Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki tylko 123 strony do przeczytania.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.12.2024 o 16:51, duch napisał(a):
Dzięki tylko 123 strony do przeczytania.

Post #3018

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Przypuszczam, że chodziło dokładnie o ten wpis:

Edit: Informacyjnie, aby wkleić odnośnik do konkretnego posta wystarczy kliknąć prawym na #3018 (czy tam dowolnym innym numerze) i skopiować/wkleić link na który on wskazuje.

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Panowie, proszę o troche wyrozumiałośći mam 63 lata, w szkole miałem liczydło. Odnalazłem to co potrzebowałem teraz i ja mogę komuś pomóc bez odsłyłania na wsteczne tematy. W wolnym czasie czytam to forum, zaliczyłem dobre ponad 200 stron dużo się dowiedziałem o sterowniku, ale ciągle jeszcze latam po kilka razy dziennie do kotła uczę sie budować kopczyk co nie jest takie proste jakby się wydawało.

• Lubię to 2
Opublikowano

Nie stresuj i pozwoli ogarniaj ta maszyne.Jest to skomplikowany,ale jeden z najlepszych sterownikow kotla i CO-po zrozumieniu z nim.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja też pierwsze 2 miesiące spędziłem w kotłowni, zanim poznałem jaki parametr na co ma wpływ. Mimo, że mam palnik sv200, nieco łatwiejszy do ogarnięcia niż retorta. Przy nowej dostawie opału, reguluję potencjał i w niewielkim stopniu powietrze. I wszystko śmiga.

Rada. Jeśli robisz jakieś korekty, to zmieniaj tylko jeden parametr. Jeśli będzie gorzej, możesz wrócić do poprzedniego ustawienia. Jak zmienisz kilka rzeczy naraz, nie będziesz wiedział która z nich wpłynęła na wynik.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, duch napisał(a):

Panowie, proszę o troche wyrozumiałośći mam 63 lata, w szkole miałem liczydło. Odnalazłem to co potrzebowałem teraz i ja mogę komuś pomóc bez odsłyłania na wsteczne tematy. W wolnym czasie czytam to forum, zaliczyłem dobre ponad 200 stron dużo się dowiedziałem o sterowniku, ale ciągle jeszcze latam po kilka razy dziennie do kotła uczę sie budować kopczyk co nie jest takie proste jakby się wydawało.

To może palnik powinieneś przeczyścić, albo wymienić sterownik, teraz sterowniki same pięknie spalają ekogroszek w PID-zie, pilnują kopczyka. Kiedyś też ganiałem, jak zmieniła się pogoda.  

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Dziękuje Panowie sterownik jest świetny, miałem 7 lat sppv2 myśłałem że mam dobry ster okazało się inaczej. Jedyna wada w skzp02 że palce mnie swędzą żeby coś zmienić poprawić. Ja mam fioła na punkcie spalania nie wiem jak dobrze by się paliło to średnio co 3-4 godziny tam idę, takie zboczenie. Pamiętam jak po zwykłym węglowcu kupiłem miałowca z Pleszewa w 2007 roku pierwszy piec ze sterownikiem i od tamtego czasu tak mam, że musze kilka razy dziennie popatrzeć na ogień. Z podajnikiem mam do czynienia od 2015 roku sterownik PID Ognik Plus taki był razem z kotłem, pida wyłączyłem po tygodniu tam nic nie szło zmienić a strasznie walił spaliny w komin, wstawiłem w nim regulator obrotów dmuchway pomiędzy zakresami i jakoś w miarę dało się palić w dwustanie. Nigdy bym nie przypuszczał, że dodmuchem można spalanie poprawić i jak nie chodzić do kotłowni teraz to dopiero mam zabawkę. Szkoda że o 7 lat za późno oglądałem wtedy też skzp02 przed zakupem stera od bolca,ja potrzebowałem zdalne sterowanie, a tutaj jak dobrze pamiętam wtedy jeszcze nie było. Teraz czytam to forum strona po stronie zauważyłem, że jest naprawde tutaj kilku dobrych fachowców. Jockiemu flaszkę wisze bo dzięki niemu kupiłem skzp, tamten zostawiłem sobie na czarną godzine. Animus nie obraź się, ale nie ma sterownika na świecie który by sam bez ingerencji prawidłowo spalał groszek.

Opublikowano
Dobry sterownik i dzisiejsze zdj
Screenshot_20241227-212631.thumb.png.859dce56d617a64518fd53714734b6af.png
Ile metrów grzejesz, jakie ocieplenie elewacji ile wełny na dachu.
Opublikowano
15 godzin temu, duch napisał(a):

Animus nie obraź się, ale nie ma sterownika na świecie który by sam bez ingerencji prawidłowo spalał groszek.

A czemu mam się obrażać, masz prawo mieć własne zdanie.

Cytat

myśłałem że mam dobry ster okazało się inaczej. 

Najważniejsze, że masz świadomość i ciągle szukasz lepszego urządzenia.

To, że doglądasz „koni”, to się pewno przekłada na wydajność energetyczną.