Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@AO49 ja duzo zrozumiem ale nie to jak ktos wypisuje takie pierdoly ze specjalnie MPM kupil aby sobie wysilek-ruch zagwarantowac.

No po prostu idealny kopciuch dla pracownikow biurowych oderwanych od komputera ktorzy tylko szukaja ruchu . Hahaha

Wraca z pracy (wstaje sprzed komputera) i za siekiere lapie. Potem szifierka bramke powiekszy z szamotu, wycior i smole zeskrobie, czasem spawarka i bramke z nierdzewki wyspawa, tydziez nowe zawirowywacze dorobi lub wywali.

No reklame kotla zrobil ze HoHo.

Edytowane przez PioBin
  • Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

@PioBin ja też sobie świadomie  zwykłego zasypowca kupiłem który może działać bez prądu grawitacyjnie. Ludzie mają różne priorytety i poglądy na życie. Jeden kupuje wypasioną furę a drugiemu wersja podstawowa samochodu wystarczy ważne żeby się nie psuł i było ekonomiczne jego utrzymanie. Nie ma co się naśmiewać z @AO49   jego wybór.

Jak mu braknie sił to pomyśli o czymś innym Nie wiadomo co wymyślą za 10l 

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, cezario1 napisał(a):

Nie ma co się naśmiewać z @AO49   jego wybór.

Nie nie nie! Nic z tych rzeczy napewno nie w tym sensie i nie z niego.

Reklame MPM kotla dla maloruchliwych jak ktos chce robic to nie ze mna.

Edytowane przez PioBin
Opublikowano

Kol @PioBin chyba czegoś nie doczytaleś nie reklamuje żadnego kotła a tylko że  ,, nie musi to być MPM ale coś co zgodni Ciebie  (emeryta) z kanapy" to nie była żadna aluzja do kolegi . Przepraszam jak to tak odebrałeś. 

Pozdrawiam 

Opublikowano

@AO49

Post #232 i #247.

Rozwieje o co mi chodzi.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, PioBin napisał(a):

Wraca z pracy (wstaje sprzed komputera) i za siekiere lapie. Potem szifierka bramke powiekszy z szamotu, wycior i smole zeskrobie, czasem spawarka i bramke z nierdzewki wyspawa, tydziez nowe zawirowywacze dorobi lub wywali.

No własnie i na drugi dzień w białej koszuli idzie do roboty  .Raczej wydaję się że pracownicy  biurowi mają lepsze sposoby na aktywne spędzanie czasu po pracy i  nie są zainteresowani takimi pracami fizycznymi. .

Edytowane przez marcus312
  • Lubię to 2
Opublikowano

@PioBin trochę się w tym pogubiłem. Ten uśmiech pod Twoim wpisem był przypomnieniem o takich samych odczuciach jak byłem czynny zawodowo. Marzyłem o emeryturze i życiu bez pośpiechu tylko rzeczywistość okazała się inna no cóż,,takie zycie". Moje wywody o braku zajecia tyczą  sie życia na emeryturze. Przepraszam leżeli Cię w jakieś sposob uraziłem. Nie było to moim zamiarem. 

Pozdrawiam 

• Lubię to 1
Opublikowano
32 minuty temu, marcus312 napisał(a):

No własnie i na drugi dzień w białej koszuli idzie do roboty  .Raczej wydaję się że pracownicy  biurowi mają lepsze sposoby na aktywne spędzanie czasu po pracy i  nie są zainteresowani takimi pracami fizycznymi. .

No pewno, zawsze mogą zamiast rąbania drewna iść pojeździć na rowerze lub popływać na basenie, ale czy ja użytkownik zasypowca mam mieć z tego powodu traumę. Każdy sobie organizuje wolny czas według własnego uznania i co komu do tego. Jak tak czasami czytam niektórych wypowiedzi to dochodzę do wniosku że w dzisiejszych czasach kultem staje się wygoda a stygmatem praca. Chyba jednak szybko się zestarzałem 🤨

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Kol @Peperoni dodałeś mi otuchy. To prawda że  nie tylko ogrzewanie i nic poza tym ale jest taka pora roku że rower, ogród muszą poczekać do   wiosny. Jeszcze raz dzięki  za wsparcie.

Pozdrawiam serdecznie   

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Wypisujcie sobie co chcecie, a ja jestem zadowolony z mojego MPMika z regulowaną przegrodą, kiedy chcę to sobie otworzę albo zamknę nikt mi nie będzie narzucał jak mam palić 😀. Starą stodołę zamieniłem na ciepło rodzinne, bez podajników i elektroniki.

• Przydało się 2
Opublikowano (edytowane)

I tego się trzymajmy, jak komuś pasuje PC niech bierze mają tego tyle w sklepach że aż sprzedają, kto woli pelet jest tego do koloru do wyboru, ma ktoś gaz koło chałupy nic prostszego podpinać i z głowy, dla każdego coś dobrego. Pamiętajmy dla chcącemu krzywda się nie dzieje, co wybierze to będzie miał. Ja uważam że najprostsze sposoby są najlepsze. Patrzcie co się dziś dzieje w motoryzacji i w ogólnie rozumianym postępie, gdzie nas to doprowadzi finalnie, skansen europa już nie długo.

Edytowane przez Peperoni
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

3 godziny temu, Peperoni napisał(a):

No pewno, zawsze mogą zamiast rąbania drewna iść pojeździć na rowerze lub popływać na basenie, ale czy ja użytkownik zasypowca mam mieć z tego powodu traumę. Każdy sobie organizuje wolny czas

To nie jest wybór.

Mając ogrzewanie bezobsługowe, można prawdziwie wybierać czy przepalić w kominku, czy pobiegać alejką, to jest wybór.

Ci, co łączą symbiozę z zasypowcem mogą wybierać, czy czyścić kocioł, czy rąbać drewno, to nie jest wybór, nie oszukujmy się.  

Opublikowano
5 minut temu, Animus napisał(a):

To nie jest wybór.

Mając ogrzewanie bezobsługowe, można prawdziwie wybierać czy przepalić w kominku, czy pobiegać alejką, to jest wybór.

Ci, co łączą symbiozę z zasypowcem mogą wybierać, czy czyścić kocioł, czy rąbać drewno, to nie jest wybór, nie oszukujmy się.  

Troszkę wyolbrzymiasz problem, zapewniam cię że i na rozrywki znajdzie się czas, no chyba że ktoś jest palaczem w więzieniu, albo nie daj Bóg w piekle

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Kol @Animustaki dzień jak dzisiaj to nawet psa żal było by wystawić za drzwi. Mam zajęcie ale zdrowie ważniejsze pozostaje tv w której są same powtórki a polityki nie lubię. Pozostaje wersalka i całe szczęście konieczność zejścia do kotłowni w piwnicy. Nie wszyscy to lubią! To też  rozumiem i wcale ni neguję. Mamy możliwość wyboru i nie można na siłę kogoś przekonywać do swoich racji.

Pozdrawiam  

• Przydało się 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Animus napisał(a):

To nie jest wybór.

A to żeś dowalił, to chyba Ty tak to widzisz nie mając zasypowca.. 🙂

Ja mam mnuuusotwo wyboru i wcale nie muszę z siekierą biegać, bo towar mogę sobie zamówić porąbany, wysuszony i dowieziony pod dom, i to jeszcze będzie dużo taniej niż Ty, tym swoim grochem.. Pomijam już fakt z przed dwóch lat, że sąsiedzi co mają podajniki musieli brać kredyty , niektórzy po 15 tyś, żeby zimę przeżyć. Co do obsługi, to czyszczę raz na miesiąc razem z wybraniem popiołu, a codzienna obsługa nie przekracza kilku minut, porównywalna jest z wyjściem do sracza, taka codzienna zwykła czynność.. No chyba że Ci od podajników, to też jakoś obchodzą,żeby zaoszczędzić czas... 😁😁

• Przydało się 2
Opublikowano (edytowane)

@zaciapa tyn masz dom co najmniej 4 razy mniejszy od kolegi @Animus jak ty przeżucisz 10 t drewna to on musiał by 40t  a grochu to pewno jeszcze mniej niż ty on wrzuci do kotłowni.

Ja też paliłem tylko drewnem w domu nie ocieplonym Owszem drewno przywieźli porąbane wykiprowali ale te 20 t to musiałem pod wiatę sam ułożyć Mokry dąb to są ciężkie kawałki a później jak dosechł to drugi  raz  przenieść go do kotłowni żeby jeszcze bardziej dosechł. Czyli 40 t nie licząc tego że trzeci raz wkładam do kotła.

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
3 godziny temu, AO49 napisał(a):

Kol @Animustaki dzień jak dzisiaj to nawet psa żal było by wystawić za drzwi. Mam zajęcie ale zdrowie ważniejsze pozostaje tv w której są same powtórki a polityki nie lubię. Pozostaje wersalka i całe szczęście konieczność zejścia do kotłowni w piwnicy. Nie wszyscy to lubią! To też  rozumiem i wcale ni neguję. Mamy możliwość wyboru i nie można na siłę kogoś przekonywać do swoich racji.

Pozdrawiam  

Czym Ty się człowieku przejmujesz? Musisz zaprosić teraz ,,pompiarzy'' żeby ponabijali się z tych, co to muszą woreczki wrzucać i popiół wynosić, zamiast cieszyć się życiem po pracy przy komputerze. Na każdego cwaniaka może znaleźć się większy cwaniak.

• Zgadzam się 2
  • Haha 2
Opublikowano

Mam sąsiada ma pompę ciepła i pv ze dwa lata i  nie wyobraża sobie przerzucania worów węgla [co innego po raz trzeci przynieść szpadel do pospawania    zużyty]

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ech Panowie, to jest wątek nie o gazie, nie o PC tylko o wyborze miedzy zasypowcem, a kotłem na ekogroszek (ewentualnie pellet). Patrz post pierwszy założyciela wątku.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Założyciela wątku już kilka dni nie ma. Po tylu poradach i wojny „zasypowców” z podajnikowcami zwątpił i uciekł

• Haha 2
Opublikowano

Może olał kotły i teraz zastanawia się co wybrać, samochód elektryczny czy spalinowy😀

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Peperoni napisał(a):

Może olał kotły

Bo jeszcze takiego parcia jak ostatnio na kopciuchy MPM na tym forum nie bylo - nic nie wspominajac o innych kotlach zasypowych czy HG tak jakby nie istnialy.

Edytowane przez PioBin
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.12.2024 o 17:23, ŚnieżnyKocioł napisał(a):

@AO49 będę musiał teraz zrobić sobie coś w stylu zestawienia wszystkich opcji i je porównać. Nadal nie wiem co wybrać, ale na pewno mam o czym myśleć, no i jakby bardziej przychylnie zaczynam myśleć o pelecie.

Wszystkim bardzo dziękuję za poświęcony czas i za wkład 🙂

Kolega grzecznie się pożegnał uznając, że do tej strony dyskusja się nie rozjeżdżała na boki i warto było poświęcać czas na lekturę. 

Przyznam się, że ja też nie mogę się powstrzymać od spamowania na forum I często piszę mało techniczne posty nie na temat 😜 😀

Teoretycznie moderator mógłby to czyścić, ale praktycznie jest "w kropce", bo ruch na forum, reakcje na wpisywane obfite treści mocno podbiją pozycjonowanie w wyszukiwarkach, a wtedy więcej osób przywędruje tutaj w poszukiwaniu rozwiązań swojego problemu i reklamodawcy będą zadowoleni 😀

Edytowane przez szpenio
  • Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Pomimo kosztu dołożenia buforu i tak MPM są tanie i nie ma się co w nich dużo kosztownego popsuć. 

Edytowane przez cezario1
  • Zgadzam się 2
  • Przydało się 1