Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie nigdy nie było wilgoci za palnikiem ,mógłbym to osiągnąć dając miarkownik na 50,co innego w zasypowej tam często wilgoć się skraplała po ściankach i klapie przy dochodzeniu do wyższych temperatur,można tego uniknąć podawając pp przez zasypowe zanim  się nagrzeje tak do 60 ale może się wtedy rozpalić za dużo wsadu i przydymiać  troszku

1 godzinę temu, zabrski93 napisał:

Przez otwór powietrza wt przy klapie zasypowej (boczny zasyp) wydobywa się niewielki dymek. Piec 8-10kw 

Jeśli chodzi o tę małą klapkę w drzwiczkach zasypowych, ona ma za zadanie wywoływać dodatkowy mały ciąg w komorze zasypowej, żeby ją oddymić, jednak jeżeli gazów jest dużo, a ciąg jest słaby, albo całe powietrze idzie przez ruszt to rzeczywiście przez ten otwór będzie się dymić w tej chwili najlepiej go zamknij, jeżeli jednak uznasz, że masz dużo smoły w komorze zasypowej możesz próbować go delikatnie uchylić, jednak gwarancji, że nie będzie się dymić nie ma , dużo zależy od opału, jednak zdarza się również, że otwarcie tego otworu powoduje nadmierne rozpalanie się zasypu, niestety nie ma an to jednej prostej odpowiedzi.

Więcej zależy od ciągu,jeżeli jest dosyć mocny,to można otwierać górne i dolne klapki a dym będzie zasysany z obu kierunków.Ciepłe spaliny przy kiepskim ciągu bedą unosić ku górze i wydostawać wszelkimi otworami.

4 minuty temu, zabrski93 napisał:

70 stC to jest taka norma u mnie, ze względu na to, że miarownik mam ustawiony na 80st i temp pieca zatrzymuje się w tych granicach. No chyba, że do kotła załaduje więcej węgla to podchodzi do tych 80 stopni. 

Tak właśnie powinno sie palić w naszych mpm-ach ,miarkownik na 10 więcej niż chcę mieć ,nieraz dobije ale przeważnie idzie 5-10 mniej,on wtedy sobie pięknie miarkownikiem steruje,ja na węglu ustawiam 80-85 ,na drewnie 90,teraz na drewnie doszedł do 85 i 5mm szczelina w dolnych została ale na miarkowniku bo mam tak że jakby jakimś cudem poszedł wyżej (wiatry) zamyka mi na zero,a klapka w środkowych zamyka się na zero 5 mm szybciej od dolnej ,tak właśnie działa mi najlepiej kociołek ,tak fajnie że nie mam już zamiaru nic przerabiać ,pewnie troszku w lecie pogrzebię przy paleniu na cwo

Kolego @zabrski93 - czym palisz teraz ????  i czy jest to suche lub ile sezonowane jeśli jest to drewno - czy może prosto z lasu i do kotła?

23 minuty temu, zabrski93 napisał:

70 stC to jest taka norma u mnie, ze względu na to, że miarownik mam ustawiony na 80st i temp pieca zatrzymuje się w tych granicach

A ochrona powrotu jest? tzn. zwór 3 drożny mieszający? ile jest stopni na powrocie przy temperaturze 70C na zasilaniu?

Edytowane przez andrzejaslo

Jak mi powiesz co to jest komora nawrotna to zmierzę.image.thumb.png.5741d6b660017fe1b4fffa9eb4b25220.png

6 godzin temu, zabrski93 napisał:

Drzewo sezonowane rok,

powiem ci tak to jest problem - paliłem sosną sezonowaną 5 lat i piec lekko sie pocil jak był nowy.

Palisz zbyt mokrym drewnem - minimum to 2-3 lata

2 godziny temu, mikkei napisał:

powiem ci tak to jest problem - paliłem sosną sezonowaną 5 lat i piec lekko sie pocil jak był nowy.

Palisz zbyt mokrym drewnem - minimum to 2-3 lata

No to faktycznie nawet nie ma porównania. Będę musiał w takim razie może zakupić jakieś sezonowane drzewo, a teraz przerzucić się na palenie przede wszystkim węglem. 

• Zgadzam się 1

Sporo jest nawet na forum opisywanych przypadków wstawiania przez instalatorów niewłaściwych zaworów do ochrony powrotu. Ale nawet te właściwe ulegają awariom. Miałem taką w tym sezonie u siebie ale nie wiedząc co masz założone, szkoda czasu żeby się rozpisywać może wcale nie na temat...

12 godzin temu, rarek napisał:

Jak mi powiesz co to jest komora nawrotna to zmierzę.image.thumb.png.5741d6b660017fe1b4fffa9eb4b25220.png

U mnie 30 cm,ale ja świadomie nie zamawiałem tej blachy zmniejszającej ten wymiar

Tu nie tylko o tą blachę chodzi. Wymiennik w nowej 18kW jest taki jak w starym 25kW i dlatego jest problemem z zimniejszymi spalinami. Komory nawrotne górne też mają inne wymiary w porównaniu do starszej wersji kotła o tej samej mocy i długość drogi spalin jest większa ( nad pierwszym wymiennikiem jest cegła z wermikulitu - przedłużenie drogi spalin). Może jak by ktoś mający starszy kocioł 25kW zmierzył te odległości to w porównaniu do pomiaru kolegi @rarek by wiele wyjaśniło i posiadacze starszych wersji kotła już by się tak nie dziwili dlaczego są takie niskie spaliny? skoro u Nich są powyżej 200'C przy rozpalaniu.

• Zgadzam się 1

2 godziny temu, zabrski93 napisał:

Pompa przestawiona już na 45st a jeśli chodzi o zawór to postaram się wieczorem wstawić zdjęcie poglądowe

SONY23 dobrze mówi przestaw start pompy możliwie najwyżej ja mam na 70C ale mam bufor.  Nie wiem czy pisałeś jaki masz odbiór ciepła tylko grzejniki? czy może coś więcej? Pytam bo może i na kotle jest 70C i na powrocie 55C a kocioł może chodzić na mniej niż 50% mocy z temperaturą spalin poniżej 150C.  Jeżeli to nie jest przyczyną pocenia to tylko nie suche drewno moim zdaniem.

Przyczyną pocenia jest zbyt duża różnica temperatur kotła i powrotu. Przy temperaturze powrotu ok 60'C kocioł nie będzie się pocił - nowy czy stary to jest bez różnicy ( w starym tylko tego nie widać bo wsiąka w to co zalega na wymienniku).

1 godzinę temu, andrzejaslo napisał:

SONY23 dobrze mówi przestaw start pompy możliwie najwyżej ja mam na 70C ale mam bufor.  Nie wiem czy pisałeś jaki masz odbiór ciepła tylko grzejniki? czy może coś więcej? Pytam bo może i na kotle jest 70C i na powrocie 55C a kocioł może chodzić na mniej niż 50% mocy z temperaturą spalin poniżej 150C.  Jeżeli to nie jest przyczyną pocenia to tylko nie suche drewno moim zdaniem.

Grzejniki + bojler 200l, a temp spalin aktualnie niestety nie moge określić ponieważ jestem w trakcie montażu termometru 

6 godzin temu, Piecuch19 napisał:

Przyczyną pocenia jest zbyt duża różnica temperatur kotła i powrotu. Przy temperaturze powrotu ok 60'C kocioł nie będzie się pocił - nowy czy stary to jest bez różnicy ( w starym tylko tego nie widać bo wsiąka w to co zalega na wymienniku).

To fakt,ale nikt nie startuje przy rozpalaniu od 60*,zanim do tego dojdzie na czystych ściankach coś się zawsze wytrąci.Bynajmniej niedawno tak miałem gdy przepalałem samym drewnem,bardzo suchym drewnem.

o jezusku a gdzie rura bezpieczeństwa. Czy to ta pierwsza w lewo w PVC?