Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam 3s dla min i 8s dla max.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.02.2026 o 17:32, Hitower napisał(a):

Ja mam 3s dla min i 8s dla max.

Dzięki 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

A czy ktoś na tym palniku probował spalać sam owies? Co prawda nie mam takiego palnika , ale rozwazam jego zakup do starego kotła retortowego na którym z powodzeniem spalam sam owies sprawia to troche problemow i szukam czegos bardziej adekwatnego , ale tez z możliwoscią spalania mieszanki z ekogroszkiem. Kolejna sprawa to jakiej mocy palnik dobrac kiedy podstawą bylby owies? Kocioł aktualnie mam 35kw, ale jest przewymiarowany jednak w przypadku owsa moc palnika zbacznie spada, bo zwyczajnie nie przepali takiej objętości masy. Mi wystarczy 24kw tylko czy nie trzeba brac wresji powyzej 30kw aby uzyskac te 24kw na owsie ? Czy może one sa przystosowane do spalanie wiekszej masy mniej kalorycznego paliwa ? 

Opublikowano

Kotła jeszcze nie mam ale sledze tematy, jest grupa na Facebooku, pali się bezproblemowo. Mieszając objętościowo pół na pół z peletem nie trzeba nawet przestawiać sterownika. Pszenica podobno lepsza.

Opublikowano

Wróciłem po paru latach z ciekawości zobaczyć co tam słychać w temacie palnika i nie zdawałem sobie sprawy z możliwości zużycia eksploatacyjnego. Przy czyszczeniu zwrócę uwagę jak to wygląda u mnie oraz w mieszkaniu brata, bo też ma taki palnik. W związku z tym pytanie jaki tryb pracy jest lepszy dla palnika SV200? Praca ciągła w modulacji z ewentualnym podtrzymaniem czy z zapalarką, gdzie piec idzie pełnym ogniem i po nagrzaniu wygasza się?

Opublikowano (edytowane)

Witam

Co do palenia samym owsem nie próbowałem ale spalam plewy po czyszczeniu pszenicy, mieszam trochę miału, objętościowo 20 litrów tych śmieci z jedną małą łopatką miału.

Palę tak 4 sezon

Palnik mam 9 kw sv200, ten najmniejszy i spokojnie daje radę lecz że względu na wolną przekładnie podawanie 15 sekund do 20 przerwy a moduluje 30 do 50 % nawet w te mrozy, jedynie potrafi się niekiedy opał zawiesić w zasobniku

Dom 130 metrów, ocieplony 15 styropianu, okna 20 letnie 2 szybowe plastiki

Edytowane przez vater11
Opublikowano
20 godzin temu, MrWolf napisał(a):

W związku z tym pytanie jaki tryb pracy jest lepszy dla palnika SV200? Praca ciągła w modulacji z ewentualnym podtrzymaniem czy z zapalarką, gdzie piec idzie pełnym ogniem i po nagrzaniu wygasza się

Mam kocioł z zapalarką. Od jesieni do wiosny kocioł cały czas pracuje w modulacji bez wygaszania. Wyjątkiem jest czyszczenie palnika co 1-1,5t kiedy go wygaszam. Latem grzeję CWU. 2-3 razy dziennie kocioł się rozpala, a po nagrzaniu wygasza.

Palnik jest żeliwny i chłodzony powietrzem, praca w trybie 100% - wygaszanie powoduje w nim naprężenia (skraca jego żywotność).

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Tak myślałem właśnie z tymi naprężeniami. Z drugiej strony szło mi po głowie czy przypadkiem w niskich mocach i podtrzymaniu będzie miał odpowiednie znów chłodzenie. Jakby nie było w sezonie pracuje w modulacji i na instalację siłownik dobiera odpowiednią temperaturę. Przy 38-40 stopniach na instalacji z ostatnich kilku dni daje lepszy komfort termiczny, niż nagrzanie i wychłodzenie grzejników do czasu ponownego odpalenia. 

@Matejko1 co prawda pytanie nie do mnie, ale też posiadam więc odpowiem. Zapalarka odpala sprawnie jeden i drugi towar. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Ale z tymi naprężeniami to chyba bardziej domysły niż fakty, tzn pewnie są jakieś naprężenia na skutek zmian temperatur, ale jak duże i gdzie to już raczej można tylko zgadywać. Na pewno były opisane tu przypadki erozji/wytopienia żeliwa w elementach palnika, ale to raczej nie z powodu naprężeń. Nikt nie raportował żeby mu coś pękło. U mnie akurat regularnie wygasza się i rozpala więc gdyby naprężenia miały go wykończyć to nie wytrzymał by 7 lat.

Opublikowano

to zależy od pory roku. Latem rozpala się 1 czy 2 razy na dobę żeby nagrzać bojler, po czym się wygasza. A w sezonie grzewczym to kilka razy na dobę. Sterowany termostatem pokojowym, czyli gdy osiągnie w domu ustawioną temperaturę to wygasza się.

Opublikowano

Przy czyszczeniu zrobiłem parę zdjęć palnika u mnie. Wersja najmniejsza tj. 9 KW i leci jego piąty sezon. Przepalił jakieś 9-10 ton węgla. Nie widzę żadnych pęknięć czy znaczącej erozji. Jest na ściankach zgorzel. Czy to normalne? Palnik przez większość czasu działał w modulacji na niskiej mocy. Przeszedłem na zapalarkę, bo spaliny miały 55-65 stopni i lało się z wkładu kominowego z kwasiaka (w samym kotle sucho). Teraz kocioł sobie zasuwa na dużej mocy, wygasza się i odpala tak jak pelleciak. Z odpływu wkładu kominowego nic teraz nie wypływa. Myślę, że praca na większej mocy również pomoże na ten zgorzel na ściankach palnika. Pali się dobrze, wszystko dopala. Czy czymś powinienem się martwić?

IMG_20260221_162016.jpg

Screenshot_2026-02-22-15-44-00-724_com.google.android.apps.photos.png

Screenshot_2026-02-22-15-44-32-443_com.google.android.apps.photos.png

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Mam kocioł 19kW z zapalarką. Gdy czyszczę palnik co 1-1,5t (+ wymiennik i uzupełnianie groszku) przerwa w pracy wynosi ok 1h. Po tym czasie temp kotła spada o 8-10°. Test ognia 4min, po włączeniu zapalarki temp spalin wzrasta o 6° po 3-4min,  palnik przechodzi w stabilizację na 6min a potem w modulację. Latem gdy grzeję tylko CWU i kocioł rozpala się 2-3 razy dziennie a jego temp spada do 40°, czas rozpalania wydłuża się do 5-6min.

Edytowane przez Hitower
Opublikowano

Witam,palę owsem od początku tego sezonu i jest ok, więcej popiołu i trzeba szuflady częściej czyścić,w większe mrozy dodawałem 3 szufelki groszku na kubeł owsa .Kocioł 12 kw przewymiarowany,ale taki się trafił użyfka,sterownik agros pid technikxa bez zapalarki,mam zamiar zmienić na sterownik IE-76v3i mam pytanie czy zakładał ktoś z Was taki do sv200?