o6483256 Opublikowano 2 Października Autor #51 Opublikowano 2 Października Pewnie, że można, tylko czy jest na to miejsce i gotówka? Nic taniego i sensownego oprócz deye mi do głowy nie przyszło. Jest jeszcze z popularnych Sofar i Growatt, ale one wymagają wysokonapięciowych magazynów. 1 Cytuj
gilal Opublikowano 2 Października #52 Opublikowano 2 Października Dziękuję pięknie za pomoc Tylko jaki model i jaką sensowną moc magazynu do tego zestawu paneli których mam teraz. Na co się nastawiać. Bo teraz dziwne rachunki przychodzą "prognozowane 2 miesięczne" i szlak mnie trafia. Pozdrawiam Cytuj
o6483256 Opublikowano 3 Października Autor #53 Opublikowano 3 Października Kup największy na jaki Cię stać. Mam 10kWh i PV 10kW. Tyle mogłem włożyć bez zmiany mocy zamówionej. To wg mnie za mało (przy moim zużyciu). 1 Cytuj
gilal Opublikowano 8 Października #54 Opublikowano 8 Października Ci sądzicie o tym zestawie? "Victron Energy 10kWh? Cytuj
o6483256 Opublikowano 9 Października Autor #55 Opublikowano 9 Października Firma dobra, ogromne możliwości konfiguracji softu, który jest dobrze napisany, ale droga. 1 Cytuj
gilal Opublikowano 9 Października #56 Opublikowano 9 Października Dziękuję za odpowiedź Zastanawiam się nad tą ofertą. Przy mojej instalacji powiedzieli, że 10kWh jest wystarczające, ale można w przyszłości jeszcze rozbudować. Cytuj
o6483256 Opublikowano 9 Października Autor #57 Opublikowano 9 Października Magazyn każdej firmy można rozbudować. Oczywiście do pewnych granic, ale tutaj raczej wcześniej zablokuje nas nasz budżet. Cytuj
gilal Opublikowano 16 Października #58 Opublikowano 16 Października Witajcie Czy jak mamy magazyn energii to warto zmienić taryfę w PGE na G12? Bo teraz mam G11 Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj
gbbsoft Opublikowano 16 Października #59 Opublikowano 16 Października Jeżeli jesteś wstanie ładować magazyn w taniej taryfie, a potem uzywać tego prądu w drogiej, to moim zdaniem tak. Ja tak robię. 1 Cytuj
gilal Opublikowano 16 Października #60 Opublikowano 16 Października Dziękuję pięknie za odpowiedź. Jeszcze nie wiem bo za 2 tygodnie będzie montaż, ale wolę doradzić się. Cytuj
gbbsoft Opublikowano 16 Października #61 Opublikowano 16 Października Zmiana licznika (jeżeli nie miałeś) trwa miesiąc. Zmiana taryfy trwa drugi miesiąc. 🙂 Cytuj
gilal Opublikowano 16 Października #62 Opublikowano 16 Października Licznik zmieniony do fotowoltaiki. Nie jestem pewien czy 10kwh starczy na dzienne wykorzystanie, a taryfa G12 ma swoje koszty. I nie mam pojęcia czy zmieniać Cytuj
gbbsoft Opublikowano 16 Października #63 Opublikowano 16 Października Ale w G12 masz dwa razy tanią taryfę. W zimie: od 22 do 6 oraz od 13 do 15. Więc magazyn musi ci starczyć od 6 do 13 i od 15 do 22. Cytuj
gilal Opublikowano 16 Października #64 Opublikowano 16 Października (edytowane) No i nie wiem czy starczy bo jeszcze nie użytkuje. No i jak to jeszcze ustawić 🙂 Edytowane 16 Października przez gilal Cytuj
sambor Opublikowano 16 Października #65 Opublikowano 16 Października (edytowane) Ja na spory dom ze stajnią i wodą z hydroforu mam dobowe zużycie 13- 16kWh. Te 13kWh to latem , a zimą do 16kWh ( dodatkowo grzeję rury ZW w stajni) Edytowane 16 Października przez sambor 1 Cytuj
o6483256 Opublikowano 17 Października Autor #66 Opublikowano 17 Października (edytowane) Jak masz magazyn, to warto zmienić na taką taryfę gdzie w którejś strefie jest najtaniej. Przeszedłem z g12w na g12r, bo w r jest najtaniej w II strefie. Ładuję w taniej jak brakuje w PV. Październik zużycie z sieci w II taryfie 80kWh do dzisiaj, reszta z PV. Myślałem nad dynamicznymi, ale to się nie opłaca. 11 godzin temu, gbbsoft napisał(a): Ale w G12 masz dwa razy tanią taryfę. W zimie: od 22 do 6 oraz od 13 do 15. Więc magazyn musi ci starczyć od 6 do 13 i od 15 do 22. W g12r jest 22-7 i 13-16, do tego 2 strefa jest jeszcze tańsza od 2 strefy w g12w (Energa) Edytowane 17 Października przez o6483256 1 Cytuj
gilal Opublikowano 17 Października #67 Opublikowano 17 Października A jakie są dodatkowe koszty przejścia z G11 na G12? Chodzi mi o abonament PGE. Kurde, trochę obawiam się żeby nie było gorzej. Ale na logikę to powinno być lepiej z magazynem Cytuj
o6483256 Opublikowano 18 Października Autor #68 Opublikowano 18 Października Zapytaj swojego dostawcę energii na infolinii. Cytuj
gilal Opublikowano 18 Października #69 Opublikowano 18 Października A jak to działa u Was z taryfami i magazynem energii? Cytuj
o6483256 Opublikowano 18 Października Autor #70 Opublikowano 18 Października (edytowane) Zmieniałem z g12w na g12r. Przez Internet byłem zmuszany do wyboru jakiś dodatkowo płatnych pierdołów w stylu gratisowy serwisant etc. Na infolinii zmienili (podobno, bo od tego czasu faktury nie dostałem), na nową taryfę bez zmian opłat stałych. Edytowane 18 Października przez o6483256 Cytuj
YaroXylen Opublikowano 19 Października #71 Opublikowano 19 Października (edytowane) W dniu 18.10.2024 o 09:47, gilal napisał(a): A jak to działa u Was z taryfami i magazynem energii? Witam serdecznie. Mam pytanie, jaką masz moc przyłącza, jaką fotowoltaiki, i jaki będzie magazyn? I jakiego masz operatora sieci? I czy będziesz zgłaszał magazyn do operatora? Pozdrawiam. YARO Edytowane 19 Października przez YaroXylen dopisek Cytuj
gilal Opublikowano 19 Października #72 Opublikowano 19 Października Witaj Jaka moc przyłącza - nie wiem 🙂 Fotowoltaika - 5.70 Magazyn Victron Energy 10kwh PGE Pewnie trzeba zgłosić Cytuj
o6483256 Opublikowano 19 Października Autor #73 Opublikowano 19 Października Falownik też Victrona masz? Cytuj
carinus Opublikowano 19 Października #75 Opublikowano 19 Października Powoli zaczynam wgryzać się w tematy obsługi i zastosowania Victron-ów do budowy sieci off-grid bez konieczności podpinania magazynu. Brew pozorom sprytny sprzęt ze sporym potencjałem. Wchodzę w autokonsumpcję już na poziomie 35%, może koniec roku przyniesie lepsze wyniki, ale nadal szukam sposobów na poprawę. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi