Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

I po to są w HTV te zawirowywacze przymocowane do poziomej osi zakończonej ładną wajchą aby nimi przed każdym rozpalaniem "majtać". 😁

MVIMG_20250223_164948.thumb.jpg.4b017df8ca0b25ca8ea636e2dc1209fc.jpg

Edytowane przez Tuptus
  • Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, kreciq21 napisał(a):

@PioBin To jedynie pozostaje mi powiedzieć, abyś spróbował swoich teorii i podzielił się zdobytą wiedzą. Bo wg ciebie tak samo oddycha się przez słomkę, jak przez rurę 110-tkę.

Napisalem wyraznie ze spadnie ciag! Porownanie zlosliwe zostaw dla siebie.

Tak sprobowalem i pracuje podobne cos w moim kotle!

Podobna zasada przplywu turbulentnego ma byc po drugiej stronie czyli wodnej.

Koniec z grawitacja i ciagiem naturalnym kosztem lepszego odbioru.

Opublikowano
24 minuty temu, Tuptus napisał(a):

,,,, Mam nieodparte wrażenie że p.Jacek to per Zawijan z bloga o czystym ogrzewaniu, ,,,,

ZawiJan lub ZawiJan99  to nick Jacka Zawistowskiego (Zawijan99 to nick z tego forum).
zawijan_2  to nick Sławomira Janiszewskiego.

ZawiJan powstał z Zawistowski Janiszewski.  Początkowo pisali razem.
Mieszkańcy Bytomia i Pszczyny.

• Lubię to 1
Opublikowano

@PioBin Pokaż zdjęcia. Jaki wentylator to napędza, bo wiesz, "papier przyjmie wszystko".

Wentylatory wyciągowe mają spręż około 20Pa Max, czyli przy zerowym przepływie. A tyle wymagają kotły ciągu, aby pracować. Czyli matma się nie zgadza.

Jedynie, gdzie by się to zgadzało, to bardzo szeroka płomieniówka, rzędu 100mm średnicy. I wtedy średnice by się zgadzały. Ale nie widziałem kotła domowego z taką płomieniówką.

Opublikowano

@kreciq21 odszukaj na forum (kiedys tu wklejalem) zdjecia jak wygladaja u mnie zawirowywacze w plomieniowkach. Nie sa na wzor jaki podalem wyzej poniewaz ja ich nie mialem w ogole wiec zrobilem swoje na wzor jaki podpatrzylem w instalacji przemyslowej.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PioBin napisał(a):

,,,, Tak sprobowalem i pracuje podobne cos w moim kotle! ,,,,

@PioBin porównujesz dwa różne kotły. Twój z "naparstkiem" opału na palniku i @Tuptus z całym zładem drewna częściowo rozpalonego.

Nagły brak zasilania elektrycznego - skutki.
Przez ten utworzony wewnętrzny otwór w zawirowaczach  niedopalone gazy spalinowe w naturalny sposób znajdą drogę do kanału spalinowego.

heiztechnik_przekrj.thumb.jpg.95f2f0a2bd0ff9cd1557d6fde367b16f.jpg

źródło:
Zdjęcie przekroju kotła pobrałem bez zezwolenia z strony
https://heiztechnik.pl/hargassner/kotly-zgazowujace-drewno-hargassner/neo-hv/

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

@Andrzej_M_ w punkt!

Trzeba bylo od razu ze to stara szkola  ciagu kominowego lub co sluszne bezpieczenstwa! UPS sa juz dostepne.

28 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Wentylatory wyciągowe mają spręż około 20Pa Max, czyli przy zerowym przepływie

To niemozliwe!

https://kotlospaw.pl/wentylator-wyciagowy-12-30kw/

PS1. Nie mam nic wspolnego z firma jak wyzej.
PS2. Ja nie mam wentylatora. Tak dobralem  u siebie lopatki aby chodzilo na ciagu kominowym.

Opublikowano

Warto by (a nawet należałoby) sprawdzić krzywą przepływu (wydajności) w stosunku do sprężu. 

• Lubię to 1
Opublikowano

A se zamontuje wentylator 1000 Pa i 1700m3/h czy za słaby będzie jak myślicie? 

Opublikowano (edytowane)

Kolego @Tuptus powiem wprost, że wstąpiło we mnie pewne zakłopotanie, ponieważ niefortunnie i nad wyrost użyłem słowa "Mercedes".   Nie będę wskazywał palcem na to wyjątkowo przereklamowane urządzenie.

Wystarczyło uważnie zajrzeć do papierów i cyferki ukazały ponurą prawdę.
GCV efektywność w stosunku do wartości opałowej - 86,1 %
NCV
efektywność związana z wartością opałową - 93,8 %

Kolego @Tuptus tutaj na tym forum co niektórzy forumowicze uzyskują wyższą sprawność w swoich urządzeniach i zdecydowanie lepiej pozyskują ciepło z spalania paliw stałych. 

źródło:
https://heiztechnik.pl/wp-content/uploads/2023/11/23-U-338_Smart-HTV.pdf

ps.
Co to jest te tajemnicze GCV i NCV, tego zagadnienia się dopiero uczę.

źródło:
https://magazynbiomasa.pl/jak-zmierzyc-wartosc-opalowa-biomasy-pelletu-czy-innego-paliwa/ 

Edytowane przez Andrzej_M_
Opublikowano

Nie reklamuję tego ani innego kotła, ale też nie będę go jakoś specjalnie bronił. Robi to co ma robić i tyle.

Trzeba by teraz było porównać stosowne wyliczenia z innych kotłów na HG aby mieć pełniejszy obraz sytuacji jaka to jest naprawdę rzeczywista sprawność wynikająca z badań.

A to że koledzy z forum uzyskują lepsze wyniki/sprawność w swoich kotłach to absolutnie nie neguję. Ale bez stosownych certyfikatów z laboratorium to raczej jest ciężko co kolwiek porównać.

Od siebie dodam tyle że nie mierzę, nie ważę, nie wyliczam, bo nie jest mi to do niczego potrzebne. Czasem mogę się tylko pochwalić jak wygląda komin, wymiennik po jakimś czasie użytkowania kotła.

Opublikowano
Godzinę temu, Andrzej_M_ napisał(a):

tutaj na tym forum co niektórzy forumowicze uzyskują wyższą sprawność w swoich urządzeniach i zdecydowanie lepiej pozyskują ciepło z spalania paliw stałych. 

Nikt na forum nie poda GCV ani NCV ani ns czy nawet % - bo sie nie da tego zrobic w domu. Cos tam mozna zmierzyc oczywiscie - jesli ma sie czym.

Kociol Kol. @Tuptus nie jest zly co widac po wymienniku w porownaniu do innych tasiemcow forumowych.