Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Podgotowywanie wody w MPM-ie 14KW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@piotrek1111 Mam niemal 2tys litrów, układ otwarty z podłogówką, w obiegu CO i podłogówka nie ma żadnych wężownic, zalane deszczówką i mogę Ci pokazać jaki kryształ mam po kilku latach uzytkowania, rotametry jak nowe przeźroczyste, u innych pełno syfu a tutaj  kryształ. Ojciec rozbierał instalacje po 40latach i używał tylko deszczówki to rury w środku jak nowe i ja robie tak samo a dzięki temu że bufor wygrzewany do wysokich temp to jest jakby odkażany z mikroustrojów i nic się nie rozwija. Dla mnie ATV to nie porozumienie no ale nowoczesność..
Chcesz dobrze dla gazu to masz dobrze dla gazu, wiedz że Kocioł CO - Bufor to musi być potęga, im mniej przeszkód typu wymiennik tym lepiej.

Opublikowano

Zasada działania jest taka sama. Kocioł grzeje bezpośrednio bufor a nagrzana woda  z bufora grzeje grzejniki za pomocą wymiennika. Gdyby nie podgotowywało wody działało by idealnie. Zastanawiam się jeszcze nad zaworem Esbe. Wyglądają dość solidnie, są ze stałą temperaturą i takie z regulowaną od 50 - 70°C. Może ktoś posiada i się pochwali jak się sprawują.

Opublikowano
10 godzin temu, piotrek1111 napisał(a):

Może wymyślą jakiś zawór z lepszymi przepływami

Wymyślili. To zawór 3d.

ATV przy rozmiarze DN25 (calowa rura) ma kvs (przepływ) 9m³/h.

Zawór 3d o rozmiarze DN25 (również Afriso) ma kvs 12m³/h.

Pompa 25-60/180 (np. IBO Beta 2) ma wydajność max 3,3m³/h (a to całkiem przyzwoita pompa).

Więc zawór ATV ma niemal 3-krotnie większe możliwości przepływu, niż może dać pompa.

Ergo, szukacie nie tam gdzie trzeba.

Opublikowano

Nie mamy jednak pewności czy wkładka w zaworze się nie zawiesza. Chodzi mi po głowie jeszcze jedno rozwiązanie na próbę. Zamiast zaworu ATV wstawić trójnik, a na rurze z gorącą wodą wstawić zwykły zawór kulowy i regulować ręcznie. Wtedy miałbym 100% pewność czy to wina ATV.  Jeśli to nie zawór to chyba jednak kocioł ma jakiś błąd konstrukcyjny. Gdyby udało mi się zagrzać bufor do 90° bez gotowania to byłbym usatysfakcjonowany.

Opublikowano

Sprawdź temperaturę powrotu. Jak jest zbliżona do temperatury wkładki, to wszystko jest tam OK.

Ja bym spróbował czegoś innego. Podniósłbym wydajność pompy (wyższy bieg) i zwiększył temperaturę wkładki.

Opublikowano

Temperatura powrotu wydaje się być ok. Z obrotami pompki sprawdzałem bez rezultatu. ATV Afriso ma największą wkładke 60°. Jedynie zmiana na Esbe daje regulacje od 50 do 70°. Kosztuje ok 500 zł i gdyby okazało się, że to nie to ,to kasa wyrzucona w błoto. Nie wiem też czy problem nie są za cienkie rury fi 28 , chociaż u wielu na takich daje radę.

Opublikowano

Podgotowywanie to moim zdaniem wina kompaktowo umieszczonych króćców zasilania i odbioru z kotła, można by dać dodatkową rure odbioru w miejsce miarkownika. 
Ale też uważam że szukasz tam gdzie nie trzeba, w czym to podgotowywanie Ci przeszkadza tak dokładnie? U mnie podgotowuje ale nie przeszkadza to w nabiciu bufora całego do 90C.

Opublikowano

Możliwą przyczyną może być kumulacja spalin w centrum kanału spalinowego.

Czy masz włożone zawirowywacze oraz czy są one włożone prawidłowo?