spalania. Jak pokażą na naturalnym ciągu to chętnie zobaczę. Mnie kręci wykorzystanie praw fizyki a nie ich omijanie dmuchawami, wyciągami itp. @nightwatch zgadzam się z Tobą w pełni, ale trzeba od czasu do czasu napisać co sądzę na temat niektórych herezji głoszonych na forum. Edytowane Czwartek o 22:15 przez Piecuch19 Cytuj
nightwatch Opublikowano Czwartek o 22:08 #127 Opublikowano Czwartek o 22:08 Agresywnie się jakoś robi w tej grupie palaczy drewnem. Sprawdźcie szczelność kotła, może jakieś szkodliwe wyziewy się ulatniają? Ja wierzę tylko w to co zmierzę. I to dwa razy co najmniej. Ale najczęściej psuje mi to humor bo wspaniałe działanie mojego wynalazku okazuje się mniej wspaniałe niż myślałem. 1 1 Cytuj
Piecuch19 Opublikowano Czwartek o 23:38 #128 Opublikowano Czwartek o 23:38 (edytowane) @nightwatchZgadzam się z Tobą i ja mierzę zawsze sezonowo jak i cyklicznie okresowo zużycie opału w odniesieniu do zmian, które zrobiłem. Obserwuję też barwę i nasilenie płomienia w palniku przy każdej okazji dojkładania, co pozwala mi dokonać lub nie jakichś zmian/korekt. Jeśli nie zgadzasz siè z tym co piszę to możemy podjać merytoryczną dyskusję w temacie, ale warunkiem jest: nie teorytozowanie tylko doświadczenie/praktyka z użytkowania konkretnie określonego źródła ogrzewania ( uzupełnij profil żeby oddalić opinie że jesteś instalatorem łowiacym nie świadomych klientów na tym forum, czy sprzedawcą sterowników - obie formy wykluczają autirytatywne wypowiedzi na temat doświadczeń - no chyba że takie sterowniki schodzą częściej). 1 godzinę temu, nightwatch napisał(a): Sprawdźcie szczelność kotła, może jakieś szkodliwe wyziewy się ulatniają? Ja wierzę tylko w to co zmierzę Sterownik z jaką histerezą byś zapropponował na wyziewy z kotła? - do tej sytuacji ( jesteś sprzedawcą sterowników, więc coś ciekawego zapodaj). Edytowane Czwartek o 23:47 przez Piecuch19 Cytuj
maracz Opublikowano Piątek o 05:28 #129 Opublikowano Piątek o 05:28 (edytowane) @Piecuch19 Twoje teorie do mnie nie przemawiają, dla mnie jesteś osobą z bardzo wybujałym ego i tyle. Według mnie Twój kocioł, i mój zresztą też, to bezklasowe złomy, ale Ty nie jesteś w stanie tego pojąć i będziesz piał o jakimś super gorącym, białym płomieniu, którego temp nie pokażesz. Edytowane Piątek o 05:31 przez maracz Cytuj
szpenio Opublikowano Piątek o 06:01 #130 Opublikowano Piątek o 06:01 No ale tak całkiem nie ignorujcie wspaniałego ludzkiego narzędzia, jakim jest czuj . 🙂 Czuj oparty na doświadczeniu, obserwacji, wieloletnim obcowaniu z daną materią... weźmy taki sportowiec, nie potrzebuje przyrządów pomiarowych, by trafić do kosza, bramki albo bardziej konkretny fachowiec ślusarz/monter budowlaniec, zrobi dach, budynek, jakąś konstrukcję wyspawa bez obliczeń/pomiarów wytrzymałościowych i to służy wiele lat, a niektóre konstukcje inżynierskie liczone na styk nie wytrzymują próby czasu Żeby nie przedłużać, ale być może jeszcze bardziej rozjuszyć niektórych 😜 ... bufor kwadratowy z blachy czwórki w kotłowni spawam, bo okienkiem nic większego nie wejdzie. I robię to na czuja, kilkadziesiąt lat praktycznego obcowania ze stalą + internet, fora YouTuby i te inne sprawy, zobaczymy, co z tego wyjdzie 🙂 Cytuj
maracz Opublikowano Piątek o 06:45 #131 Opublikowano Piątek o 06:45 @szpenio byłbyś w stanie na czuja uznać że kocioł po zmianach ma 6, czy 7 klasę? Cytuj
nightwatch Opublikowano Piątek o 06:51 #132 Opublikowano Piątek o 06:51 7 godzin temu, Piecuch19 napisał(a): jesteś sprzedawcą sterowników Nic nie sprzedaję, rozdaję za darmo co najwyżej. Męczę się właśnie nad nową wspaniałą wersją sterownika którego cudowności świat nie chce docenić. 1 Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano Piątek o 07:45 #133 Opublikowano Piątek o 07:45 1 godzinę temu, szpenio napisał(a): No ale tak całkiem nie ignorujcie wspaniałego ludzkiego narzędzia, jakim jest czuj . I chłopski rozum. Nie zapominaj o najważniejszym. Cytuj
marcus312 Opublikowano Piątek o 07:50 #134 Opublikowano Piątek o 07:50 Mnie bardziej i może nie tylko mnie oprócz czystego spalania interesuje oszczędność opału jak to wychodzi z buforem i bez może ktoś to obliczył bo ja chyba wiem ale tylko też niestety na czuja . Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano Piątek o 08:10 #135 Opublikowano Piątek o 08:10 Spalanie czyste, to spalanie pełne. A spalanie pełne to maksymalne wykorzystanie opału. Cytuj
Andrzej_M_ Opublikowano Piątek o 08:36 #136 Opublikowano Piątek o 08:36 Czyli rozmawiamy o spalaniu stechiometrycznym. źródło: https://www.merserwis.pl/blog/artykul/spalanie-analiza-spalin-artykul 2 Cytuj
PioBin Opublikowano Piątek o 09:04 #137 Opublikowano Piątek o 09:04 Godzinę temu, marcus312 napisał(a): Mnie bardziej i może nie tylko mnie oprócz czystego spalania interesuje oszczędność opału jak to wychodzi z buforem i bez może ktoś to obliczył bo ja chyba wiem ale tylko też niestety na czuja . Jak wiesz to napisz. 1 Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano Piątek o 09:51 #138 Opublikowano Piątek o 09:51 @Andrzej_M_ Na tyle, na ile jest to możliwe w domowych warunkach. Tu bez sondy Lambda metoda "na czuja" się nie sprawdzi. Cytuj
szpenio Opublikowano Piątek o 16:05 #139 Opublikowano Piątek o 16:05 7 godzin temu, marcus312 napisał(a): Mnie bardziej i może nie tylko mnie oprócz czystego spalania interesuje oszczędność opału jak to wychodzi z buforem i bez może ktoś to obliczył bo ja chyba wiem ale tylko też niestety na czuja . Ja już wiem, jeszcze przed zamontowaniem, że drewna spalę więcej. Bo, jak nie ma mrozów, to spalam jeden załadunek po 17-tej i temperatura z 19 podnosi się do 24⁰C. Komforu cieplnego nie ma, ale oszczędność jest. Gdy zamontuję bufor 2000l. to spalę dwa załadunki, tyle że bedę miał cały czas 22⁰ w domu, no może na noc i jak jesteśmy poza domem, to ze dwa stopnie obniżę. Jesienią i na wiosnę może uda się raz na dwie doby palić. Wychodzi na to, że póki nie zrobię solidnej termomodernizacji tego komunistycznego klocka, to bufor jedynie zwiększy komfort palenia, ale opału nie zaoszczędzi. Miejmy nadzieję, że zdrowie pozwoli doprowadzić temat bufora do finału przed następnym sezonem, to chętnie zważę drewno, podam temperatury i zobaczymy czy jest oszczędność, czy nie ma. 1 Cytuj
Gość kreciq21 Opublikowano Piątek o 16:21 #140 Opublikowano Piątek o 16:21 Zauważalnie opału nie zaoszczędzisz. Poprawisz jedynie komfort cieplny. Jakbyś się przesiadał z pozaklasowego gruza, to byś zauważalnie to odczuł. Więc jakichś spektakularnych wyników się nie spodziewaj i się nie rozczarujesz. Cytuj
marcus312 Opublikowano Piątek o 20:29 #141 Opublikowano Piątek o 20:29 11 godzin temu, PioBin napisał(a): Jak wiesz to napisz Zapewne się domyślasz koledzy też podpowiedzieli albo komfort albo oszczędności. Cytuj
Tuptus Opublikowano Piątek o 20:31 #142 Opublikowano Piątek o 20:31 3 godziny temu, szpenio napisał(a): Ja już wiem, jeszcze przed zamontowaniem, że drewna spalę więcej. Może i tak, ale raczej nie. W Defro zimą spalałem 4 t węgla i 9 m drewna i komfortu cieplnego nie było. Po wymianie kotła i montażu buforów od listopada do kwietnia spaliłem niecałe 20 m buka/dębu/jesiona. Pojawił się komfort cieplny, chata nie stygła jak poprzednio i okazało się że mogę pchać na grzejniki 44-48° a i tak okazywało się że u dzieciaków w pokoju jest 23° a w łazience 25°. Przez kilka dni jak dowaliło "strasznym mrozem" ( zaledwie -16° ) to puszczałem 52° ale to tylko za dnia bo od 23⁰⁰ sterownik rozłączał grzanie do 5⁰⁰, i to jest komfortowe że wstajesz rano o 5³⁰ zaspany do pracy a w domku ciepło. Zdarzało się że trzeba było rozpalić 2 razy na dobę ale to przez brak czasu aby dopełnić kocioł i nabić bufory na max. Także stwierdzam że opału idzie mniej i u Ciebie też tak będzie. Po prostu trzeba wypraktykować i się nauczyć ( jak czas na to pozwoli - pracuje na zmiany więc nie zawsze to mi się udawało) nabijać bufor na max, ile się da i nie dopuścić do wystudzenia bo jak temp spadnie poniżej 35° to bardzo ciężko jest później ten dół przełamać. Przy drewnie jest trochę zabawy i zaraz się ktoś odezwie czemu nie gaz czy PC albo pellet. Ano nie zawsze istnieje taka możliwość, same grzejniki w nieocieplonym domu to gaz i PC nie wchodzą w grę. Pellet w takim wypadku też tanio nie wyjdzie, a na tą chwilę nikt nie przewidzi jak zachowa się rynek i cena. 1 Cytuj
PioBin Opublikowano Sobota o 06:06 #143 Opublikowano Sobota o 06:06 (edytowane) 9 godzin temu, marcus312 napisał(a): Zapewne się domyślasz koledzy też podpowiedzieli albo komfort albo oszczędności. Albo, albo? Bufor to laczy. Jest komfort i oszczednosci. Jak masz inne dane lub po prostu wnioski z uzytkowania to napisz szczegolowo. PS. Pamietamy ze porownujemy takie same warunki eksploatacji, czyli jak mamy przed zamtowaniem bufora w domu 20-24 a po zamontowaniu stale 22 to, to nie sa takie same warunki. Jak dopasujesz zrodlo ciepla do pracy ciaglej od +15 do -15C sredniej dobowej zewnetrznej ktore utrzyma jednoczesnie zakladany konfort razem z produkcja CWU, to bufora nie montuj. Edytowane Sobota o 06:15 przez PioBin 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi