Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogólnie strasznie kiepsko to wygląda na tym filmiku. Smoła na wymienniku, niby z komina przestaje sie dymić, być może dlatego że odsłania się palnik i dym jest tak rozrzedzony powietrzem że go nie widać. Oceniając po tym filmiku, to ten kocioł spala jak bezklasowy kopciuch. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Coraz większy wał z tymi certyfikatami, myk, jak załatwić sobie papiery na tuningowane kopciuchy rozchodzi się błyskawicznie i może to się skończyć podobnie jak w branży samochodowej. Ale na razie klienci mniej zamożni są zadowoleni, bo taki układ łagodzi represje tych porąbanych ekoterrorystów z Brukseli. No i fajnie, jechać z tą bandą  🙂

Opublikowano (edytowane)

Akurat filmem tego Pana aż tak bym się nie sugerował, ponieważ wcześniej miał filmy jak pali w nim od góry mimo, że to dolniak oraz mając duży bufor to mocno kisi opał. Z tego co pamiętam wodę na powrocie do pieca ma ustawioną na 40 stopni. U mnie na wymiennikach ciepła nie ma smoły. Jedynie zastanawiam się na ile przepalam na marne opał mając ciągle otwarte na maksa klapkę pp i pw. Przypomnę moje pytanie odnośnie dopasowania otwarcia klapki pp do pw.

Czy podczas ustawiania klapki pp względem klapki pw należy jakoś uwzględnić, że w tym kotle betonowy palnik ma swoje, nieregulowane dojście powietrza z tyłu pieca prosto do palnika ?

Screenshot from 2025-04-03 22-03-14.png

Edytowane przez michal4
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

@michal4Ale dzięki temu, że trochę przepalasz, to nie masz smoły. Moim zdaniem bez specjalnej konstrukcji kotła, sondy, elektroniki i elektrycznych serwomechanizmów do sterowania pp i pw nie da się oszczędnie i czysto spalać opału. Porównując ceny tych super kotłów do strat opału w prymitywnych kotłach z papierami i tak jest się sporo na plusie.

Moim zdaniem pal jak palisz, masz suchy kocioł, mniej smrodu w kotłowni i o to chodzi. Przecież nie będziesz siedział w kotłowni i gapił się na płomień trzymając ręce na klapkach, niech robi to cwaniaczek, który podstęplował certyfikat na 5 klasę. Ręczne sterowanie czystością spalin, cha, cha, cha, koń by się uśmiał 😜 🙂

Edytowane przez szpenio
  • Przydało się 1
Opublikowano
30 minut temu, michal4 napisał(a):

Czy podczas ustawiania klapki pp względem klapki pw należy jakoś uwzględnić, że w tym kotle betonowy palnik ma swoje, nieregulowane dojście powietrza z tyłu pieca prosto do palnika ?

Screenshot from 2025-04-03 22-03-14.png

Dla mnie obie rozetki z przodu są od pp. Górna puszcza pp przez zasyp, a dolna podsyca żar. Pw/dopalające to jest właśnie to nieregulowane z tyłu kotła, jakoś sobie pewnie przeliczyli przepływ tego powietrza, że niby ma być dobrze przez cały okres spalania wsadu. Z doświadczenia wiem, że nie będzie dobrze. Tu jedynie pozostaje tak ustawiać klapki pp żeby na wymienniku było jak najmniej sadzy. 

Opublikowano

Ta dolna rozetka wyglada do užycja antikisieniowego i potrzymania žaru przy zamknietym miarkowniku zamiast regulacyjnego srubunku klapy.Poniechal bym tylko sczelinke,bo jest w jednej komorze z miarkownikom.

Opublikowano

michal4 Spalanie u ciebie jest na naturalnym ciągu czy masz wentylator, jaka wysokość komina i czy masz wkład w kominie czy bez. Co do filmiku kolegi o Tekla classico fakt wcześniej palił od góry ale w starym kotle przed wymianą. Czekam na jego wnioski po sezonie czy warto ten kocioł brać bo jestem jeszcze nie zdecydowany, a jak ty uważasz.

Opublikowano

Przecież ten kocioł spala prawidłowo, zgodnie do swojej budowy. Klasyczny DS węglowy, więc nie wiem skąd zdziwienie, że sadza i smoła.

Opublikowano

Zastanawiałem się nad kupnem tego typu kotla ale mam inne problemy raz że bym musiał montować to w budynku gospodarczym 2 że nie mam tam wody 3 mam już pompę ciepła a 4 zastanawiam się nad piecem nadmuchowym Witkowskiego i nie wiem czy iść tą drogą

Opublikowano

Wracając jeszcze do tego nieszczęsnego filmiku. To wlot do palnika wielgachny jest, naturalny ciąg też jest, i jak widać, czystego spalania brak. A niektórzy tutaj promują taką konfigurację i twierdzą że u nich jest czysto i oszczędnie😉

Opublikowano
8 godzin temu, maracz napisał(a):

A niektórzy tutaj promują taką konfigurację i twierdzą że u nich jest czysto i oszczędnie😉

Baa, a jak już się pochwalą swoimi realnymi spalaniami, to inni się śmieją, że kocioł spała ze 100% sprawnością.. 🙂 Myśląc jeszcze przy tym, że peleciak spali mniej opału od dobrze "spasowanego" zasypowca.. Tylko jak on może spalić mniej, jak tam nie następuje zgazowanie opału .. Gdzie tu sens, gdzie logika.. 😁

Tak wygląda u mnie płomień, przy spalaniu brykietu, na sztywnych nastawach, widać jak spalany jest gaz.. W peleciakach też taki macie,? bo ja widziałem tylko żółty płomień ... 😁

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Pelleciak spala jednocześnie zupełnie inną dawkę paliwa, więc takiego zgazowania nigdy nie zobaczysz. Na palniku niemal nie ma żaru, aby odgazowanie było widoczne.

Tu masz przykład pieca kaflowego na pellet, gdzie jest opatentowana technologia zgazowania pelletu.

• Lubię to 1
Opublikowano

@zaciapa Ty do mnie z tym peletem?

Do samego widoku płomienia od dawna nie przywiązuję wagi, dla mnie ważna jest jego temperatura i co pozostawiają po sobie spaliny w miejscach przez które przepływają, jeżeli jest tam czarny syf to nie ma mowy o czystym i pełnym spalaniu.