Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Jak jest wąż z nadmuchem do zasobnika to tym lepiej, można ten węgiel podsuszyć w koszu...

Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

...ale ta woda gdzieś się podziać musi...

Opublikowano

Przez wilgoć w opale obniża się temperatura żaru. Część energii zużywana jest na odparowanie wody, przez to zwiększa się zużycie opału. Dopóki jest, palić starym opałem. Jeśli w workach jest mokry groszek to rozetnij tyle worków ile mieści się w zbiorniku. Zanim zbiornik się opróżni, część wilgoci z worków powinna odparować. Resztę powinien załatwić system osuszania zbiornika.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Patrzyłem na yt i tam są opisy o mokrym groszku  że to się źle pali   , na razie mówiłem żeby otworzył woeki ale nie na stojąco tylko na płasko większą powierzchnią otwartą dla odparowa ia wody 

Opublikowano

byłem dzisiaj zobaczyć i nie ma osuszacza zbiornika  a groszek  który stał 4 dni otwarty nadal mokry ,worki ma porozkładane po całej piwnicy i garażu  leża na płasko z wyciętymi otworami na środku do przeschnięcia 

Opublikowano

Jeśli trzeba będzie palić wilgotnym opałem, to warto podnieść temperaturę kotła o kilka stopni. Wyższa temperatura pozwoli szybciej odparować wodzie. Będzie to lepsze dla kotła i komina kosztem nieco większych strat kominowych. Mniejsze zło.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

.

Edytowane przez duch
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam nie wiem czy w dobrym miejscu pisze ale pytanie może być powiązane ze sterownikiem  moja instalasja jest starego typu ale w układzie zamknietym piec z podajnikiem i tylko grzejniki ,  zawór 4D   jedna pompa obiegowa  drugą kotłowa  , instalacja jeszcze beż termostatów i teraz pytanie jeśli na wszystkie grzejniki założę termostaty i przypuśćmy że wszystkie się  zamkną to czy pompa nie dostanie "szału"  bo będzie próbowała pompować ale nie będzie nigdzie przepływu  , czy powinno się zostawić jeden grzejnik  np w pralni  z otwartym przepływem 

Opublikowano

Przede wszystkim zamontuj pompę elektroniczną. Nie dość, że oszczędzisz na zużyciu prądu, to ma ona program "proporcjonalne ciśnienie". I jak będzie się zmniejszało zapotrzebowanie, bo termostaty będą przymykać przepływ, to pompa zwolni obroty.

Opublikowano

Zamontuj zawor nadmiarowo/upustowy

Opublikowano
3 godziny temu, kreciq21 napisał(a):

Przede wszystkim zamontuj pompę elektroniczną. Nie dość, że oszczędzisz na zużyciu prądu, to ma ona program "proporcjonalne ciśnienie". I jak będzie się zmniejszało zapotrzebowanie, bo termostaty będą przymykać przepływ, to pompa zwolni obroty.

Mam obie pompy elektryczne i jak na razie obie pracuje na pierwszym biegu , myślałem że idzie w sterowniku ustawić  "opór" dla pompy i się wyłączy   a zawór nadmarowo/przepustowy jak działa ? I gdzie się montuje 

Opublikowano

Elektryczne to one są wszystkie. Ja mówię o elektronicznej, np. taka:

image.jpeg.bfcea345ec92cfa0412ee21bda39d0cb.jpeg

Opublikowano

Automatyczne zawory nadmiarowo-upustowe są urządzeniami mającymi za zadanie głównie nie dopuścić do przekroczenia zadanej wartości ciśnienia w instalacji bądź regulowanej jej części. Ponadto, jeśli jest to wymagane, pozwalają utrzymywać pewien minimalny poziom krążenia czynnika lub jego stałą wartość w źródle ciepła.

TU sobie poczytaj jak na talerzu     https://instalreporter.pl/ogolna/zawory-nadmiarowo-upustowe/    montuje sie na instalacji c.o.

W instalacjach z kotłami tradycyjnymi zawór montowany jest na końcu instalacji, pomiędzy zasilaniem a powrotem, co umożliwia kontrolę ciśnienia i zapewnia minimalny przepływ przez źródło ciepła.

Opublikowano

Ja mam założone energooszczędne pompy elektroniczne, które pracują w trybie auto, zależnie od oporów przepływu. Gdy termostaty się przymykają, zwiększa się opór przepływu i pompy zwalniają. Dodatkowo chciałem zamontować zawór nadmiarowo upustowy ale instalator zapomniał go kupić i włożył zwykły kulowy. Ustawiłem na nim minimalny przepływ i jak do tej pory wszystko działa.

Opublikowano

Poki poniechasz otwarty jeden grzejnik,wszystko opisane wyžej nie potrzebne.

Opublikowano

pompy mam elektryczne  i elektroniczne  i energooszczędne

i ta opcja  z grzejnikiem  będzie chyba najtańsza  i najrozsądniejsza bo   grzejnik w pralnio-suszarni będzie otwarty non stop

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Można i tak. Niektórzy mają otwarty przepływ przez drabinkę w łazience.

Opublikowano (edytowane)

Czym regulować powietrze jak np za mało skalą, czy powietrzem palnika.

Edytowane przez duch
Opublikowano

co zamalo dmucha czy co ??

Opublikowano

Niektórzy regulują skalą. Ja ustawiłem skalę raz na początku. Wybrałem użyteczny zakres obrotów dmuchawy z zapasem do góry i w dół. Sugerowałem się informacją Timela z filmu na YT. Teraz reguluję tylko powietrzem. W starych softach nie było skali. Powstała z konieczności, kiedy producenci wstawiali mocne dmuchawy do małych kotłów.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Witam jak chciałbym dopytac jak podłaczyc sie do stronki wojszyn zeby miec podglad z pieca na tel posiadam skzp 05.Moze ktos doradzic jak to zrobic

Opublikowano

Na stronie Wojszyn u góry jest instrukcja. Należy postępować wg niej o na pewno się uda.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Sławek007 napisał(a):

Na stronie Wojszyn u góry jest instrukcja. Należy postępować wg niej o na pewno się uda.

Brak devld w bazie 2 dzień

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu