Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozy na przyszłość...

Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj dyskutujemy ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozach na przyszłość...

W tym wątku dopuszczamy wpisy "polityczne". Prosimy o merytoryczne wypowiedzi.

O cenach poszczególnych gatunków opału dyskutujemy tutaj: ekogroszekpellet, węgiel inny niż ekogroszek

Inne powiązane tematy: Dodatek węglowy; Zakup węgla od gminy

Posty nie na temat wydzielone do kosza znajdziesz tu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, arekkk napisał:

będą prąd czasowo wyłączać bo w domach będą farelkami ogrzewać

ps. chyba trzeba agregat zakupić

To się nazywa "BLACKOUT", a te wypociny, to nie wiem co to było.

Opublikowano

Oj tam,oj tam... Trochę wyrozumiałości.

Też mam problemy z pisownią angielską. 🙂

@arekkk w sumie dobrze to przetłumaczył. Tak sądzę.🙂

Opublikowano

No to jak mamy wątpliwości to stosujmy polskie tłumaczenie 👍😉

Opublikowano

Ostatnio przechadzałem się po mrówce ,spoglądając tu i ówdzie dostrzegłem worek pelletu na nim cena 49.99 zł 🙏

Ciekawe kto to kupuje ?  

Opublikowano
7 godzin temu, o6483256 napisał:

To się nazywa "BLACKOUT", a te wypociny, to nie wiem co to było.

Kolego zluzuj.... Słownik w tel mi to przestawił. Z kontekstu zdania chyba nie miałeś problemu zrozumieć o co mi chodzilo?!

Opublikowano

A w ogóle po co te obcojęzyczne sformułowania? Czyżby nasz język jest aż tak ubogi?

Opublikowano
W dniu 27.08.2022 o 12:39, piastun napisał:

Przy cenie 4k za tonę to taniej wyjdzie grzanie prądem a grzanie w 2giej taryfie dużo taniej. Jeśli nie zmieni cen prądu przed zimą to należy spodziewać się blockoitow

Ceny pradu zmienia sie od nowego roku. Te obecne zmiany to niewielkie ruchy.

W podswiadomosci wielu ludzi - ogrzewanie energia elektryczna jest bardzo drogie, wiec wylaczenia awaryjne nam nie grozi z tego powodu. Zawsze wegiel byl najtanszy i duza czesc jest przekonana ze nadal tak jest. Jesli nie wegiel to wszystkie dolniaki, gorniaki, i inne kopciuchy przyjma w najlepszej sytuacji drewno a w najgorszej wszystko inne.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

@PioBinStawiałbym raczej na wszystko inne dające się spalić. Już nawet drewno zaczyna być towarem deficytowym i trzeba się postarać żeby cokolwiek dostać.

Opublikowano

Powiem tak, ostatnio jadąc autem przez swoją wichurę poczułem smród palonej gumy. Ewidentnie jakby ktoś palił oponę. Jeśli komuś kiedyś zdarzyło się w mocniejszym aucie spalić kapora to wie jaki to zapach. Problem w tym, że ten zapach dobiegał z okolicy jednego z domów gdzie akurat ktoś musiał rozpalić na ciepłą wodę. Innego wytłumaczenia palenia w kotle przy temperaturze 33 stopni nie widzę. Zimą to dopiero będzie ciekawie. Maska p-chemiczna będzie wskazana. 

Opublikowano

Śmieci owszem pójdą do kotła i jakieś przepalanie może być uskuteczniane. Ale nie zastąpią opału. Ile śmieci potrzeba aby zastąpić energię z 3-4 ton węgla ?. Druga sprawa. Jak do tego ma się kocioł, komin i reszta. Przecież to katowanie na własne życzenie czegoś, za co zapłaciło się sporo kasy. Z drugiej strony pytanie czy marznać, czy napalić śmieciami i nie patrzyć na uwalenie kotła komina i całej reszty.

A poza tym zakup trzech ton z ppg na raz stało się faktem. Sztafeta otwarta. 

Opublikowano

Ponoć wystarczy zastosować odpowiedni katalizator i można spalać różne paliwa stałe bez większej szkody dla środowiska i z lepszą skutecznością energetyczną.

Opublikowano

Piec rakietowy wszystko spali.

Opublikowano

Już widzę te tłumy które wkładają / budują katalizator albo piec rakietowy jak na filmie 🙂 To będzie tak. Trochę drewna do śmieciucha i na to śmieci do pełna. Siwy dym i czarne chmury. Tyle w temacie.

Jeszcze dodam. Workowany z pgg po 1 tonie na raz. Tylko ten mały karlik 750 po 2 tony.  

Opublikowano

Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że grupa paląca takimi odpadami po usłyszeniu zwrotu dopalacz katalityczny, zrobi wielkie oczy i w najlepszym razie poszuka w słowniku co to znaczy 🙃

Opublikowano

Niemieckie kotły na drewno z 10 lat temu miały wkłady katalityczne, ale zawalały się syfem jak DPF w dieslach.

Trzeba sie przygotować na wszelakie zapachy powietrza w zimie.

Opublikowano

Chodziło mi o rodzaj katalizatora chemicznego prostego w użyciu spryskujemy opał i to wszystko resztę załatwia reakcja chemiczna powstająca w procesie spalania.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, MrWolf napisał:

po usłyszeniu zwrotu dopalacz katalityczny,

A nie przypadkiem reaktor katalityczny?
Dopalacz to określenie bardzo potoczne.

2 godziny temu, daromega napisał:

Workowany z pgg po 1 tonie na raz. Tylko ten mały karlik 750 po 2 tony.

A to dość ciekawe zjawisko paranormalne. 🤣

Odnośnie opału - będziemy świadkami narodzin nowej generacji OZE, czyli odpadowe źródła energii. 

Opublikowano

Na rynku są dostępne katalizatory do paliw stałych np inwex-redox chyba lepsze to niż nic muszę to przetestować czy chociaż poprawia się stan  czystości wymiennika i osadzającej się sadzy np w kominie .

Opublikowano

@Dozy z terminem reaktora katalitycznego spotkałem się w samochodach, potocznie zwany po prostu katalizatorem. Natomiast dopalacz katalityczny stosuje się w przemyśle przy oczyszczaniu gazów będących produktem ubocznym produkcji. Utleniają LZO czyli lotne związki organiczne. Jest to dużo tańsze niż filtry z węglem aktywny i stosuje je się wszędzie tam, gdzie ekonomicznie filtry z węgla są bez sensu. Specem jednak nie jestem więc nie chcę twierdzić, że tak na 100% jest.

Opublikowano
Godzinę temu, Dozy napisał:

A to dość ciekawe zjawisko paranormalne. 🤣

Dopiero będzie jak będą wysyłali do paczkomatu worek 20 kg za stówkę. 

Opublikowano
1 godzinę temu, marcus312 napisał:

Na rynku są dostępne katalizatory do paliw stałych np inwex-redox ,,,

Koledzy chyba zapomnieli o fenomenie produktu AnLen i jego twórcy Jerzym Sznerski.

Było jakiś czas temu na tym forum. Na pewno informacje znajdziecie w koszu.

Opublikowano

no i dzisiaj sklep PGG wprowadził limit dla węgla luzem 3 ton na rok, niby więcej osób kupi ale koszty transportu sprawią, że tona będzie w okolicach 2000 zł, dalej to niby taniej niż na składach no ale jednak trzeba organizować zakup dla kilku osób

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.