Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok dzięki oto mi chodziło bo tak mam właśnie wpisane w ster

Opublikowano

Ja mam dla zapotrzebowania domu 15kw.Do 25 ktore ma kociol nie dostapi i do mocy palnika wcale nie

Opublikowano
48 minut temu, altoro napisał:

Więc króciutko żeby doprecyzować, problem jest na fabrycznych ustawieniach (20 sek stabilizacji) po ustawieniu 65 sek problem u mnie znikł, dlatego polecam wydłużyć czas stabilizacji w konkretnym siłowniku( AFRISO ARM 343), może nie precyzyjnie się wyraziłem w moich postach. Pozdrawiam

ps. nigdzie nie pisałem że problem rozwiązałem w godzinę :)

Co najgorsze to u mnie wydłużenie czasu stabilizacji nic nie daje może przez jakąś godzinkę do dwóch i zaczyna się rozjeżdżać a próbowałem już podnosić co pięć sekund wzwyż. posiadam ten sam model co ty. Jak narazie dam sobie chyba z nim spokój. 

Opublikowano

bercus mi średnio wychodzi 9KW jak dam 12KW to idzie na 100% i nie da rady dogrzac do zadanej chyba że latem daje max palnika to dopiero moduluje ale może to tylko mój przypadek tego nie jestem w stanie stwierdzić

Opublikowano
Ja mam dla zapotrzebowania domu 15kw.Do 25 ktore ma kociol nie dostapi i do mocy palnika wcale nie
Jak dasz 15kw to np.bedzie modulacja 30-60 procent a jak dasz faktyczne 25kw to modulacja będzie 5-25 procent a spalanie takie samo to gdzie tu sens

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Tak sprobuj dla kotla....

To Marek:

Nie tak stabilna modulacia,ilosc opalu jest tež wieksza.Sprobowalem 25,20,18.Na 15 jest najlepiej.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, BDG napisał:

Co najgorsze to u mnie wydłużenie czasu stabilizacji nic nie daje może przez jakąś godzinkę do dwóch i zaczyna się rozjeżdżać a próbowałem już podnosić co pięć sekund wzwyż. posiadam ten sam model co ty. Jak narazie dam sobie chyba z nim spokój. 

Dodam Tobie jeszcze to, że zlikwidowałem luz między zaworem a siłownikiem folią aluminiową ( wcisnąłem siłownik z małym oporem) bo luz był dość duży, na clickach też luz zlikwidowałem dwoma małymi klinami do płytek. Po tych zmianach łącznie z czasem stabilizacji od trzech dni jest można powiedzieć idealnie ( sterownik pokazuje 18% a na skali jest 20% dokładniej to się chyba nie da :)  ) 

IMG_20181229_201251.jpg

Edytowane przez altoro
Opublikowano
Tak sprobuj dla kotla....
To Marek:
Nie tak stabilna modulacia,ilosc opalu jest tež wieksza.Sprobowalem 25,20,18.Na 15 jest najlepiej.

U mnie się to nie sprawdza mam duże straty ciepła

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, altoro napisał:

Dodam Tobie jeszcze to, że zlikwidowałem luz między zaworem a siłownikiem folią aluminiową ( wcisnąłem siłownik z małym oporem) bo luz był dość duży, na clickach też luz zlikwidowałem dwoma małymi klinami do płytek. Po tych zmianach łącznie z czasem stabilizacji od trzech dni jest można powiedzieć idealnie ( sterownik pokazuje 18% a na skali jest 20% dokładniej to się chyba nie da :)  ) 

IMG_20181229_201251.jpg

Luzu na osi nie mam ale na tych klikach lekki jest. Wiesz co spróbuje z tym klinem, powiedz jeszcze ile masz wzmocnienia dla mieszacza? JA mam tak czas otwierania 120, wzmocnienie 2, min 10, max 100, stabilizacja 65

Edytowane przez BDG
Opublikowano
8 godzin temu, abcde napisał:

ja nadal testuje....rozne ustawienia.....ostatnio pisalem ze mam moc wpisana tyle co na piecu a ograniczona modulacje do 50%.No i owszem wykresik ladny ale: bardziej palnik kopci i wiecej spala....wrocilem do zmniejszenia mocy bo jest czysciej w piecu...mniejsze spalanie i tez ladnie moduluje ale wyzej....tak to wyglada u mnie:))

Oby mi zimy starczylo na przetestowanie wszystkich mozliwosci:)

Życzę Ci aby wystarczyło i opału i cierpliwości!

Opublikowano
4 godziny temu, MarekDabrowski napisał:

Nie wrośnie nawęglanie jak podnosisz moc to wzrasta nawęglanie sprawdź a potem pisz

nie przeczysz sam sobie w jednym zdaniu?

Opublikowano
43 minuty temu, altoro napisał:

Ciekawe dlaczego u niektórych chodzi normalnie, a u niektórych nie, czary? :)

Może problem jest tylko w tych klikach, nie odezwą się ci co mają siłowniki mocowane na śruby.

Jak to u nich wygląda?

Opublikowano
1 minutę temu, ktm6107 napisał:

Może problem jest tylko w tych klikach, nie odezwą się ci co mają siłowniki mocowane na śruby.

Jak to u nich wygląda?

Ja mam afriso ARM343 i też mam ten problem 

Opublikowano

Ja mam silownik herz i trzyma pieknie.

Opublikowano
15 minut temu, ktm6107 napisał:

Jak to u nich wygląda?

Ma afriso na śrubach i trzyma idealnie.

Opublikowano (edytowane)

Koledzy mój temp. też trzymał idealnie, tylko wskazania na sterowniku rozjeżdżały się z rzeczywistością i to bardzo.Aż sterownik pokazał 99% otwarcia i już dalej nie chciał otwierać a w rzeczywistości otwarty był na 20% ale o tym już pisałem.

Edytowane przez altoro