Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Dałem ciała i założyłem foto ze zwykłym falownikiem. Po pierwszych miesiącach użytkowania widzę, bardzo słabą autokonsumpcję:( Prawdę mówiąc to w zasadzie nie zamierzałem montować magazynu bo wydawało mi się, że mnie na niego nie stać ale rozliczyłem dofinansowanie do PC oraz do Foto + zwrot z podatku i potencjalnie na magazyn też mógłbym otrzymać jakieś dofinansowanie a do braku tej kasy już jakoś zdążyłem się przyzwyczaić. Szkoda mi wyrzucić praktycznie nowego falownika więc szukam jakiegoś rozwiązania AC o pojemności 10-15kWh. Czy macie jakieś doświadczenie i możecie wskazać konkretne produkty? 

Opublikowano

Magazyn AC w domowych warunkach???

Opublikowano

FoxEss ma takie magazyny pracujące niezależnie od falownika.

Opublikowano

Nie ma rynku magazynu prądu zmiennego, masz różnej maści akumulatory i do tego są przetwornice DC/AC. Na razie magazyn jest mało opłacalny.

Opublikowano

Przecież wiadomo o co autorowi chodzi. Nie "chwytajcie za słówka"

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nigdy nie wiadomo, skoro ktoś pisze o magazynowaniu prądu zmiennego.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Chodzi mi urządzenie lub zestaw urządzeń, który można wpiąć do sieci prądu zmiennego, bez jakiejkolwiek ingerencji w fotowoltaikę. @o6483256 przeglądałem ofertę foxessa i chyba są tam jedynie rozwiązania jednofazowe i nie widziałem w ofercie akumulatorów a jedynie "ładowarkę/inwerter".

Opublikowano

Victron Multiplus II x3? Ale tanio nie będzie...

Moje dane:
2023.01: 10,5kWh/kWp; Autokonsumpcja: 96%
2023.02: 27,4kWh/kWp; Autokonsumpcja: 90%
2023.03: 58,9kWh/kWp; Autokonsumpcja: 75%

A jaki masz inwerter?

Opublikowano

Inwerter to Afore BNT008KTL. Działa bardzo dobrze. W optymalnych warunkach dla paneli (słonecznie i zimno) rozwija deklarowaną moc.

Opublikowano
9 godzin temu, awiator napisał(a):

Chodzi mi urządzenie lub zestaw urządzeń, który można wpiąć do sieci prądu zmiennego, bez jakiejkolwiek ingerencji w fotowoltaikę

Czyli chcesz magazyn energii ładować z sieci energetycznej z tzw gniazdka w momencie produkcji z fotowoltaiki   żeby zwiększyć auto konsumpcję a potem wykorzystać to do zasilania odbiorników domowych.

Opublikowano

@marcus312 dokładnie o to mi chodzi.

Opublikowano

To tylko victrona falownik/ladowarka ma taka opcje,podlaczony pomiedzi twoim falownikom i sieci. Sa 1,lub 3f.Nie to tania zabawka,do tego jescze baterijka.

Opublikowano
12 godzin temu, awiator napisał(a):

Chodzi mi urządzenie lub zestaw urządzeń, który można wpiąć do sieci prądu zmiennego, bez jakiejkolwiek ingerencji w fotowoltaikę. @o6483256 przeglądałem ofertę foxessa i chyba są tam jedynie rozwiązania jednofazowe i nie widziałem w ofercie akumulatorów a jedynie "ładowarkę/inwerter".

Do czego Ci potrzebne są 3 fazy? Zasilasz cos na co dzień trójfazowo?

Opublikowano

Zasadniczo zasilam 3 fazowo cały dom. Mam obwody podzielone i zbilansowane mocowo. Oczywiście zdarza się ze jedna faza jest mocniej a inna mniej obciążona ale jakoś nie mam ochoty chodzić i przełączać zasilania bo akurat teraz potrzebuję skorzystać z jakiegoś urządzenia.

Opublikowano

To musisz zmienić falownik na hybrydowy.

Opublikowano

Zapragnąłeś drogiej zabawki. Postaraj się tak zaplanować zużycie pradu, aby jak najwięcej sprzętu chodziło w dzień. Magazyn jest jeszcze nieoplacalny, zbyt tani prąd i zbyt drogie akumulatory.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

A najlepsze jest to że zimą jak potrzeba najwięcej prądu akumulatory nawet się nie naładują - więc tym bardziej bez sensu zabawa. Już lepiej latem oddawać prąd prawie za darmo niż ładować się w akumulatory.

Opublikowano

To poczakajcie na otwarcie i wstep rynku do waszej energetycznej zestawy......

Opublikowano

W zimie ładujesz akumulatory tańszym prądem a w ciągu dnia go zużywasz. Mimo 90% skuteczności, mi tarczy która zlikwidowała różnice w cenie prądu (zostały różne ceny w dystrybucji), zarabiałem na tym 8zl dziennie, gdzie inni nic nie zarabiali.

Opublikowano

Jeśli jesteś na giełdzie i kupujesz prąd w danej chwili to może ma to sens ale kto bawi się przemysłowo w takie pierdoły jak magazynowanie.

Tańszego prądu nie bedziesz miał w domu bo po 2000kWh prąd będzie drogi bez różnicy jaką masz taryfę więc nie ma sensu ładować akumulatorów nocą w zimę.

Opublikowano

Powyżej 2000kWh różnica w taryfie G12 wynosi 36% (PGE) - jest sens ładować akumulatory w zimie.

Zrzut ekranu 2023-04-04 110740.jpg

A tak by wyglądało, gdyby nie było tarczy (tarcza nie jest wieczna, a inwestycja jest na 15 lat)... 79%

Zrzut ekranu 2023-04-04 111036.jpg

• Zgadzam się 2
Opublikowano
Godzinę temu, szakallo napisał(a):

Jeśli jesteś na giełdzie i kupujesz prąd w danej chwili to może ma to sens ale kto bawi się przemysłowo w takie pierdoły jak magazynowanie.

Tańszego prądu nie bedziesz miał w domu bo po 2000kWh prąd będzie drogi bez różnicy jaką masz taryfę więc nie ma sensu ładować akumulatorów nocą w zimę.

Cena prądu taka sama, ale cena przesyłu inna. Czyli w tańszej taryfie ok 95 groszy, w drogiej 1,4zł G12W 

Nadal magazyn ma sens.

Opublikowano (edytowane)

Teraz dodać do tego straty przy ładowaniu, rozładowaniu akumulatorów i przetwornic i okaże się że będzie praktycznie to samo co kupno prądu w dzień.

Ja nadal uważam że nie do końca ma to sens finansowy, dodatkowo pamiętajmy że w G11 prąd dzienny jest tańszy niż dzienny w G12 który przeliczamy

Edytowane przez szakallo
Opublikowano (edytowane)

Ja nic nie uważam, bo teoretyzować "to se można w internetach". Trzeba to policzyć. Straty w ładowaniu, magazynowaniu etc.

Póki co to gbbsoft, może cos na ten temat napisać. Reszta "co najwyżej podłubać w nosie"

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
Opublikowano

Zgadzam się w pełni ja tylko teoretyzuję bo nadal ciężko o solidne wyliczenia ile będzie kosztowało powiedzmy 5000kWh w G11 i G12 bawiąc się w akumulatory i bez z kasą wydaną na większą moc w PV zamiast akumulatorów.